Lifestyle

Waarom ik Young Living niet meer ga gebruiken

Sidenote voor dit blog: dit is mijn persoonlijke zoektocht, een ieder die aan de EO business is begonnen respecteer ik. Blijf vooral je passie delen! Dit blog staat los van wat ik vind over de mensen, vriendinnen ook, die ermee bezig zijn. Ik ken een heleboel mensen die hier met hun beste bedoelingen mee bezig zijn en ik houd graag het gesprek open met ze. Dus beknopt zal ik formuleren waarom Young Living het nu niet voor mij is. Ik heb links erbij geplaatst die ik heb meegenomen in mijn zoektocht. Lees hier deel 1.

Tips voor het lezen van dit blog: klik op alle links die ik erin heb verzameld, dan begrijp je mijn standpunten hierover een stuk beter. 

 1. het Multi Level Marketing systeem waarvan Young Living gebruikt maakt is niets voor mij. Het is geen Piramide met het enige verschil dat degene die een product aan jou verkoopt, zijn of haar commissie (verdienste) erop pas ontvangt als hij/zij zelf een bestelling heeft gedaan. En degene daarboven ontvangt ook weer een percentage, en die daarboven enzovoort. Daarom wordt je vrijwel kort na je aankoop ook benaderd het business model te gaan doen anders houdt het systeem geen stand natuurlijk, of om gebruik te maken van Essential Rewards. Bij dit spaarpunten programma geef je steeds minimaal 50,00 uit (HALLO?) onder het mom van ‘je bouwt punten op’, wil je een gratis goodie ontvangen dan moet je eerst 3 maanden steeds minimaal 50,00 hebben uitgegeven en pas bij de 4e maand ontvang je een gratis product. Tel even op hoeveel je dan ineens hebt uitgegeven. Think twice, do I need this? Netwerkmarketing wordt het ook wel genoemd. Hier staat het systeem uitgelegd. Door dit systeem zijn de producten ook duurder, immers: je moet de profits ergens vandaan halen. Daarnaast zijn de producten ook prijziger vanwege de goede kwaliteit. De vraag is, als een ander bedrijf zonder MLM systeem dezelfde kwaliteit levert, waarom zijn hun tarieven dan voordeliger en die van YL zó duur?
 2. Over kwaliteit gesproken, Young Living doet aan Seed to Seal. Dit programma is van henzelf. Ze blijven verantwoordelijk vanaf het moment dat het zaadje de grond in gaat totdat de olie het flesje in wordt gedruppeld. Dat klinkt allemaal goed, ze beweren / doen voorkomen alsof ze de enige beste zijn hierin. YL heeft echter geen biologisch label maar profileren zich beter dan. Daar twijfel ik aan, hier, hier en hier om. Dit soort artikelen vind je op internet, yes, ook over doTerra wordt genoeg geschreven. Natuurlijk is er een hoop zin en onzin, maar niet alles kunnen we weg doen als ‘dit is een aanval op YL’ (zo werden mijn vraagtekens bestempeld) Er zijn wel handige facebookgroepen die dan de oliën testen enzovoort, Young Living komt er dan uit als grote winnaar maar ja, gek hé als de beheerder zelf een actief lid is van Young Living. Niet erg onafhankelijk dus of transparant. Daarnaast geloof ik wel dat YL een betere kwaliteit oliën heeft dan de kruidvat of zo. Maar heus niet de enige beste!
 3. Waar ik nog het meest op afknap is eigenlijk wel dat er door YL zelf statements worden gemaakt die ieder gecertificeerd aromatherapeut in eerste instantie zou afraden.. Zoals: het inzetten van de oliën op dieren, het inwendig innemen (als je al zwakke organen hebt dan is dat een slecht plan) en de 1001 adviezen van meiden (veelal wel) die de kit net een week of 3 in huis hebben en zich ineens als expert profileren. Dit is zorgelijk! En dit is veel breder en groter dan wat iemand aan kan raden via instagram. In dit blog wordt sterk afgeraden om essentiële oliën zomaar op te drinken.
 4. Wordt dit lijstje toch weer niet beknopt! Ook een reden dat ik er vanaf stap is omdat veel meiden die erin zitten (zakelijk) ineens alle vormen van reflectie en kritiek missen (heus niet iedereen, haast ik mij erbij te zeggen) Nee, YL treft geen blaam enzovoort en alles wat er op internet te vinden is, is onzin of wordt bestempeld als een ‘aanval’. Nou dames, dán is er pas wat mis en is het alleen maar goed als mensen zelf op onderzoek uit gaan. Het lijkt wel alsof ze er zelf al jaren werken en er dagelijks op kantoor zitten! En ergens een contract hebben getekend. Zo apart. Onthoud: veel mensen ineens actief over een merk of product? Netwerkmarketing maakt slim gebruik van groepsdruk. Want als Truus het aanraadt dan kan het toch niet verkeerd zijn, toch? Houd die gedachte in je achterhoofd. Truus die ineens ‘een passie voor olie heeft’ heeft ook een financieel belang. Want als Truus mensen onder zich verzamelt -die eigenlijk van tevoren nooit van EO hadden gehoord of hun centen hadden besteedt aan zo’n dure aankoop- die blijven bestellen kan Truus een business opbouwen. Wel door zelf te blijven bestellen anders ontvangt Truus nog niks. Lees je hoe krom dit is? En Truus,ze bedoelt het goed, oprecht en zal er misschien wat meer over vanaf weten dan Jan met de korte achternaam. Maar Truus is geen arts, geen expert en geen therapeut.. No doubt about that. Als je EO wilt gebruiken, super tof. Maar ga niet vast zitten aan een merk die gebruikt maakt van MLM want je betaalt teveel en als je dat niet wilt…  En daarnaast, ik bedoel dingen ook goed maar nogmaals, je bent vrij. Om te doen wat je wilt!
 5. Groepsdruk en netwerkmarketing: er zijn hele challenges en runs om je business model op te zetten. Tips als ‘zo richt je een workshop in om de kit te verkopen’ (met een starterkit ontvangt je contactpersoon ontzettend veel punten) en ‘verkoop altijd de duurdere producten, want wat is 200,00 naast 400,00 nou?’. Dat zijn hele slimme marketingtrucs. En voor je het weet zit je net als ik met een dure kit in huis. Daarna kom je er achter dat er ook nog prima andere merken zijn voor EO. Beetje zuur. Nogmaals, EO zijn super. De EO van YL zijn ook prima, maar de EO van Farfalla, Edens Garden, Plant Therapy, La Drome, Zwaantjes, Primaveralife, Chi en La Drome (en vast nog meer) zijn OOK prima en goed! Dus, er is een hele grote bredere blik nodig wil je echt eerlijk je EIGEN mening over EO vormen.
 6. Nog even over dat MLM, wat is nou precies mijn obstakel hierin? Groene Vrouw, ik quote haar gewoon want ze is BAM, precies wat ik voel. Dit plaatste zij op een reactie onder haar blog.Het gaat er niet om of het een piramide is – ik vind multi-level niet ok. Dus dat jij iemand aanbrengt en van alle verkopen die deze persoon maakt, ontvang jij ook geld. En degene die jou heeft aangebracht, ontvangt ook weer geld.

  Uiteindelijk betaalt de consument en houdt iedereen in de organisatie (behalve de bovenste ‘levels’) maar een klein beetje geld over. Om meer geld te krijgen moeten ze meer verkopen en om makkelijker geld te krijgen, moeten ze nieuwe ‘levels’ aanbrengen. Dit resulteert in agressieve marketing om maar te verkopen, verkopen, verkopen om zo een beetje geld over te houden (want je moet natuurlijk wel je eerder ingekochte producten terugverdienen).

  De onderste levels mogen producten aan mensen verkopen zonder enige opleidingseisen. Wie zegt mij dat iedereen en z’n moeder die Herbalife, doTerra of welke andere MLM producten verkoopt, daadwerkelijk weet wat hij/zij aan het doen is? Een verplichte opleiding om de producten te verkopen, is er niet – laat staan een opleiding die daadwerkelijk vertelt dat je bepaalde producten absoluut niet mag verkopen aan mensen met bepaalde gezondheids-issues.

  Ik ben nooit bij doTerra geweest, maar wel bij Herbalife – waar in één zin werd gezegd dat alles superveilig was (want FDA-approved, wat, zoals je misschien weet, helemaal niets zegt over de veiligheid) en dat je zo heerlijk kon afvallen met hun product. Waar Fucus in zit. Wat je echt, echt, echt niet mag geven aan mensen met schildklierklachten – maar daar werd niets over gezegd.

  Kijk. Wat jij doet moet je lekker zelf weten. Maar in mijn ogen is er iets grondig mis met het MLM-model. Dus ik werk er niet aan mee en zal er niets van kopen. (Bron: Groene Vrouw)

 

Zo.

