Meat Free Monday

Wat een varken en ik gemeen hebben

Echt ongelooflijk dat ik dit blog schrijf en aftrap met zo’n titel. Het woord varken heb ik heel lang niet kunnen verdragen. Ik ben er een aantal jaar op de basisschool mee gepest. Lang verhaal, gaan we nu niet vertellen. Anyway, varkens dus. We hebben iets gemeen. 

Varkens zijn niet dom

Varkens zijn in fact eigenlijk hartstikke slim. Ze kunnen net zoals chimpansees dingen onthouden, ze herkennen zichzelf in een spiegel en ze kunnen computerspelletjes spelen. Varkens zijn ook nog eens super sociaal. Ze vinden het leuk om samen te eten en ze rouwen als er een ander varken dood is. Kortom, ze klinken best wel menselijk.

Het beeld wat wij van varkens hebben is dat ze de ganse dag door de modder rollen, alles vreten wat er voor hun neus komt te liggen en ken je de uitdrukking ‘zo dom als het achtereind van een varken’ ? Niet echt een juist beeld als je dit stukje hierboven leest.

Hoe kan het dat zo’n intelligent dier zo’n gevoel oproept bij ons? Ongetwijfeld door hun ietwat naakte, lompe uiterlijk. Ze zijn enorm! Zeugen kunnen hun eigen jongen verpletteren, zo gaat dat in de natuur. Sneu wel.

Korte levensduur

Varkens op de boerderij hebben niet zo heel lange levensduur. Uiteraard, net waar voor de bestemming is. Na vijf maanden gaat een biggetje die voor consumptie dient al naar de slacht (Bron: Onze boerderij, slotaflevering). Best bizar als je je bedenkt dat een varken 10 tot 15 jaar oud kan worden. Maar, voor die goedkope kiloknallers consumptie niet. Overigens, dat vlees wordt vaak opgespoten met water zodat het lijkt alsof je meer koopt. In werkelijkheid is dat dus niet zo. Als je vlees eet, eet dan biologisch. Dan betaal je de ware prijs. Het dier sterft dan nog steeds te vroeg maar heeft wel een beter leven gehad in de meeste gevallen.

Massale productie 

We eten massaal vlees. Ik ken mensen die elke dag vlees eten. Ik vind dat super ongezond, het is immers bewezen dat veel vlees eten slecht is voor je gezondheid. Maar, dat is hun keuze. Mijn keuze is om helemaal geen vlees te eten. Wat mij zo tegenstaat in Nederland is de massale productie van vlees. In het nieuws duikt wel eens op dat er ‘ zoveel varkens verbrandt zijn bij een stalbrand’  enz. Verontwaardiging alom! En toch blijven mensen goedkoop vlees kopen. En doen we er uiteindelijk niks aan. Ik denk dat we zelf beter verdienen, ik denk dat deze dieren beter verdienen en dat onze aardkloot beter verdient dan dit.

Nog even dit:

  • vlees zorgt voor een verhoogde kans op kanker, hart en vaat ziekten
  • in het meeste (niet-biologische) vlees wat je eet zitten gifstoffen. Dat slaan dieren op in hun vet en dat eet jij weer op en slaat jouw lijf ook op. Je lijf kan niks met die vreemde stoffen dus blijft het opgeslagen. Het is ongezond. Punt uit.
  • de WHO heeft bewerkt vlees op de lijst met kankerverhogendee stoffen geplaatst
  • vlees kost heel veel water, teveel!
  • de omstandigheden voor dieren in de intensieve veehouderij zijn slecht, ook dierenartsen zetten hier hun vragen bij
  • dieren worden zonder pijnstilling ‘voor eigen veiligheid’  behandeld
  • het gaat zo slecht met dieren in de vleesproductie dat we het woord ‘welzijn’ weg kunnen laten
  • transport kost onze aardkloot teveel, water, uitstoot ook. De broeikasgassen zijn enorm!
  • varkens bijv. zijn alleseters, niet goed voor jouw gezondheid. Als je gezondheid je lief is, eet dan GEEN varken!

Kortom, varkensvlees is niet goed voor jouw en mijn gezondheid. Ik stel voor dat we deze dieren een duurzaam en goed leven gunnen. Geen krappe hokken, geen moeder-kind scheiding, geen goedkope kiloknallers meer. En wat we nou gemeen hebben? Dat we dus allebei heel intelligent blijken. Ook al zien varkens er ‘dom’  uit, ze kunnen veel meer dan je denkt. Ook al zag ik er voor de pestende kinderen er dom uit, ik bleek veel meer te kunnen dan ik dacht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *