Lifestyle

Is Young Living piramide?

Is Young Living olie piramide? Die vraag krijg ik heel vaak en ook direct de vraag wat mijn probleem daarmee is. Eerder deelde ik mijn eerlijke bevindingen en waarom ik Young Living niet meer ga gebruiken. Nu wil ik in dit blog ingaan op de vraag of YL piramide systeem is. En zo nee, wat dan nog. Lees hier al mijn olie blogs.

Je kunt natuurlijk ook een ander bedrijf wat MLM doet hiervoor invullen. Omdat mijn enige ervaring met MLM YL is, schrijf ik in de titel Young Living. Het had ook net zo goed Forever Living, Herbal Life, Doterra kunnen wezen. Be my guest.

Young Living piramide of niet?

Het belangrijkste kenmerk van een piramidespel is wel dat er geld ingelegd moet worden in ruil voor niets anders dan een vage hoop op winst, als en zolang maar genoeg mensen hetzelfde (blijven) doen.

MLM daarentegen is in essentie een distributiemethode voor de verkoop van producten of diensten, gekoppeld aan een staffelsysteem van commissies. Naar keuze, maar niet verplicht, kunnen aanvullend bonussen verdiend worden met het werven van andere verkopers.

Hoger inkomen dan de top

In dat laatste geval hebben deelnemers van het eerste uur een grotere kans op een flink inkomen dan latere deelnemers. Maar niet per definitie – late instappers kunnen nog steeds meer gaan verdienen dan hun voorgangers, zolang ze er maar hard voor werken. Ze zullen zogezegd meer hengeltjes moeten uitwerpen in een reeds ruim beviste vijver. Ook hierin onderscheidt MLM zich van piramides (en trouwens ook van ‘gewone’ bedrijven!), waar het onmogelijk is meer op te strijken dan degene die aan de top staat. (Bron: Zakelijk Info.nu)

Olievlek 

Bovengenoemde quote geeft uitleg over wat Multi Level Marketing inhoudt Uiteindelijk, houd je dan wel een ‘piramide model’ over. Dat komt omdat in de eerste jaren de meeste verkopers het opgeven. Ze hebben niet genoeg mensen in hun ‘team’ onder zich die op regelmatige basis bestellen en hun visvijver is niet zo groot meer. An sich, heb ik hier nog geeneens de grootste moeite mee. Netwerkmarketing heeft een negatief imago door zijn illegale broer maar als je mensen leert kennen die wel van zuivere koffie houden en een eerlijk verhaal vertellen, kun je mij nog bijna zover krijgen ook (nee, dat denk ik niet trouwens ik heb het al druk zat met mijn bedrijf) Het is mij wel duidelijk dat de producten een stuk duurder zijn, anders wordt er geen commissie verdient. Leden van het systeem gooien dat op ‘hoge kwaliteit’, maar daar heb ik zo mijn vraagtekens bij. Als de kwaliteit echt zo goed is, waarom heet het dan niet biologisch bijvoorbeeld? En, ze doen ook net alsof ze met hun neus bovenop de testen hebben gestaan. Nee, dat is natuurlijk niet zo maar als je samen maar lang genoeg een verhaaltje laat rondzingen geloven we er allemaal op een dag in… Iets met een olievlek.

(tekst loopt verder onder foto)

Fabels over olie gebruik

Mijn probleem is dat er zoveel scheve en schimmige fabels en non-adviezen uit MLM voort komen. Een vriendin die in het ziekenhuis op de eerste hulp werkt vertelde dat er laatst een vrouw binnen kwam met 40,5 koorts, hart en nierfalen en die van top tot teen shakete. Wat bleek: ze had bij een zelfbenoemd ‘coach’ een olie kuur gevolgd met dagelijkse inname. Dat kwam haar gezondheid duur te staan. Dat is waarom ik afraad om met MLM in zee te gaan, of afnemer te zijn. Uitzonderingen daargelaten dat er echt mensen zijn die kennis en kunde opdoen via gecertificeerde opleidingen zoals de 3-jarige studie aromatherapeut via het Fytom. Maar… je raadt het al: die mensen zijn er weinig. Want waarom zou je een dure studie gaan doen en moeite doen om kennis te leren als je via 1001 anderen al zoveel ‘adviezen’ krijgt? Wat ook nog eens ‘lekker verkoopt’? En waar het gros van de gebruikers in mee gaat zodat die enkeling die wel verstand van zaken heeft, niet gehoord wordt?

Dus, ben je net begonnen in deze oliebusiness, denk dan goed na over wat je UITSTRAALT en wat je DEELT met anderen. Als je geen kennis van zaken hebt, doe dan ook niet alsof. En vertrouw niet op ‘die zei dat het goed was’ en dat soort facebookgeneuzel en noem maar op. 

Geef niet zomaar advies

Ik bedoel, ik ben geen metselaar dus zal niet doen alsof ik een huis kan bouwen. Grote kans dat het schots en scheef wordt als ik tot en met het dak zou metselen. Ik laat dat over aan vakmensen. Misschien lukt een klein muurtje me in de tuin wel en dit is prima metafoor voor ‘algemene receptjes’, zoals lippenbalsem, deodorant enzovoort. Maar dat gaat dus niet over medische adviezen, adviezen bij kinderen, zwangerschap en dergelijke waarbij je de (medische) achtergrond van de ander niet kent.

Als bedrijf vind ik dat je een grote streep zou moeten zetten door dit soort slechte adviezen die de gezondheid van anderen aangaan. Maar, dit gebeurd niet. In de facebookgroepen waar ik in heb gezeten ten tijde dat ik de kit had van YL in elk geval niet. En daarom zal ik niet voor MLM kiezen op het gebied van olie. Dan liever bedrijven en merken die een stuk toegankelijker zijn en een duidelijke visie hebben over gebruik. Je kunt gewoonweg niet zeggen als je zo groot bent als YL of Doterra ‘mensen moeten het zelf maar uitzoeken’, niet als je zoveel misinformatie stelselmatig goedkeurt en verspreidt. Het is echt een blinde vlek voor heel veel leden en dat baart mij zorgen.

Dan kun je het leuk verkopen voor jezelf en goed praten maar feit blijft dat je met de gezondheid van een ander speelt. Dat je een soort ‘glossy life’ presenteert, alsof olie maar elke dag te pas en te onpas kan worden ingezet terwijl de aromatherapie en de deskundigen in die wereld zo anders beweren. Eigenlijk steek je dan gewoon een middelvinger naar ze op. Zolang jij maar verkopen kunt. En halve waarheden verkondigt. Je eigen bubbel.

DAT is mijn probleem met MLM.

(tekst loopt verder onder foto)

 

Leestip:

 

 

 

 

Geef een reactie