Lifestyle

Kan het wat plantaardiger?

Op mijn stories via Instagram over mijn keuze om plantaardige melk voortaan te gaan drinken en zuivel te skippen, kwamen nogal wat reacties. Want ik stelde het volgende: dat er bruut wordt omgegaan met kalfjes voor onze zuivel consumptie. Hier een blog waarop ik dieper op dat statement in ga. En of dat klopt.

Velen van jullie weten dat ik geen vlees eet. Dat doe ik vanuit het oogpunt dat geen vlees eten duurzamer is. Daarnaast ben ik een fel tegen dierenleed en dierenleed en vlees consumeren is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden. En als derde reden geloof ik dat het een stuk gezonder is om geen vlees te eten. Onze kaken zijn er niet op ontworpen maar dat is nu off-topic.

Een logische stap voor mij is om, met uitzondering van de eieren van onze eigen kippen, geen zuivel meer te nuttigen. Het scheelt dat we thuis geen toetjes eten. Wat ik wel altijd dronk was melk (in de koffie) en yoghurt (als ontbijt), boter (voor op brood) en margarine (bakboter) in de pan, ook kaas voor op brood of in maaltijden is vanaf nu uit den boze. Tot zover mijn zuivelinname.

Op moederdag nam ik me voor om de koeien ook een moederdag te wensen. Want wist jij dat bij de meeste veehouders (in elk geval, niet-biologische boeren): de kalfjes direct na geboorte bij de koe worden weggehaald? Blijkt het een stiertje dan gaat deze een korte toekomst tegemoet. Uiteindelijk belandt hij in het slachthuis. Een stier houden voor de melkveehouderij is tenslotte niet rendabel. Het kalfje wat wel mag blijven wordt snel weggehaald omdat de dieren anders teveel stress ervaren omdat ze gescheiden worden (GEK HEA)  Denk je eens in: je bent net bevallen als vrouw en direct na de geboorte wordt je kind weggehaald omdat je je anders te snel zou hechten. En jouw melk is niet voor jouw baby. Dat gebeurd er met een koe en een kalf en dat is ronduit bruut en dat bedoelde ik ook in mijn story.

Wat nog meer bruut is noemde ik net al even. Stiertjes zijn niet van nut dus hun toekomst wordt niet veel langer dan dat ze genoeg vet gemest zijn om in het slachthuis hun laatste adem uit te blazen. Dus, je bent net geboren, van het verkeerde geslacht en de dood staat je alweer toe te zwaaien. Wow. Ik vind dat niet kunnen. Ik vind dat het uitbuiten van dieren.

Ik stel mezelf de vraag: is het gerechtvaardigd, voor mij als consumerende partij, om dieren direct bij hun moeder weg te halen? Om ze de kans te ontnemen om op natuurlijke wijze op te groeien? Te drinken bij hun moeder? Allemaal voor mijn zuivel inname. Want, de consument betaalt en de consument bepaald. Ik heb invloed!

Het antwoord: nee, dat is het niet. Ten eerste: is dit de prijs die het kalf betaalt voor mijn zuivelinname? Ja. Is die melk voor mij? Nee, dat is voor het kalfje. Heb ik het vanwege mijn gezondheid nodig? Nee, ik ben een volwassene. Ik kan zonder ‘baby melk’. Ik kan mijn calcium ook uit andere dingen halen, zoals groente. (Daar zijn mijn kaken dus wel op ontworpen, maar dat is nu off-topic). Het is ook niet prima omdat ik christen ben en ik wil een goed rentmeester zijn voor de schepping. Daarom ben ik van mening dat ik hier over wel MOET nadenken, immers omdat God dat van mij vraagt. God schiep de dieren eerst, toen de mens. Hij heeft ons beide hoog zitten. Wie ben ik om dan zomaar te denken ‘domme koe of dom varken’  en voor mijn consumptie te nuttigen? (Als je geen christen bent, sorry maar dit stukje moest ik er nu eenmaal in zetten van mezelf)

Ik snap dat boeren heus met een passie voor het vak werken. Dat het heus niet alleen om de centen te doen is. Snap ik allemaal. Maar ik denk en geloof dat je als boer niet juist naar je dieren kijkt als je denkt dat het maar prima is om (bijvoorbeeld) kalf en moeder direct te scheiden, of bovenstaande andere activiteiten. Ook biologische boeren hebben soms die opvatting en scheiden het dier alsnog. OK, daar komt nu een punt van twist want ik drink geen zuivel meer en de boer uiteraard wel. Het is fijn dat biologische boeren een stap doen in mijn richting en dierenwelzijn hoger op de agenda hebben dan niet-biologische boeren, om het zo even ruw te zeggen.

‘Maar ik geef veel om mijn dieren’ , dat geloof ik best maar bekijk het eens op mijn manier en overdenk dan je handelen.
‘Maar de media zorgt voor een eenzijdig beeld’ dat is bij alle thema’s in de media zo. Aan ons de taak een andere kant te laten zien. Dit is mijn kant. Ik ben benieuwd naar jouw kant, dus stuur gerust je input toe hieronder in een reactie.

Het boerenleven heeft een dieronvriendelijk aspect. Daarvoor hoef ik niet langs een boerderij om dat te snappen en ik gok zo dat het grootste gros van de boeren mij gelijk zouden geven.

En dan de vraag, hoe gaat het dan bij de biologische boer of de boer die anders wil boeren? Ik kreeg reactie vandaag en ik quote: ‘de kalfjes blijven bij hun moeder tot dat ze gespeend worden’  (Ik weet niet tot hoelang dat is) ‘de vaarzen blijven in de kudde en de stiertjes kunnen weer andere kalfjes verwekken op andere boerderijen’  (klinkt opzich fijn maar ik heb toch wel mijn vraagtekens bij wat er daarna met die stiertjes gebeurd).
Blijf ik met toch nog een aantal vragen zitten en hopelijk heb ik daar binnenkort een antwoord op. Mijn keus voor geen zuivel inname meer zal het niet veranderen want daar ben ik nu eenmaal van overtuigd dat dit niet nodig is vanwege gezondheidsredenen en daarnaast dat er helaas nog teveel dieren worden voor uitgebuit (sowieso dus als je niet-biologische melk enz. koopt) en daarnaast is de zuivelindustrie net als de vleesindustrie niet goed voor onze aardkloot. Dan kun dus allemaal wat minder.

Tot zover mijn toelichting. De vragen die ik dit blog stel hoop ik binnenkort beantwoord te hebben. Wordt vervolgd dus.

En nu koffie drinken met sojamelk. Cheers!

p.s Kijken en lezen:
Boerendochter wordt veganist

Geef een reactie