Essentiële oliën,  Lifestyle

Mijn eerlijke bevindingen over essentiële oliën

Alweer iets meer dan week heb ik de Premium Starter Kit met essentiële oliën van Young Living in huis.Ik gebruik verschillende oliën op een breed inzetbare manier nu en ik denk dat het wel tof is om mijn ervaringen tot nu toe te delen. Want, ben ik nog steeds zo enthousiast?

 

Lees hier deel 2  Waarom ik Young Living niet meer ga gebruiken,

Allereerst, wat zijn essentiële oliën ?

Essentiële oliën zijn oliën die worden gewonnen uit verschillende delen van een plant; de bladeren, de schil, de schors, de vrucht, het zaad of de bloesem. De geur van de olie is kenmerkend voor de plant waaruit ze wordt gewonnen. De oliën zijn niet vet en zijn vloeibaar op kamertemperatuur. Bij verhitting verdampen ze snel en ook ontbranden ze gemakkelijk. Bron: Pranayur

Ik heb via een vriendin de starterskit van Young Living aangeschaft. Er was toen een leuke korting (10% en gratis verzendkosten) want de kit is niet goedkoop. Waarom zijn oliën van Young Living niet goedkoop? Omdat de oliën een kwaliteitsproduct zijn, word er gezegd. De oliën zijn niet verdund en zijn van de eerste pers. Daarom bevatten ze een heleboel voedende stoffen die van groot (en gezond) effect kunnen zijn diep in je lichaam en zijn ze wetenschappelijk ook (therapeutisch) bewezen. Een tea tree olie van de Tuinen is wel goedkoper maar aangevuld met troep, alcohol en kijk eens naar de waarschuwingen die er op staan… Kortom, geen waar voor je geld. Dat geldt zeker niet voor andere merken zoals Farfalle, Tisserand e.a

Mijn ervaring met Young Living

Young Living Essential Oils, LC, is een groot bedrijf in etherische oliën met een strikt Seed to Seal® programma dat pure etherische oliën produceert. Dit proces zorgt ervoor dat alle producten puur en vrij van synthetische chemicaliën zijn. Het bedrijf neemt zijn rentmeesterschap al ruim 24 jaar zeer serieus, aldus de site. Sead to Seel is wel door henzelf bedacht. Een beetje van ‘Wij van WC eend adviseren WC eend’.

In de kit zit een diffuser, 12 EO, enkele samples en een stuk of 12 (uit mijn hoofd) kleine vul flesjes. Ook een handige rollerdop zit erin en de nodige literatuur om direct aan de slag te kunnen. Miste ik nog iets in de kit? Ja, namelijk de dragende olie. En grotere flesjes waren meer welkom geweest dan de 3ml variant.

Maar hoe bevalt het gebruik nu? 

De kit kwam binnen en ik had een ‘yeaaaaah’ momentje. Hier had ik lang op gewacht (en voor gespaard). Je moet je aardig per olie inlezen wat je er allemaal mee kunt doen. En ook een stukje kennis hebben hoe je de EO verdund en (veilig) inzet voor jezelf of je kindje(s). Daar bestaan wel handige facebookgroepen voor, ook Nederlandstalige. Ik vind de facebookgroepen wel erg druk, aangezien 1001 mensen advies geven (die nergens voor gestudeerd hebben) dus dat is wel een dingetje. Mijn advies: verdiep je er zelf goed in en ga niet zomaar in op adviezen van Jan en Truus om in te nemen of op dieren te testen.

Hoe ik etherische olie inzet

 • EO Thieves is een blend van verschillende EO. Thieves zet ik nu in als allesreiniger. Een paar druppels in een spray flacon, aanvullen met water en poetsen maar! (Aanrecht, wasbak, fornuis, etc.) Let op: water mengt niet met olie.
 • EO Lavendel doe ik vaak in de diffuser, in combinatie met pepermunt of citroen. Lekker fris! En alle vieze luchtjes zijn zo weg.
 • Ik maakte een hoofdpijn roller (roller = flesje + roller dop) met pepermunt, lavendel en Pan Away (blend) . Geloof me, het werkt echt! Ik was laatst een bruiloft aan het fotograferen en kreeg hoofdpijn, geen handige combi. Het was zo weg! Even over het voorhoofd en de slapen, na een kwartier was het weg. Een heerlijk idee dat het troep vrij is.
 • Ik heb een roller gemaakt tegen muggen met citroen, lavendel en pepermunt. Geen last meer gehad van muggen. Yeah!
 • Ik heb een roller gemaakt tegen buikpijn met een blend. Lewis had gisternacht buikpijn, roller erop en daarna heb ik hem niet meer gehoord dus dat ervaar ik als positief.
 • EO Stress Away is een mix aan geuren. Ik gebruik hem zelf als parfum, puur omdat ik dat lekker vind. Hij zou staan voor kalmte, rust en focus. Ik vind dat in de praktijk lastig te meten. Zelf vind ik ‘m vooral lekker ruiken.