Dat was helemaal niet beknopt, sorry! Als je nog eens verder wilt praten, stuur me dan een berichtje. Ik ga nu zelf het merk Edens Garden proberen. En Farfalla waarschijnlijk. Ik ben benieuwd, en het voelt als een opluchting om zelf nu de vrijheid te ervaren in wat ik wel of niet uitgeef aan EO die ik wil inzetten voor mijn gezin en mijn gezondheid. En wat mij betreft, als mensen écht zo gepassioneerd zijn over jouw gezondheid en EO dan praten ze je niet een merk aan. Nee, dan vertellen ze juist gewoon open en breed over EO en laten ze jou vrij om zelf te kiezen voor wel merk je gaat. Want we zijn geen baby’s of zo hé mensen. We kunnen zelf ook nadenken en onze research doen. We hoeven geen voorgekauwd voedsel 😉

O ja, enne: ik ben geen aromatherapeut dus dit blog zal wellicht ook hier en daar wat informatie missen. En dat blijft ook een zoektocht, maar ik sta graag open voor de kennis van anderen dus reageer gerust via een reactie of mail (liefsvanstella@gmail.com).

Ik ben tot slot super blij dat ik EO heb leren kennen en heb ik zeker wél wat aan de kit gehad, absoluut! Maar ik liet me er door mee slepen wat helemaal niet goed voelde en ik ben blij dat ik daar voor mijzelf ben uitgestapt. Soms is je gevoel wat spreekt genoeg.

Dus wil je meer weten over EO? Welkom! Binnenkort ga ik met een vriendin om de tafel voor een workshop over essentiële oliën, met allemaal goede verschillende merken YEAH! Wil je op de hoogte worden gehouden? Stuur me dan een berichtje. 

Liefs,

Stella

Aan te raden links:

 

20 Replies to “Waarom ik Young Living niet meer ga gebruiken”

 1. Jeej, ik ben zo blij met dit stukje! Het omschrijft precies hoe is hier zelf ook over denk. Vooral de claim dat het duur is omdat het heel goede kwaliteit is vind ik raar (hoe kan het dan dat sommige mensen zo snel kunnen sparen voor een gratis kit twv 250€?). En ik vind het ook heel zorgelijk dat die meisjes/vrouwen zich meteen als expert voordoen, terwijl o.a. olie in je water helemaal niet goed is. Oja, en de groenevrouw vind ik ook helemaal super! Ha, zoals je ziet word ik helemaal enthousiast van je stuk 😀

  1. Hey Stella,

   Met aandacht je blog gelezen en dat zal ik nog wel eens een keer doen. Shout out voor jou om je huiswerk goed te doen en hier je bevindingen over te delen. Moedig ook wel, omdat ik het idee heb dat het in de YL circle niet altijd echt verwelkomd wordt om kritische vragen te stellen of om het simpel weg niet eens te zijn zonder dat je het gevoel krijgt jezelf en erger nog je gezin moedwillig te kort te doen.

   Ik heb zelf nooit YL gebruikt of enig ander olietje (heb er namelijk niet zo’n behoefte aan haha) maar ongevraagd komt de reclame, want dat is het, me aan alle kanten om de oren gevlogen. Alleen van YL. Van niks anders hoor ik ooit een (ander) geluid.
   Ik deel volledig je gevoel en eerlijk gezegd voor mij inmiddels frustratie. Ik verbaas me over het ‘kudde gedrag’ en hoe makkelijk mensen ‘om gaan’ zonder zelf echt buiten een eenmalige workshop om of de ervaring van een derde zelf op onderzoek uit te gaan.

   Het hele financiële plaatje zit mij ook totaal niet lekker. Ik merk aan alle communicatie rondom YL dat men op mijn geld uit is en niet op mijn so called ‘wellness journey’ . Voor mij voelt het niet integer om iemand iets te gunnen, maar vervolgens er dik geld aan te verdienen. Zeg dan liever transparant dat je een parttime , of misschien wel fulltime baan hebt, aan het eigen bedrijfje of hoe je het noemen wilt, dat je bent gestart en je je loon daarmee verdient. Ik vraag me oprecht af hoeveel mensen weten hoeveel geld er naar de schakel boven hen gaat van het product dat ze kopen.

   Voor mij is het kind een beetje met het badwater weggegaan. Door de cultuur rondom YL wil ik eigenlijk niks te maken hebben met EO. Tot ik pas bij een goede vriendin mijn vragen rondom YL deelde en te horen kreeg over het gebruik en vooral ook hoe EO niet te gebruiken en andere merken zoals Farfalle. De hele sfeer er omheen is anders en daardoor een stuk prettiger, mocht ik het ooit eens overwegen, haha.

