Lifestyle,  Zero Waste Leven

3 x impact maken met duurzaam leven

Is een duurzame levensstijl moeilijk en onhaalbaar? Ik kan je verzekeren, dat valt reuze mee. Misschien zijn deze tips niet per se baanbrekend of groots maar ze hebben impact op je levensstijl en daarmee ook op dat van anderen. 

Impact op je eten

Voedsel kost o.a energie, water en licht om te groeien. Als ik over onze volkstuin loop kan ik mijn geduld haast niet bewaren om de courgette plantjes al te zetten. Met als gevolg dat de kleine plantjes de hitte afgelopen week ook niet overleefden. Wat niet op het land groeit gebeurd in een fabriek. Dat kost grondstoffen, elektra en verpakkingen. Het goede nieuws is, wij kunnen impact hebben. Hoe? Koop lokaal en koop seizoensgebonden. Tomaten uit Spanje kosten meer uitstoot dan tomaten uit eigen land. Lokaal kopen is ook leuk want zo ontdek je nieuwe streekproducten. Wil je impact hebben op verpakkingen, neem dan eigen verpakkingen mee. Zoals de stoffen tasjes waar ik eerder over schreef. En als het even kan: koop fairtrade. Dan weet je zeker dat die ander aan de andere kant van deze aardkloot eerlijke arbeidsomstandigheden heeft.

 

Impact op je kleding

Tweedehands is zo slecht nog niet. Een paar feiten over de kledingindustrie:

‘10.000 liter water is er nodig om een outfit (jeans, T-shirt) te maken’

‘140 miljoen kilo: de hoeveelheid kleding en textiel die hier jaarlijks in de verbrandingsoven verdwijnt’

Is duurzame mode niet veel duurder? Nee, dat is het niet. Je kunt op twee manieren kiezen voor duurzame mode. Je kunt tweedehands je kleding bij elkaar shoppen (kringloop, United Wardrobe, marktplaats) of je kunt bij duurzame merken je kleding kopen. Je kunt ook kleding ook ruilen of lenen. Op die manieren zoek je gerichter en koop je niet zomaar. Kies je voor nieuwe kledingstukken van duurzame merken dan zul je meer betalen. Dat heeft met kwaliteit te maken. Er is gedacht aan een duurzame manier van produceren maar ook aan de mensen die aan het kledingstuk hebben meegewerkt. Wees van invloed door te weten waar je je kleding koopt. Voor jezelf of voor je kindje. Dan ben je ook van invloed op het leven van een ander, die jouw kleding maakt.

*Bron feiten: Dit is een goede gids 

Babykleding van GOTS gecertificeerde stoffen zorgen voor een eerlijke arbeidsmarkt en de juiste grondstoffen

Impact op wonen en interieur 

Ook op het gebied van interieur kunnen we impact uit oefenen. Ons huis bestaat uit veel zelfgemaakte meubels, zoals een tafel en TV meubel van sloophout. Onze bank komt van marktplaats. De hanglamp boven de eettafel is van bamboe. Ik douche misschien net 10 minuten om water te besparen. Alles wat we nieuw willen proberen we tweedehands te scoren. De verwarming zetten we alleen aan als het stervenskoud is, eerst een dikke trui. Het bespaard ook geld. Verder kun je natuurlijk bekijken wat beter kan: koud huis? Isoleren, zodat je geld niet letterlijk wegvliegt in de winter! Zonnepanelen leveren duurzame energie op en je kunt al klein beginnen door je telefoon op te laten laden via zonnecellen.

Heb jij nog meer tips? Deel ze dan hieronder.

Deze blog verscheen eerder op The Baby Project.

Geef een reactie