Lifestyle

Introvert vs extravert

Introvert, extravert of van beide veel trekjes? Het is handig om te weten wat de verschillen zijn. En waarop HSP niet hetzelfde is als introvert. In dit blog leg ik uit hoe het zit. Ik ben benieuwd, waar herken jij je in? Lees ook eerder mijn blog over introvert moederschap.

Allereerst leg ik je uit wat introvert – zijn inhoudt. Misschien denk je nu aan: verlegen, niet sociaal of ‘heeft nooit zin in feestjes’. Lees dan zeker mijn blog over 7 veel voorkomende misvattingen over de betekenis van introvert. Dat zal je ogen doen openen!

Nee, introversie wil zeggen:

 • een introvert is naar binnen gericht en laadt op vanuit die innerlijke wereld
 • een introvert verkiest 1 op 1 gesprekken boven groepsactiviteiten
 • een introvert houdt van een prikkel-arme omgeving
 • een introvert houdt van gesprekken met diepgang en knapt mentaal af op ‘small talks’
 • een introvert kan zich goed focussen en concentreren
 • een introvert is reflectief en analytisch ingesteld
 • een introvert vindt het prettig om alleen te zijn (en vermijdt spontaniteit)
 • een introvert denkt goed na alvorens het actie overneemt
 • een introvert geeft niet zoveel om uiterlijke statussen als rijkdom, bekendheid e.d

Dat, in een notendop. Dan over naar extraversie:

 • een extravert is naar buiten gericht en laadt op van mensen om zich heen (een feestje, een groep e.d)
 • een extravert is van nature gewend om uit de comfort zone te stappen
 • een extravert is een makkelijke prater en gewend het voortouw te nemen in een groep (presenteren gaat gemakkelijk af)
 • een extravert houdt van spontaniteit, een echte ‘party animal’
 • een extravert kan snel schakelen en geeft makkelijk een mening
 • een extravert praat veel en sneller (sneller denken ook)
 • een extravert is bereidt risico’s te nemen
 • een extravert is altijd wel in voor een sociaal praatje
 • een extravert is graag het middelpunt van de belangstelling

Wederom, dit is natuurlijk een beknopte schets. Nou komt het mooie, niemand is ALLEEN maar introvert of extravert. Je hebt wel sterkere types in beide richtingen maar uiteindelijk bevatten we allemaal meerdere eigenschappen van beide. De een net wat meer als de ander. Mijzelf bijvoorbeeld: ik scoor 80% introversie op de zelftest, maar ik heb ook extraverte eigenschappen. Zoals: ‘is een makkelijke prater’, geen moeite mee inderdaad. ‘Presenteren gaat makkelijk af’, zeker. ‘kan snel schakelen en heeft snel een mening’, zit een zekere overlap in.

Kortom, dan komen we uit op: introvert met extraverte eigenschappen en visa versa. Kom je in het midden uit? Dan ben je ambivert. Bijvoorbeeld: je bent op een feestje, kan het goed met iedereen vinden (extraversie) MAAR dan ineens gaat die sociale meter uit en moet je naar huis (introversie). Of, je werkt goed mee als teamplayer op je werk (extraversie) MAAR het moet niet allemaal te gezellig worden want je wilt wel gefocust door blijven werken (introversie). Enzovoort. Boektip: ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ 

Hooggevoeligheid vs introversie

Hoe zit het dan met hooggevoeligheid? (HSP zoals de meeste dat kennen) Vaak wordt HSP direct op 1 lijn getrokken met introversie. En het klopt, dat een groot deel ook introvert is. Maar er zijn ook extraverte HSP’ers.

Ik vond hier een boeiend artikel over:

Op dit moment wordt er door de universiteit in Leuven in België nieuw onderzoek gedaan naar het temperamentverschil binnen de groep Hoogsensitieve personen. Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de uitkomsten. Elain Aron heeft in de jaren ’90 aangegeven dat ongeveer 70% van de HSP-ers introvert zijn. Dat is dus veel meer dan het gemiddelde van een derde van de bevolking! Daarom denken mensen vaak dat introversie hetzelfde is als HSP. Toch is 30% van de hoogsensitieve mensen extravert. Zij herkennen zich vaak ook niet in de vele boeken over HSP. Omdat daar vaak de introverte kant in wordt beschreven. Extraverte HSP-ers hebben juist behoefte aan prikkels, afwisseling en uitdaging, genieten van groepen en sociale interactie. Het verschil tussen extraverte personen en hoogsensitieve extraverte personen is dat een extraverte HSP-er meer tijd moet inruimen om al die prikkels te kunnen verwerken in het brein. Dus dan trekken zij zich net als introverte personen ook terug in hun eentje om bij te komen van de overprikkeling. Voor de omgeving is dat nog wel eens verwarrend, omdat het tegenstrijdig lijkt met de aard van de persoon. Een niet hoogsensitief extravert persoon, vertoont dit gedrag niet. Ook de HSP-ers zelf vinden het nog wel eens lastig om gas terug te nemen en willen eigenlijk het liefste doorgaan. Met alle gevolgen van dien… (Bron: Mynd.nu)

Lees voor de volledige context het artikel helemaal. Maar, is dit niet een boeiend gegeven? Ik merk zelf het vooroordeel ook. Ik ben introvert en word automatisch bij HSP neer gezet. Met een zus die hooggevoelig is weet ik wel een degelijk verschil. Haar grenzen zijn veel eerder bereikt dan die van mij bijvoorbeeld. De mate waarin zij prikkels ontvangt is veel heviger dan de trechter van prikkels die ik hanteer.

Wat kunnen we leren van elkaar?

Je kunt elkaar niet veranderen in een introvert of extravert, zover was je vast al. Dit is nu eenmaal hoe je geboren bent. De hersenen van een introvert hebben andere dingen nodig dan de hersenen van een extravert. En nee, zo rechtlijnig zijn we niet maar scoor je dus 80% op introversie dan zul je dus automatisch uitstrekken naar de dingen die je nodig hebt.

 • een introvert kan leren van een extravert om bijv. de vrijdagmiddagborrel wat luchtiger te zien, in plaats van een drempel om naar toe te gaan
 • een extravert kan leren van een introvert om wat meer de diepte in te gaan met gesprekken in plaats van enkel small talk
 • een introvert kan leren van een extravert dat er geen huis in stort als er een risico genomen moet worden
 • een extravert kan leren van een introvert om zichzelf meer reflectief op te stellen

En ga zo maar door!

Boekentips:

Geef een reactie