Lifestyle

7 x misverstanden over introverten

Er is veel te zeggen over introversie. Vandaag deel ik 7 misverstanden over wat het betekend om introvert te zijn. Eerder schreef ik een blog over introvert moederschap. Herken jij je in deze misverstanden?

Introverten zijn verlegen 

Dat is de grootste misvatting ter wereld want wie mij kent, weet dat ik niet verlegen ben. Toch ben ik introvert. Het is waar, ik houd wel eens mijn mond in een groep. Niet omdat ik verlegen ben maar omdat ik nadenk over wat ik ga zeggen OF omdat ik aan het verwerken ben wat er gezegd word. Of is. Met ruzies ben ik ook een langzame denker. Later bedenk ik pas ‘o ja dit had ik kunnen zeggen’. In mijn hoofd ben ik heel ad rem maar het komt er dus niet altijd uit. Wel als ik op dreef ben. Eh, wat Stella? Op dreef? Maar je bent toch introvert?

Introverten komen niet goed mee in een groep

Het klopt dat we mentaal snel afhaken bij small-talks. Verplichte netwerkbijeenkomsten en vrijdag middag borrels word ik ook niet vrolijk van. Maar zet me eens bij wat soortgenoten of die ene extraverte persoon die gericht luisteren kan (of heeft geleerd, want dat is voor extraverten vaak lastiger) en dan kan ik goed los komen, op een thema of als we bijvoorbeeld dezelfde humor hebben. Ik kan ook uren praten met 1 persoon op een feestje. Presentaties rol ik zo uit mijn mouw, dat is allemaal geen probleem. Maar is er geen interesse? Dan haak ik af. Hebben we het enkel over welke kleur gel nagels je wilt kiezen? Laat. Me. Gaan. Nee weet je wat, mijn sociale metertje is echt op nu. Ik ga. Nu. Zelf. Wel. Des te vermoeiender vind ik verjaardagen als je zelf van hot naar her rent en iedereen beleefd moet voorzien van een praatje. Daarom vier ik mijn eigen verjaardag niet meer. Maar ga ik lekker met mijn zussen uit eten. Gezelligheid ten top en goede gesprekken, win win!

Introverten zijn zwaar op de hand en/of vaak kritisch

Het klopt dat ik voorkeur geef aan een dieper en zinvoller gesprek dan weten wie de plaatselijke dorpsgek is geworden. Dat kritische zou ik graag willen veranderen naar ‘reflecterende’ en ‘analytische’. Betrap me gerust als ik negatief kritisch lijk, maar des te vaker is het opbouwend en reflecterend bedoelt. We houden er van om te leren en te filosoferen. Voor mij is dat niet zwaar op de hand, ik krijg er juist energie van. Want ik laad op van de innerlijke wereld.

Introverten hebben geen mening

Dat we die niet direct uiten wil niet zeggen dat we die niet hebben. Ik uit ‘m wel overigens. En ook rap, voor wie me kent. Dat is ook een introverte eigenschap: soms er juist iets uit gooien en dan ontdekken dat je een flap-uit bent geweest, maar het dan wel heel stellig en goed onderbouwd brengen! Ik moet bekennen, ik kan weinig met mensen die geen eigen mening hebben. Maar dat is iets totaal anders dan je mening niet direct uiten in een groep.

Introverten moeten gewoon wat ‘spontaner’ en extraverter worden

  1. Mijn brein kan dat niet.
  2. Extraverten krijgen energie van buitenaf. Introverten laden op van binnen uit.
  3. Zo is de natuur.
  4. Dus.

Introverten zijn vaak geen leiders

Een introvert heeft een hoop eigenschappen voor kwalitatief goed leiderschap. Daar kan een extravert nog een puntje aan zuigen. Zoals: reflecterend vermogen, geconcentreerd kunnen werken, goed kunnen luisteren, geen grote risico’s nemen, nuchtere blik en nog veel meer. Ik kan ook een rijtje introverte wereldleiders opnoemen. Barack Obama bijvoorbeeld of Angela Merkel. Rutte, ook een ouwe introvert.

Introverten houden niet van feestjes 

De rasechte introvert zal niet zo snel een feestje opzoeken nee. Maar tussen introvert en extravert zit een breed scala aan feestgangers. Zo ben ik niet dol op verjaardagen. Maar samen met vrienden de kroeg in duiken wil ik wel waarderen. Ja, moet het groepje niet te groot zijn! Dat dan weer wel. Oh, ik houd ook erg van karaoke. Met je pruillip dat we niet van feestjes houden.

Zo, dat was ‘m weer! Heb jij nog toevoegingen? Drop ze hieronder!

Geef een reactie