   Maar voor mij komen peace en joy en anti stress niet uit een flesje. Daarvoor ga ik vooral op tijd naar bed, eet ik waar ik kan gezond, beweeg ik en gebruik ik mijn gezonde verstand. En zo niet dan betaal ik zelf de prijs.

   Verders staat dit comment en mijn menig los van wat ik van de mensen die hier mee bezig zijn vind. Ik ken namelijk bergen hele leuke mensen die hier mee bezig zijn en zelfs tot mijn vrienden tel en waar ik heel rustig terwijl de diffuser er vrolijk op lost puft een koffietje doe. Dus peace out en laten we wat mij betreft mocht die of gene hierover verder van gedachten willen wisselen een eerlijk en respectvol gesprek aan gaan.

 2. Ik lees je blog en denk meteen, ja zo voelde ik het idd. Dat was mijn onderbuikgevoel wat zo sterk sprak dat dit zo niet mij was. Waarom ik me toch zoooo ontzetten erin mee heb laten slepen? Geen idee. Moet daar nog een beetje van bijkomen. Maar ik ben blij dat we samen van gedachten hebben kunnen wisselen. En ik zo weer bij mijn daadwerkelijke gevoel heb kunnen komen dat MLM mij zo niet past. En druist tegen al mijn principes en waar ik voor sta. Eerlijk is eerlijk, de olies zijn heerlijk. Maar niet voor de prijs die je er voor moet betalen. Leuk om nu samen op ontdekking te gaan naar meerdere merken. Fijn om nu gewoon belangeloos te kunnen genieten van EO. Stoer stuk en krachtig dat je het durft te plaatsen.

 3. Ik ben echt super blij met je kritische artikel. Ik vind de sfeer die op Social Media rondom YL hangt erg irritant eerlijk gezegd. Zelf hebben wij ons met name verdiept in de ethische kant. Wij schrokken van de raakvlakken met New Age en occultisme, waar wij ver vandaan willen blijven. In Amerika wordt hier veel over geschreven.

  1. Hey Lotteke, ik herken wel wat je schrijft. Jammer eigenlijk dat de duivel er zo misbruik van maakt, want kruidengeneeskunde zie ik als een gift uit de natuur en tuin, de schepping van God! Als je dit goed gebruikt kan het zo nuttig zijn voor je gezondheid. Maar, wat is de bron hé… Dat is natuurlijk bij alles zo. Liefs

 4. Verademing. Ik zit tegen stoppen aan buj YL. Gekte. Minimaal 50 € p.m is van den zotte. Ik stap over op iets anders of bestel af en toe wel vij mn vriendin wat van YL. Wat zal dat schelen in de knip.

  1. Wat je zegt Hetty, het is veel geld en niet iedereen kan of wil dat betalen. Ik merkte dat er al snel een behoefte werd geopperd, ‘koop al je producten nu bij ons terwijl je die normaal bij de drogist haalt’. Maar… dat doe ik helemaal niet eens, ja luiers 😛 maar zelfs die halen de 50,00 per maand niet. Wat jij zegt, zo kan het ook. Bewaak je eigen behoefte en geld!

 5. Wow! Je hebt precies verwoord hoe ik denk over YL! Ik heb onlangs een starter kit gekocht, nadat ik jaaaren over EO had gelezen en gezien, ik wilde wel eens weten wat de hype was. Ik heb geen spijt van de aanschaf, want ik vind de olien erg fijn, vooral het idee dat er zoveel uit de natuur gehaald kan worden aan goede dingen. Maar de zakelijke kant is niks voor mij, ik krijg kriebels van de beweringen die de verkopers maken en vind het systeem teveel uitnodigen voor consumentisme (per sé €50 p.m. uitgeven voor bonuspunten etc.) Ook geloof ik écht niet dat zij de enige, beste olien hebben, dus ik ben erg benieuwd naar de andere (niet MLM) merken die je noemde!!

  1. Precies wat je zegt Maria, dank voor je reactie. 50,00 in de maand is erg veel geld en voor mij werd er ineens een behoefte geopperd. Voor de kit had ik zelf wel lang gespaard en was ook erg benieuwd naar de EO. Ik had eigenlijk niet eens van andere merken gehoord… zo eenzijdig was de berichtgeving toen al. Misschien meer ‘Young Living is onze passie’ ipv alle instagramaccounts die beweren dat EO hun passie zijn … Ik ben van plan de andere merken die ik ga gebruiken te reviewen met een lijst plus én minpunten, dus houd mijn blog in de gaten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *