Lifestyle,  Zero Waste Leven

Duurzame Dinsdag: go zero waste met Amber

Amber, ook wel bekend op instagram onder ‘tulips and a toolbox‘ is de meeste inspirerende zero waste lifestyle – persoon die ik ken. Ik volgde haar een klein tijdje al en haar zoektocht naar zero waste leven. Haar feed is mooi, haar teksten en DIY’s zijn makkelijk (score!) en daarnaast vind ik gewoon enorm tof hoe ze naar zoektocht deelt. Haar grootste kracht is, denk ik, dat ze het allemaal heel begrijpelijk en makkelijk maakt voor haar volgers. Meer dan 10,6k volgers vinden dat ook.

1. Vertel eens wat over jezelf! Wie ben je, wat doe je, gezin etc. Ik ben Amber Hendriks. Ik ben 35. Al 19 jaar happy samen met Menno, waarvan bijna 13 getrouwd. We hebben drie prachtige kids: Charlotte, Floris en Frederique. Ik ben sinds Charlottes komst thuismama. Ik ben graag creatief bezig.

2. Hoe kwam het zo ineens om helemaal zero waste te gaan leven? Het verlangen om helemaal zero waste te gaan groeide tijdens onze laatste verhuizing. Tijdens het opruimen en inpakken kwam ik erachter dat we zóveel spullen hadden!! Ik heb toen ontspul ronde na ontspul ronde gehouden. En dat gaf lucht en overzicht. En we werden tegelijkertijd kritisch op wat het huis weer binnenkwam. En het smaakt naar meer. In combinatie met wat rake docu’s en goede boeken kwam het idee om kritisch naar alles wat in huis en uit huis ging. Zo kwam ik uit bij afval proberen te verminderen. Helemaal zero waste is in onze huidige maatschappij zeer lastig te behalen. Maar ik wilde in ieder geval mijn best doen het zo goed mogelijk te doen. Ik besloot elke week 1 ding te veranderen in de richting van plasic vrij/zero waste. En dan structureel die veranderingen vasthouden. En toen ik me eenmaal vastbeet in het onderwerp plastic, had ik een nieuwe uitdaging die maar verder en verder bleef rollen. Van plastic verpakkingen tot plastic voedsel bakjes om restjes in te bewaren. Langzaam maar zeker wilde ik er zoveel mogelijk van uitbannen. Vooral door met een nieuwe en kritische blik de toekomstige aanschaffen te bekijken.
3. Wie inspireert jou in deze lifestyle/waar haal jij je inspiratie uit? Ik haal mijn inspiratie uit boeken, internet en docu’s. Maar ook door creatief te kijken naar wat er al is. Al van kinds af aan weet ik niet beter dan met mijn ouder en grootouders elke rommelmarkt en kringloop in de omgeving afstruinen. Mijn opa was een ware schatzoeker, vond de mooiste dingen en knapte ze op. En dat eigenlijk altijd met hergebruikte materialen. Of hij maakte een compleet nieuwe kast of tafel van oude exemplaren. De grofvuil dag was zijn favoriete dag in de week. Dan deed hij een ronde op de fiets en nam meubels enzovoort mee. Mijn moeder was altijd mijn creatieve voorbeeld. Altijd bezig, altijd overal iets in zien. Knapte meubels op, naaide kleren van oude gordijnen, had een groentetuin. Ze kon letterlijk alles en deed alles.
4. Wat was het makkelijkst om aan te pakken qua zero waste? Ik ben begonnen met gehaakte boodschappen netjes. Die sparen zoveel plastic zakjes uit! En in de badkamer kun je ook snel grote stappen maken. Toen mijn voorraad wegwerpscheermesjes op was heb ik een safety razor gekocht. In plaats van een fles douche gel heb ik een zeepblok gekocht. En in plaats van een plastic tandenborstel heb ik er nu een van bamboe.
Wat ik ook heb gedaan is op zoek naar een bio bulk winkel. Eén keer in de 3 à 4 weken doe ik daar groots inkopen. Dan koop ik dingen als pasta, rijst, granen, oliën, kruiden, bio schoonmaakmiddelen in het groot in. En dat allemaal in eigen flessen, zakjes en netjes. Ideaal!
5. En wat was het moeilijkst? Het moeilijkst vind ik sommige voedingsproducten. Sinds we helemaal vegan zijn gaan eten is het echt even opnieuw zoeken naar goede manieren en producten. Kaas melk en eieren zijn makkelijk z.w. te kopen, maar de vegan varianten niet zo makkelijk. En ik maak graag en veel dingen zelf, maar heb soms niet genoeg tijd.
Ook shampoo vind ik een uitdaging. Mijn haar doet het niet goed op alleen een shampoo blok. Helaas. Dus gebruik ik af en toe gewone shampoo tussendoor. Wel vegan, dierproefvrij en in een hergebruikte fles. Maar toch….
6. Welke tips heb je voor beginners? Begin klein en haalbaar. Niet ineens alles in een keer willen. Doe als ik 1 ding per week. Of 1 ding per maand. Elke stap is goed. En als je ze allemaal vasthoudt heb je na een tijd heel wat dingetjes structureel veranderd.
7. Toen je hiermee aan de slag ging, waar liep je direct tegenaan? Waar ik tegenaan liep is dat wat ik doe vaak anders is dan de norm. Nog steeds begint de vrouw bij de bakkerij te grinniken als ze mijn stoffen broodzakken ziet. Ze vindt het maar onzin en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. En daar kon ik me flink door uit het veld laten slaan. Maar hoe meer ik me verdiepte en hoe meer ik overtuigd raakte van mijn motieven, hoe minder ik mij laat raken.
8.Wat zou jij graag veranderd willen zien op dit gebied? Ik zou zo graag meer bulk producten in makkelijk toegankelijke winkels als supermarkten en bio winkels zien. Dat het normaler wordt en daardoor voor meer mensen een minder grote stap. Het moet normaal worden. In Tsjechië vond ik in de supermarkt een snijmachine  waar je zelf je brood kon snijden en verpakken. En ook een diepvries waar groente en fruit onverpakt lagen, om zelf af te wegen en in zelf meegebrachte zakken mee te nemen. Zo ook met pasta, granen etc. Dan wordt het makkelijk en normaal.
10. Heb je nog aanvullende tips? Soms is verpakking niet te vermijden, maar ook dan heb je een keuze. Ga voor papier of glas in plaats van plastic. Beide zijn goed recyclebaar. Wat ik al zei: elke stap is er een. Het gaat om bewustwording. En van daaruit groeit verandering.
11. Wie Amber volgt op instagram wordt met regelmaat getrakteerd op een makkelijke DIY. Bekijk hieronder mijn top 3 die ik beslist binnenkort wil gaan uitvoeren.
DIY haakjes voor aan de wand
Bedankt Amber! Blijf ons inspireren met je mooie levensstijl en motivatie 🙂