Buiten

Start een volkstuin!

Het werd de hoogste tijd voor een blog mét foto’s van onze volkstuin. Hoe die eruit ziet, wat mijn plannen zijn voor dit seizoen en hoe je zelf aan een volkstuin begint lees je vandaag in dit blog.

Twee tientjes

Yes, twee tientjes per jaar kost de volkstuin die ik met mijn buurvrouw (Elly) deel. We doopten de tuin om in ‘Stelly’s garden’ en ik zette een Facebookpagina op voor updates en foto’s. We huren het stuk grond van de gemeente en het landje ligt op een volkstuinencomplex. We hebben geen vereniging waaraan we geld moeten betalen dus dat scheelt weer. Natuurlijk is het erg gezellig met de andere tuinders. Zo organiseerde Elly vorig jaar een high tea op de tuin en dat viel goed in de smaak en bleek een leuke zet voor de contacten onderling. Een volkstuin verbindt dus!

Genoeg te doen

Dit is ons tweede jaar op de tuin en plannen volop! Maar eerst de basis: Er is gespit op beide stukken moestuin en nu komt er een mannetje langs om te frezen. De grond fijn te maken zeg maar. Elly zaait in bedden, ik wil houten bakken (zonder bodem uiteraard) op mijn stuk grond. We hebben sinds kort ook een eigen compost bak. Handig! Ook hebben we frambozen stekken gezet voor een haag langs de tuin. En heeft de buurman een rozenboog van hout gemaakt voor onze entree. En er komt een houten speelhuisje voor de kids dus stilzitten, daar doen we niet aan. Hieronder zie je op de linkse foto mijn stuk tuin.

Tips om zelf te beginnen

  • Informeer bij je gemeente of er tuintjes zijn en zo ja, hoeveel kost dit dan? Met meerdere mensen is het goedkoper om de prijs te delen. Soms zijn de tuintjes spotgoedkoop en soms, helaas, een stukje duurder.
  • Controleer ook of er een moestuin vereniging zit en of je hieraan verplicht bent deel te nemen. Ook aan lidmaatschap kunnen kosten verbonden zijn.
  • Eenmaal een tuintje? Verkijk je dan niet op de hoeveelheid werk wat er in zit. Het eerste jaar is altijd aftasten, ga daar zorgvuldig mee om.
  • Lees je in. De bieb heeft genoeg informatieve boeken over moestuinen maar ook Dr. Google wil je vast helpen. Je hoeft niet alles te weten maar enige basiskennis is handig.
  • Als de avonden langer worden is het niet verkeerd om per avond een half uurtje of uurtje op je tuin te werken.
  • Houd je tuintje goed bij. Ik verkeek me afgelopen jaar op het onkruid. Ik dacht steeds ‘dat komt nog wel, dat doe ik nog wel’ en geloof me… dat onkruid komt er zeker en dan heb je dus te weinig tijd vaak het goed en grondig te doen. Ben je er? Doe er dan iedere keer iets! Dat scheelt je werk op het laatste moment.

Wil je Stelly’s garden blijven volgen? Like dan onze facebookpagina!

Een paar foto’s van afgelopen zomer…

Stelly’s shelter: ook opbergruimte in de bank verborgen voor al ons tuingereedschap. En een fijn plekje om uit te rusten of om te schuilen.

Dit bericht verscheen eerder op The Baby Project.

Eén reactie

Geef een reactie