Buiten

Pluktuin voor beginners

Dit jaar zal er naast de moestuin ook een kleine pluktuin komen. Ik ben dus best een beginner en schrijf een blog voor beginners! Momenteel is een pluktuin helemaal hip. Er komt steeds meer aandacht voor schone bloemen, tuinieren en zelf zaaien. Zeker nu we allemaal thuis zitten. In dit blog tips en mijn ervaring met bloemen tot nu toe. 

Mij lijkt het wel wat. Een huis vol bloemen vanaf eind april tot ongeveer november. Daarna weer de voorjaarsbollen in de grond. Daarom wilde ik graag een landje erbij, naast de moestuin. Er staan ook genoeg bloemen maar in mijn ogen kan er nog meer bij. Helemaal blij was ik dan ook met het stukje land wat ik van een andere tuinder kon overnemen. Dromen over een eigen kleine pluktuin!

Pluktuin maken

Allereerst, de grond. Ook belangrijk: weet wat voor grond je in je tuin hebt. De belangrijkste grondsoorten in Nederland zijn zand, klei en veengrond. Hoe weet je welke grondsoort jouw tuin heeft? Pak een handvol grond en knijp erin. Als het makkelijk uit elkaar valt, heb je zanderige grond. Klontert het en kun je er een rolletje van maken, dan is het klei. Veengrond zit tussen die twee in en is zwart/bruin van kleur.

Na de bodeminspectie zet je het stuk af wat je wilt gebruiken voor de borders. Je spit de grond om, hakt de grond fijn en voegt bemesting toe voor een goede start. Natuurlijk verwijder je al het onkruid en als laatste leg je paadjes aan. Bijvoorbeeld van tuintegels maar het kan ook van houtsnippers.

Belangrijk om op te letten:

  • verwijder het onkruid met (pen)wortel en al
  • spit de tuin 1 spade diep
  • zorg voor goede looppaden zodat je overal goed bij kunt straks

Beplantingsplan pluktuin

De grond heb je nu klaar. Dan ga je kijken welke bloemen en planten je in de pluktuin wilt. Je kunt kiezen voor zomerbloeiers zoals dhalia’s maar ook voor vaste bloemen (struiken) die bijen en vlinders aantrekken. Zoals zonnehoed. Dan heb je nog eenjarigen of meerjarigen, zoals stokrozen of vingerhoedskruid. Je leest het al, daar zit een hoop kennis vooraf in. Onlangs schafte ik dit boek aan, zodat ik mij als beginner kon inlezen.

          Uit het boek haalde ik ook dat het mooier is om de borders op kleur in te delen. Dus bijvoorbeeld een roze met oranje border, en dan geen wit er tussen. Uit het boek haalde ik echt ontzettend veel adviezen! Dit is een uitgebreid handboek voor iedereen die een uitbundige bloementuin wilt. Of je nu een hele grote lap grond hebt of zoals ik een bescheiden stukje. Een andere goede tip is dat je achterin de hogere bloemen zet en vooraan de lagere. Ook is het belangrijk dat je erop let hoeveel licht de bloem nodig heeft en wat de bloeitijd is. Dit kun je ook lezen achterop de zaden zakjes. Natuurlijk zijn er nog meer boeken over een pluktuin aanleggen. Recent kwam deze uit die ook nog op mijn verlanglijst staat:

(Tekst loopt verder onder foto)

Mijn stuk pluktuin
Mijn pluktuin in spe

Pluktuin in Brabant

Deze foto hierboven toont mijn stukje grond. Het staat er niet eens helemaal op. Ik heb dit jaar niet zo’n groot stuk laten spitten. Tenslotte ben ik als ik dit schrijf 25 weken zwanger en als de pluktuin in bloei zal staan, bijna uitgerekend. Teveel hooi op mijn vork naast de moestuin leek me dus geen goed idee! Waar je de witte stoel ziet staan stopt ongeveer de tuin waar de bloemen komen. Verder ben ik trotse bezitter geworden van een heel aardbeienveld, een frambozen haag, een kersenboom, walnotenboom en perzikenboom.

Ga naar pluktuinen voor nog meer adressen en inspiratie

Pluktuin beplantingsplan

  • Dhalia diversen, onder andere besteld bij Fam Flower Farm 
  • Ridderspoor
  • Vingerhoedskruid
  • Blauwe korenbloemen
  • Cosmea mix
  • Goudsbloemen
  • Oost Indische kers (eetbare bloem)
  • Een biologisch hoge, eenjarigen mengsel van ‘De Bolster
  • Half hoge zonnebloemen ‘Avondzon’
  • Zinnia’s
  • Stokrozen
  • Zonnehoed roze en geel

Biologische, schone bloemen

Als laatste zou ik als tip willen meegeven dat het belangrijk is om voor biologische bloemen te kiezen. Daar zit een gezonde kiemkracht in en er is geen chemische troep bij komen kijken. Aan dat laatste hebben we niks! Als mens niet maar voor de dieren helemaal niet. De bijen hebben er geen baat bij en mijn doel is ook om een soort nectar hotel te maken, een bijenweide. Vandaar de mixen. In het voorjaar hoop ik veel bloemen te hebben waar deze vriendjes vroeg van kunnen genieten om stuifmeel aan te maken. Op deze manier draag je echt GOED je steentje bij. Anders is het toch zonde van de moeite, tijd en het geld dat je erin steekt als er geen bij op af durft te komen?

Biologische bloemzaden zijn o.a te koop bij ‘De Bolster’, Velt.be, Ecotuintje.nl en Vreeken’s Zaden.

Ga jij dit jaar ook voor een bloementuintje?

Lees ook: moestuin update maart en april 2020

Lees ook: bloemen in de moestuin

Lees ook: de klimaatimpact van bloemen

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden