Lifestyle

Slow living

Langzaam leven – dat is een kunst. Genieten van wat er al is, niet van wat je nog wilt of wensen kunt. Of komen moet. Ik strek mezelf uit naar de lente maar die duurt nog eventjes en dus geniet ik van nu. Van hier en nu. Op z’n elfendertigst. Weet je niet hoe? Het duurt even voordat je het onder de knie hebt en neem zeker alvast wat voorzorgsmaatregelen. 

Ik leef graag langzaam omdat dat het levenstempo is van ons gezin. Ik ga niet teveel in op het hoe en wat en waarom maar het komt erop neer dat wij bij snel leven als gezin niet gebaat zijn. We worden nijdig (ik), vooral erg moe (hij) en gefrustreerd. We leven juist dan sneller langs elkaar heen dan met elkaar.

En dus kies ik voor een bewust leeg weekend doorgaans. Drie verjaardagen? Wordt ‘m niet. Het weekend is er niet alleen om bij te komen, ook om de rust en q-time met elkaar te zoeken. Je hoeft niet direct naar de Efteling te rijden (alsjeblieft niet zeg!) maar gewoon een rondje bos in eigen dorp voldoet ook. Als je maar bij elkaar bent en echt tijd voor elkaar maakt. Gericht luistert. Best wel hygge dus.

De duurzaamheid van je leven zit ‘m in aandachtiger de dingen doen, daardoor doe je minder en juist toch meer. Je raffelt niets af. Je jaagt het leven niet na. Je vliegt niet van hot naar her en als dat dan toch moet kun je dat beter afgaan omdat dat niet je normale levensritme is.

Wat is jouw tijd opslurper? Streep die eens wat vaker door. Bijvoorbeeld eindeloos door Instagram feeds scrollen, dat is mijn tijdverspilling. In plaats daarvan probeer ik steeds vaker lekker te tekenen.

Zeg vaker nee. Geef bewust je grenzen aan. Ja, ook bij familie, kerk, vrienden of vrijwilligerswerk. Sta eens wat vaker stand-by. En leef vooral niet langs je partner heen of gezin omdat je altijd ‘gezellig bij anderen bent’.

Houd je agenda bewust leger. Zodat je meer tijd hebt voor de dingen die jij aandacht wil geven. Afgelopen jaar (2017) wilde ik zo graag een aantal uitjes afstrepen in de buurt. Puntje bij paaltje heb ik vooral elk weekend lopen geven. Leuk hoor. Maar nu moet ik weer een jaar wachten op de landelijke Appelpluk dag of de Bloesemtocht. Nemen mag ook. Word je zo nu en dan eens flink gelukkig van, en opgeladen.

Ik ben benieuwd naar jullie tips voor duurzaam en gelukkig lang leven! Drop ze gerust hieronder om te inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie