Lifestyle

Beat the microbead

Of je nou je gezicht wast, je tanden poetst of je haren verzorgt: in de meeste cosmetica en verzorgingsproducten zitten plastic deeltjes. De microbead, zo heten ze. Deze smeer je op je lijf of eet je op. Hoe kunnen we de mircobread op afstand houden? Ik leg het graag aan je uit. 

Bron beeld: Beat the microbead

Dit heeft dus nadelige gevolgen voor je eigen gezondheid, die van anderen en het milieu. De plastic soep in oceanen kent iedereen. Vissen en vogels zijn daar vooral de dupe van. Deze slikken al die kleine plastic deeltjes in, mega ongezond! Jij en ik kunnen hierin een verschil uitmaken. Hoe?

  • door te kiezen voor merken en producten die gezond voor je zijn en geen plastic bevatten
  • door plastic te weren uit de badkamer (dit kan heel goed!)
  • door zwerfvuil zelf actief op te ruimen als je het tegenkomt zodat het niet de natuur aantast en het niet in sloten en plassen terecht komt
  • door merken en winkels actief te gaan wijzen op hun beleid, producten en hen te vragen dit niet meer te gebruiken. Welke merken dat zijn kun je hier vinden. Deze merken gebruiken veel microbeads.

Wij zijn van invloed doordat we met onze uitgaven kunnen ‘stemmen’!

Nog meer ongezonde stofjes 

Uiteraard is het niet alleen de microbead die schadelijk voor je is. In shampoo’s bijvoorbeeld zit ‘mica’ , dat is een verzamelnaam voor een groep mineralen die onder andere zorgt voor de parelmoer glans in producten. Maar, wist je dat deze mineralen verworven worden door arbeiders (of kinderen) die in levensgevaarlijke werkomstandigheden leven? Met mica zelf is nog niet eens veel mis maar het winnen ervan is een ethische kwestie. Uitbuiting via mijn shampoo? Liever niet. Glans en gloed kan ook op een andere manier verkregen worden. LUSH Nederland legt dat hier heel goed uit.

Andere stoffen die je beter kunt vermijden zijn:

  • parabenen: deze jongens worden toegevoegd als conserveringsmiddel en beïnvloeden de hormoonhuishouding
  • SLS/SLES: het zorgt ervoor dat het product schuimt. Deze stof reinigt zo erg dat je hoofdhuid direct veel vet gaat aanmaken. Het zorgt voor huidirritatie en haaruitval. Jippie… Soms vervangen ze deze stof door kokos maar ook hier kun je hoofdhuid irritatie door ervaren.
  • Polyethyleneglycol: op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. Wordt in verband gebracht met kanker.
  • Vermijd dimethicone, cyclomethicone en simethicone. Oftewel, siliconen. Deze doen niets voor je huid, ze sluiten die juist af.
  • Vermijd petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline oftewel minerale olie. Deze zijn gemaakt van aardolie en zeer slecht voor je huid.
  • Parfum: parfum is een verzamelnaam van stoffen en daardoor weet je dus niet wat er nou in zit. In synthetisch parfum kunnen bijvoorbeeld ftalaten zitten. Deze verstoren de hormoonhuishouding en worden gelinkt aan kanker. Parfum is zeer slecht voor baby’s en kinderen.
  • Phenoxyethanol : giftig en zeer schadelijk, daarom tot maximaal 1% toegestaan. Helaas zit deze stof in zoveel producten die dagelijks gebruikt worden, dat je makkelijk een schadelijke dosis opsmeert. Deze stof staat in de top 10 van meest voorkomende allergieën en kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Bron: Laura & James

Vermijd deze stoffen dus, check goed het etiket. Ze doen schade aan je eigen gezondheid, dat van anderen en de wereld om je heen. Echt, je hebt al die stoffen niet nodig! Bij de volgende merken kun je ook heel fijn shoppen voor jezelf. Of maak het zelf!

  • NAIF babycare (hebben ook een lijn voor volwassenen)
  • Petit & Jolie
  • LUSH (niet alle producten zijn geschikt of 100% natuurlijk)
  • Weleda
  • Groene Vrouw (ook voor mannen)
  • met essentiële oliën kun je je huid ondersteunen of producten zelf maken, zoals deodorant
  • Urtekram
  • Lavera

Maar blijf ALTIJD kritisch, ook op merken die zeggen dat ze super groen doen enzovoort. Het is een gegeven dat veel merken doen aan greenwashing. Ze doen zich groen voor maar als je dat uitpluist valt het vies tegen. Met termen als ‘100% natuurlijk’ of ‘pure producten’ leiden ze je af van het werkelijke praatje. Unilever bijvoorbeeld, zette Love beauty and planet op, een vegan productenlijn. Helaas zit er SLES in. Op het lijstje staat ook dat ze etherische oliën gebruiken, maar welke en wat voor afkomst wordt niet vermeldt. Hier kan dus nog van alles aan toegevoegd zijn. Mijn hoofdhuid is nóg geïrriteerd van deze shampoo. Daarnaast hanteren ze de standaard dierproeventesten als Univeler, dat is even een zijtak op dit verhaal maar wat mij betreft gaan we naar een dieproefvrije wereld. LBAP geven aan dat hun producten niet getest zijn maar what about de ingrediënten? Ze geven ook aan wereldwijd te verkopen. In China moet een product op dieren zijn getest anders komt het de markt niet op. Deze twee blogs geven een goede achtergrond over dit ineens zo hippe merk. Blog 1, blog 2.

 

Conclusie: wat we op ons lijf smeren heeft invloed. Een betere en schonere wereld begint bij onszelf. Laten we in producten investeren die én goed zijn voor onszelf én een betere wereld nastreven. Voor mij zijn dat troep-vrije producten. Zo gebruik ik voor mezelf en de kids een shampoo bar van LUSH. Hier doe je wel zo’n 60 wasbeurten mee. Ik gebruik ‘m ook voor mijn lijf.  En ik probeer steeds meer producten zelf te maken. Daarover zal ik binnenkort delen!

Hoe zet jij je in met producten voor een schonere wereld, voor jezelf en anderen?