Kids blog

Sabbelen op natuurrubber

Vorige week kwamen deze speentjes van natuurrubber binnen die ik had besteld voor onze beeb. Bij Lewis heb ik hier in huis allerlei speentjes gehad. Die ook in zwangerschapsboxen zaten en BPA-vrij. Want dat was zo’n beetje het enige wat ik wist over spenen. Plus, de meeste spenen zijn goedgekeurd als gebruiksartikel dus kon het zo schadelijk zijn?

Ik zag ze wel eens voorbij komen, zo’n ‘bruine speen’. Ze roken echt naar rubber -niet per se lekker of zo- en ik kocht er natuurlijk veel te laat eentje voor Lewis die daar niet in trapte en inmiddels verknocht is aan een ‘reguliere’ speen. Hashtag momfail!

Natuurrubber is vrij van:

Komen ze hoor: weekmakers, BPA, geen kleur en geurstoffen, PVC, parabenen en phthalaten. Ik zal de belangrijkste kort toelichten: weekmakers worden gebruikt om kunststoffen als pvc zacht en flexibel te maken. Ze komen geleidelijk vrij uit het materiaal waarin ze zijn verwerkt. Sommige weekmakers zijn schadelijk voor de gezondheid van volwassenen (en kinderen), waaronder een aantal ‘ftalaten’ (bron: NVWA)

BPA: Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen (bron: het Voedingscentrum)

Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. (bron: leef.nl)

Fantastisch dus dat sommige fabrikanten BPA weren, maar waarvan is de speen dan wél gemaakt? En what about al die andere stoffen? Met natuurrubber zit je aan één stof want het product wordt gemaakt van enkel de Braziliaanse rubberboom. Daarnaast is de speen biologisch afbreekbaar. Dit was voor mij een belangrijke reden om over te stappen naar een rubberen speen, aangezien onze baby het speentje vaak in het mondje heeft straks.

Merken en waar te koop

Merken die natuurrubberen spenen verkopen zijn:

Ik koos voor 2 speentjes van 0-6 maanden van het merk Goldi. De speen van Goldi is uit één stuk waardoor het schild nooit los kan komen. Het schild bootst de borst na, vandaar ook de grootte. Bijkomend voordeel is dat zich in de speen geen bacteriën kunnen ophopen in de overgang van het ene materiaal naar het andere omdat de speen uit één stuk en van 100% rubber is. Overigens kun je de speen wel gewoon goed steriliseren. De speen ruikt uiteraard naar rubber, na het uitkoken merkte ik dat de speen een stuk neutraler rook. De speen kan ongeveer 8 weken mee. Ik kocht de speen voor 3,25 bij Greenjump.

Dit bericht verscheen eerder op The Baby Project.

Geef een reactie