Wat niet bij de kit (helaas) zit, is een draagolie. Dus kocht ik zelf een basispakket materialen bij allesvoorjeolie.nl en daar kocht ik ook amandelolie als draagolie. Hier was ik ongeveer 25,00 ex verzenden voor kwijt.

Mijn gedachten over Young Living

 • Een olie voor elk probleem? Daar geloof ik zelf niet in. Ik geloof dat EO een goede ondersteuning kunnen zijn en ja, soms ook vervangend. Zoals de hoofdpijn roller. Maar moeilijkere zaken, die van je ziel en het hart: als je je down voelt of depressief en er is meer aan de hand, ga dan alsjeblieft op zoek naar passende professionele hulp en denk niet dat je dit slechts kunt oplossen door een EO in te zetten… Ze zijn zeker een ondersteuning maar geen vervangend consult. Prik ook door deze vorm van (Amerikaanse) reclame heen als je dat her en der voorbij ziet komen.
 • Naast alle EO die YL presenteert hebben ze ook vele andere producten. Kijk hier altijd positief kritisch naar. Ik merkte dat kritiek niet echt gewaardeerd wordt. Of kritiek, ik stelde wat vragen over een mascara van hun cosmetica lijn (over de lijst met stoffen die erin zit) en daarop werd geantwoord ‘google maar, ik geloof het wel’. Dat vind ik een vreemd antwoord als je ook beweerd dat je andere bedrijven niet zomaar moet geloven en dat Young Living de puurste is enzovoort enzovoort.
 • Wat ik me ook nog afvraag, is YL volledig fair trade? Daar ben ik nog niet achter. Wordt vervolgd. Net zoals biologisch.
 • EO zijn uiteraard het beste inzetbaar als de rest van je levensstijl ook redelijk gezond is anders zet het geen zoden aan de dijk.  (zoiets als, eet gezond, beweeg voldoende, slik bij wat je niet uit je voeding haalt maar wel nodig hebt, vermijd stress en leef volgens de 80/20 regel, in mijn ogen is dat redelijk gezond in een notendop).

Conclusie: ik ben mega blij met de kit en duik voorlopig nog wel even de studie en kennisbank in om meer te weten te komen over de brede inzetbaarheid van EO. Ik zal daarover ook gaan delen hier.

 

UPDATE:

Lees hier Waarom ik Young Living niet meer ga gebruiken,

 

19 reacties

 • Nienke

  Hoi Stella,
  Leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over de oliën!
  Enige tijd geleden ben ik ook in aanraking gekomen met essentiële oliën (doterra), omdat dit (net als YL) werkt via een multi level marketingsysteem ben ik eens verder gaan kijken. Bij een multi level marketingsysteem betaal je in verhouding veel voor alle levels die er boven je in de piramide zitten. Ik ben toen uitgekomen bij Primavera. Een heel stuk goedkoper, dezelfde kwaliteit en vaak ook nog biologisch..
  Verder zou je ook nog eens kunnen googelen naar Robert Tisserand. Iemand die veel weet van oliën hun werking, maar ook de gevaren ervan. (Zeker bij zo innemen)
  Ik raad je zeker aan hier ook eens naar te kijken om zo een nog kritischer stukje te kunnen schrijven.
  Groetjes Nienke

  • Stella Kralt

   hey Nienke, bedankt voor de tips 🙂 mijn opzet was niet om een kritisch stuk te schrijven hoor, gewoon mijn eerlijke bevindingen so far so good. Zeker een zoektocht! Liefs

 • Femke

  Wauw, je hebt de kit! Ik heb daar ook heeeeel lang over getwijfeld. Uiteindelijk de dewdrop diffuser besteld en nu zo’n 5 flesjes EO. En de stress away roller, waarvan ik eerst dacht: wat ruikt ie ‘vreemd’, maar inmiddels vind ik m heerlijk. Zaten die flesjes om zelf rollers te maken er nou bij in de set? Of waar heb je die vandaan?

  • Stella Kralt

   hey wat leuk om te horen Femke, Stress Away vind ik ook heerlijk! Nee, bij de kit zitten wel 10 van die 3ml flesjes bij. Maar al die andere flesjes heb ik besteld bij het Basis pakket via allesvoorjeolie.nl dan kun je direct aan de slag 🙂 Succes!

 • Luisa

  Hey,
  Ik zag dat je wat vragen had over hoe fair trade het is, en misschien ook over hoe biologisch het is en dit artikel (english aromatherapist.com/the-environmental-impact-of-essential-oils/) heeft er meer info over!

 • Hannah van D.

  Leuk dat je de etherische olie hebt ontdekt! Heb je ook ervaring met andere merken? Ik gebruik zelf geen Young Living meer vanwege de prijs en dat ik elke maand een bepaald bedrag moest besteden (essential rewards) omdat ik anders niet betaald kreeg als iemand via mij de starterkit kocht 🙁 Heeft me financieel wel een deuk gegeven helaas. En dat in combinatie met de YL community waarbij leden (die soms net twee maanden oils gebruiken) zich opeens voordoen als arts of aromatherapeut. Dat vind ik erg zorgelijk… Wat vind jij daarvan? Nu gebruik ik verschillende andere merken olien die ook puur en biologisch gecertificeerd zijn, maar wel betaalbaar. Ik lees en leer er graag meer over, dus ben benieuwd of je daar ook meer over kan schrijven. Superleuke blog heb je verder! Groet, Hannah

  • Stella de Smit

   hey Hannah, ik heb begrepen dat je geen ER moet inzetten om je punten te krijgen hoor. Zelf maak ik nog geen gebruik van ER omdat ik het budget niet heb. Je kan dan de punten die je bij elke verkochte kit cadeau krijgt laten uitbetalen, begreep ik. Maar, dat vind ik ook het lastige eraan: door alle info zie je soms door de bomen het bos niet meer 😉

   Ik denk dat het altijd belangrijk is en eigen verantwoording om wel of niet mee te gaan met de adviezen van een ander. Of dat nou over oliën gaat, een kerk, mensen die bij je in de buurt wonen, MOEDERS (haha) met goedbedoelde adviezen, de CB arts die zich ineens voordoet als je kinds opvoeder etc… Altijd zelf blijven nadenken, gezond verstand blijven gebruiken. Ik zoek liever goede info via boeken dan facebookgroepen waarin Jan en Alleman adviezen geven.

   Ik ben vooralsnog alleen Young Living aan het gebruiken, net wat je noemt: ze zijn duurder. Als alles straks op is dan kijk ik wel verder wat er dan in mijn budget past 🙂 Dus, om nu allerlei anderen merken erbij te gaan gebruiken? Mwah. Dat vind ik dubbelop.

   Liefs!

  • Sanne

   Bij Wish verkopen ze Young Living voor eur 3 een flesje nogal een verschil met de prijzen bij de consulenten hier in NL. Is dit fake of wat? Idem voor de difusers. Etiket alles identiek. Iemand ervaring.

   • Stella Kralt

    volgens mij is dat hartstikke fake. Maar dat is wel vaker met producten via Wish toch? Ze apen het exact na en proberen het dan zo aan de man te krijgen, ja en als iedereen gaat bestellen… daar lopen ze dan toch wel op binnen. Om het te testen zou je het naar een lab moeten sturen en dan kijken wat er uit komt. Het namaken zelf is niet moeilijk (het uiterlijk), de inhoud lijkt me verder niet hetzelfde. YL stelt namelijk hele harde eisen aan verkopers en dit zouden ze direct afstraffen.

  • Stella Kralt

   hey wij hadden elkaar al gesproken via de chat maar even voor alle helderheid: ecco-verde.nl is een online drogist/natuurdrogist, niet een MERK maar een WINKEL. Ze verkopen verschillende merken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *