Essentiële oliën,  Lifestyle

Feiten en fabels over essentiële oliën

Essentiële oliën hebben hier in huis nog steeds mijn interesse. In dit blog zoom ik in op een aantal belangrijke en bijzondere feiten maar ook op hardnekkige onjuiste adviezen die zich blijven verspreiden als een olievlek. En we denken met elkaar over een aantal vragen na. Meedenken wordt gewaardeerd dus reageer gerust!

Etherische olie feiten

Allereerst zou ik willen beginnen met een aantal feiten over EO en die de kracht benadrukken van EO. (EO = Essentiële Oliën)

  1. EO wordt gewonnen uit de schors, bladeren, zaden, stengels, wortels, bloemen, schil en andere delen uit de plant. In tegenstelling van wat men denkt zijn EO niet vet, ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.
  2. EO bestaan uit kleine moleculen die heel snel door je lichaam kunnen ‘reizen’. Daarom kan EO zo goed worden ingezet bij diverse klachten. Bijvoorbeeld, hoofdpijn om maar een ‘dicht bij je bed’ voorbeeld te noemen.
  3. Niet elke EO kun je zo onverdund op je huid smeren, dus dan gebruik je een draagolie. Een draagolie (bijv. amandelolie) heeft grote moleculen en vertragen de snelheid van de reis van de EO die je op je huid smeert.
  4. EO mixen niet met alles. Bijvoorbeeld NIET met water, dit komt ook terug in de ‘fabel’ lijst.
  5. EO bewaar je het langste in een donker kastje of hoekje, in een bruin flesje. Uit het zonlicht. Zo kun je EO wel een jaar bewaren.
  6. EO zijn natuurlijk ook een belangrijke factor voor geur. Je persoonlijke herinneringen gekoppeld aan geur. Dat komt omdat dit hersengebied linkt met je emoties, en je reukorgaan is daarvoor inzetbaar. Lavendel kan bij de één rust oproepen, bij de ander juist een slechte herinnering naar boven halen. Daarom kunnen EO ook goed ingezet worden bij geestelijke /psychische problemen (ter ondersteuning, niet ter vervanging van de psycholoog)
  7. EO kan op verschillende manieren worden gebruikt: smaakstof, geurstof, alternatief geneesmiddel, industriële grondstof en conserveermiddel.
  8. Kruidengeneeskunde en aromatherapie zijn al eeuwenoud. Dit wordt wel eens onderschat door zij die net met EO zijn gestart. Het is maar goed dat hier een gecertificeerde studie vereist voor is als je deze kunde als therapeut of arts wilt beoefenen. Neem daarom ook enkel advies van hen aan (ik weet dat dit tegen dovemansoren is gezegd, maar wie ore heeft die hore. Ik neem aan dat je ook niet van een wildvreemde aanneemt dat een antibiotica kuur zomaar een goed idee is)
  9. EO zijn super geconcentreerd. Een druppel oregano olie is veel krachtiger dan een plantje oregano. EO zijn de levenssap van de plant. Ze beschermen de plant tegen schimmels enz.

Fabels en onzinnige adviezen

Ik ga je eerst vertellen waar ik zelf de mist mee in ben gegaan. Toen ik een kit kocht via een bekend merk ging ik af op adviezen van anderen. Anderen die mij voor advies vaak doorverwezen naar facebookgroepen of Google. Daar werden ook vaak de adviezen gedaan dat olie voor inname geen probleem was. Niemand die daar tegenin ging… Was dat dom om zomaar op te volgen? Ja. Dat IS dom. En naïef van mij. Knoei niet met je gezondheid! Waarom volgde ik dat zomaar klakkeloos op? Wellicht door het enthousiasme van anderen. Welke ook weer adviezen via via opvolgden. Zoals over inname. Bij dit thema zitten wel de grootste misvattingen. En dit blog, wauw. Die moet je echt lezen! Deze vrouw schrijft zo begrijpelijk waarom je niet zomaar welke essentiële olie dan ook maar kunt innemen. En nee, dat ligt niet aan het merk. (En ja, ze heeft er voor gestudeerd)

Zoals ‘druppel een beetje olie in je water’. Water mengt niet. Olie drijft op water en je slikt een pure druppel olie door. Ik deed dat met peppermint, lavendel, Thieves en ook lemon. Bij die laatste ging het mis. Ik bleek overgevoelig en mijn mond zat vol met kleine blaasjes. Alsof je je tong aan citrusvruchten had ‘gebrand’. Kortom, geen succes. En al helemaal niet gezond. Los van de mond-irritatie, dit had ook bij mijn slijmvliezen, slokdarm of darmen kunnen gebeuren! En wie weet wat dat voor schade dat had gebracht. Al dan niet bij mijn weten. Citroen kan ik nog steeds niet verdragen. Ik vrees dat ik er nu allergisch voor ben, met inname dan. Maar, ik weet nu dat met water innemen sowieso ongezond is. Zowel de Franse, Duitse en Engelse stroming in de aromatherapie (AP) komen daarbij terug. Dus, better don’t do it! Als je het inneemt, doe het dan verdund. En in overleg met een arts. Niet elke olie is geschikt voor inname. Sterker nog, je belast met inname je LEVER ermee. Dat komt omdat als jij iets inneemt, je lijf afvalstoffen gaat scheiden. Die worden gezuiverd in je lever, vandaar dat je sneller je lever ermee belast dan dat je je zelf goed opbouwt. Nogmaals, in overleg met een arts kun je wel een olie innemen (maar dan met de juiste emulgator). Maar dan niet lang achter elkaar vanwege het toxische effect. EO kunnen namelijk ook giftig zijn. Bij verkeerde inname.

