DIY

Gootsteenontstopper en anti-kalk middel

Het is donderdag en daarmee tijd voor een DIY op donderdag is een vaste rubriek waarin ik recepten deel voor een meuk en troep-vrij keukenkastje en badkamerkastje! In schoonmaakmiddel en verzorgingsartikelen zit ook zoveel aan chemische toevoegingen: dat kan beter én gezonder!

Vandaag 2 vliegen in 1 klap. Ik leer je hoe je de gootsteen op een troep-vrije manier kunt ontstoppen met maar 2 middelen. Baking soda en citroenzuur, bruist lekker! Door de bruisende reactie wordt vet en vuil ‘weggespoeld’. Baking soda en citroenzuur koop je eenvoudig bij Holland & Barret bijvoorbeeld. Herhaal dit poetsklusje van nog geen 5 minuten wekelijks en je hebt een hele frisse gootsteen.

Dit heb je nodig:

  • een flinke schep citroenzuur
  • en een flinke schep bakingsoda
  • waterkoker
  • borstel

En zo ga je te werk:

Vul eerst de waterkoker helemaal nok vol met water en breng aan de kook. Spoel hier gewoon de eerste keer mee in je gootsteen, dat weekt al aardig wat vuil los. Daarna vul je de koker weer maar nu voeg je de citroenzuur en baking soda toe. Hiermee ontkalk je direct de waterkoker, hoppa! (tenzij je heel veel kalk hebt zitten, dan raad ik aan om de waterkoker diverse keren te laten koken met natuurazijn en tussendoor goed te schrobben over de bodem met een borstel) Daarna giet je de bruisende massa over de gootsteen. Met een borstel kun je nu even schrobben. Als laatste, wanneer het vuil weg is, spoel je nog eens na met gekookt water.

Voor en na:

 

 

 

Zo simpel! En ook nog eens een mega fijne zero waste oplossing (als je de middelen niet in plastic koopt natuurlijk) die bij elkaar nog geen tientje kosten!

Eén reactie

Geef een reactie