Zo heb ik ook eens op advies een druppel pure Copaiba op de zere doorkomende tand van mijn jongste gesmeerd. Ik schaam mij diep, er is GODZIJDANK niks gebeurd maar dit MOET JE NOOIT DOEN. Bij kinderen ga je niet puur smeren. ALTIJD verdunnen. En inname bij kids? Never! Zijn al die hoofdletters nodig Stella? Oh yes. Oh Lord Yes.

We zetten iets in wat vroeger niet zomaar lukraak wordt gebruikt (reageerde een volger), op een manier alsof we niet meer zonder kunnen. Maar dat is onzin. Ja EO zijn prachtig én krachtig, maar zeker niet vervangend continue. Heb je een opgeblazen gevoel? Drink gember thee. Of eet wat minder, dat kan ook. Heb je hoofdpijn? Je kunt rollen wat je wilt maar misschien moet je de volgende keer beter drinken of niet de hele dag met je snufferd achter een scherm zitten. Ik noem maar wat.

‘Olie uit de winkel is slecht’. Nou. Dat is niet zo mensen. In de natuurvoedingswinkel kun je prima olie kopen. Goedkope olie van 3,00 zou ik zelf laten liggen maar van de groene drogist gebruik ik nu al een tijdje Tisserand en daar ben ik zeer tevreden over. De prijs per olie soort verschilt, logisch. Want, sinaasappelolie is bijvoorbeeld goedkoper omdat het een olie is die wordt gewonnen uit de schil welke een afval product is. Lavendelolie is al ietsje duurder en rozenolie al helemaal. Maar merken als Tisserand, Chi en Primavera om er zo maar een paar te noemen zijn GOEDE merken die je zo kunt inzetten voor je lijf, als geur in huis e.d Waar je op moet letten bij het lezen van de labels is: staan de Latijnse namen erop? Is het merk biologisch? (hier blog ik nog eens apart over) Zijn er nog meer toegevoegde stoffen en zo ja, welke dan en waarom?

‘100% natuurlijk’ is ook eentje waarvan je nu mag denken ‘dus?’. Er is namelijk geen wettelijk beschermde label hiervan. Elke gek kan dit neer zetten. Als je een emmer met pis vult en daar 100 procent puur opzet dan zal niemand je een strobreed in de weg leggen. Wat een beter label is om te hanteren, is biologisch. Die term is wettelijk beschermd en zo weet je zeker dat de grond waarop de planten verbouwd zijn niet vervuild is. Daar zijn hele strenge eisen voor namelijk. Maar niet elke olie is nu eenmaal bio te verkrijgen. Dan kun je kiezen voor wildpluk of duurzaam geteeld.

Koop geen oliën waar waarschuwingstekens op staan’. Ten eerste, wat is er mis met een waarschuwing? Het is maar goed dat er op peppermint staat dat ‘ie niet geschikt is voor inname. Als je die puur inneemt staat je strot in de fik. Dat staat los van de inhoud van de fles, de samenstelling althans. Geloof je me niet? Hou het flesje eens dicht bij je ogen (nee, niet doen). Toch staan er op flesjes uit de USA bijv. geen gevarentekens. (Maar wel bijvoorbeeld hier bij Edens Garden safe guidlines. Klik op de afbeelding met het label)  Gek is dat. Want in Nederland is dit wel wettelijk verplicht van de voedselwaren autoriteit (bijv. bij nootmuskaatolie is een doodshoofd verplicht). Hoe komt dat? De MLM bedrijven hebben geen retail in Nederland (dat wil zeggen, de oliën worden niet in winkels verkocht) dus die kunnen deze wet omzeilen. Ze verkopen immers via contactpersonen. Willen ze wel olie verkopen in de winkel dan moeten er wel tekens op. Het is dus een MISVATTING om aan te nemen dat als deze tekens ontbreken (bijv. bij potjes olie uit het buitenland dus, die onder een andere wet vallen welke niet gecontroleerd worden door de Nederlandse warenwet) dat de olie dan automatisch veilig is. En dus ook een misvatting om aan te nemen dat als er gevarentekens op een potje staan, de olie’s automatisch slecht zou wezen van kwaliteit. Het heeft niet met de inhoud te maken, als je de inhoud wilt controleren lees dan de testrapporten van de batches. Nog even iets, doTerra bijvoorbeeld beweerd dat al hun oliën zo ongeveer geschikt zijn voor inname. Young Living heeft een lijn (de plus lijn) die geschikt zou zijn voor inname. Echter, het gaat niet om een andere olie. De inhoud met de niet-plus lijn is hetzelfde. Het gaat om het label. Omdat de Amerikaanse voedselwaren overheid (de FDA?) ook wettelijke verplichtingen stelt moet hier wel een ander label voor zijn. Toch zeggen YL leden dat het niet uitmaakt welke je gebruikt aangezien het om dezelfde olie gaat. Er is dus geen andere samenstelling in de pluslijn potjes. En dat is het verwarrende eraan. Dit zeg ik niet om Young Living te bashen. Als doTerra dat had gedaan had ik doTerra benoemd. Ik zeg je alleen hoe het is. (mocht je nou bij YL bestellen, bestel dan die pluslijn. Die is nog goedkoper ook!)

Dit is weer een veel te lange blog geworden. Ik heb nog een paar onderwerpen om jullie weer mee bezig te houden, maar dat een andere keer. Ik sta open voor (vredelievende) reacties, ik weet tenslotte ook niet alles en kan het ook mis hebben. Dus reageer gerust!

Ik zet hieronder een rijtje met links welke zeker aan te bevelen zijn om te lezen:

 

 

2 Reacties

Geef een reactie