Essentiële oliën,  Lifestyle

Waarom ik Young Living olie niet meer ga gebruiken

Sidenote voor dit blog: dit is mijn persoonlijke zoektocht, een ieder die aan de EO business is begonnen respecteer ik. Blijf vooral je passie delen! Dit blog staat los van wat ik vind over de mensen, vriendinnen ook, die ermee bezig zijn. Ik ken een heleboel mensen die hier met hun beste bedoelingen mee bezig zijn en ik houd graag het gesprek open met ze. Dus beknopt zal ik formuleren waarom Young Living olie het nu niet voor mij is. Ik heb links erbij geplaatst die ik heb meegenomen in mijn zoektocht. Lees hier deel 1.

Tips voor het lezen van dit blog: klik op alle links die ik erin heb verzameld, dan begrijp je mijn standpunten hierover een stuk beter. 

 1. het Multi Level Marketing systeem waarvan Young Living gebruikt maakt is niets voor mij. Het is geen Piramide met het enige verschil dat degene die een product aan jou verkoopt, zijn of haar commissie (verdienste) erop pas ontvangt als hij/zij zelf een bestelling heeft gedaan. En degene daarboven ontvangt ook weer een percentage, en die daarboven enzovoort. Daarom wordt je vrijwel kort na je aankoop ook benaderd het business model te gaan doen anders houdt het systeem geen stand natuurlijk, of om gebruik te maken van Essential Rewards. Bij dit spaarpunten programma geef je steeds minimaal 50,00 uit (HALLO?) onder het mom van ‘je bouwt punten op’, wil je een gratis goodie ontvangen dan moet je eerst 3 maanden steeds minimaal 50,00 hebben uitgegeven en pas bij de 4e maand ontvang je een gratis product. Tel even op hoeveel je dan ineens hebt uitgegeven. Think twice, do I need this? Netwerkmarketing wordt het ook wel genoemd. Hier staat het systeem uitgelegd. Door dit systeem zijn de producten ook duurder, immers: je moet de profits ergens vandaan halen. Daarnaast zijn de producten ook prijziger vanwege de goede kwaliteit. De vraag is, als een ander bedrijf zonder MLM systeem dezelfde kwaliteit levert, waarom zijn hun tarieven dan voordeliger en die van YL zó duur?
 2. Over kwaliteit gesproken, Young Living doet aan Seed to Seal. Dit programma is van henzelf. Ze blijven verantwoordelijk vanaf het moment dat het zaadje de grond in gaat totdat de olie het flesje in wordt gedruppeld. Dat klinkt allemaal goed, ze beweren / doen voorkomen alsof ze de enige beste zijn hierin. YL heeft echter geen biologisch label maar profileren zich beter dan. Daar twijfel ik aan, hier, hier en hier om. Dit soort artikelen vind je op internet, yes, ook over doTerra wordt genoeg geschreven. Natuurlijk is er een hoop zin en onzin, maar niet alles kunnen we weg doen als ‘dit is een aanval op YL’ (zo werden mijn vraagtekens bestempeld) Er zijn wel handige facebookgroepen die dan de oliën testen enzovoort, Young Living komt er dan uit als grote winnaar maar ja, gek hé als de beheerder zelf een actief lid is van Young Living. Niet erg onafhankelijk dus of transparant. Daarnaast geloof ik wel dat YL een betere kwaliteit oliën heeft dan de kruidvat of zo. Maar heus niet de enige beste!
 3. Waar ik nog het meest op afknap is eigenlijk wel dat er door YL zelf statements worden gemaakt die ieder gecertificeerd aromatherapeut in eerste instantie zou afraden.. Zoals: het inzetten van de oliën op dieren, het inwendig innemen (als je al zwakke organen hebt dan is dat een slecht plan) en de 1001 adviezen van meiden (veelal wel) die de kit net een week of 3 in huis hebben en zich ineens als expert profileren. Dit is zorgelijk! En dit is veel breder en groter dan wat iemand aan kan raden via instagram. In dit blog wordt sterk afgeraden om essentiële oliën zomaar op te drinken.
 4. Wordt dit lijstje toch weer niet beknopt! Ook een reden dat ik er vanaf stap is omdat veel meiden die erin zitten (zakelijk) ineens alle vormen van reflectie en kritiek missen (heus niet iedereen, haast ik mij erbij te zeggen) Nee, YL treft geen blaam enzovoort en alles wat er op internet te vinden is, is onzin of wordt bestempeld als een ‘aanval’. Nou dames, dán is er pas wat mis en is het alleen maar goed als mensen zelf op onderzoek uit gaan. Het lijkt wel alsof ze er zelf al jaren werken en er dagelijks op kantoor zitten! En ergens een contract hebben getekend. Zo apart. Onthoud: veel mensen ineens actief over een merk of product? Netwerkmarketing maakt slim gebruik van groepsdruk. Want als Truus het aanraadt dan kan het toch niet verkeerd zijn, toch? Houd die gedachte in je achterhoofd. Truus die ineens ‘een passie voor olie heeft’ heeft ook een financieel belang. Want als Truus mensen onder zich verzamelt -die eigenlijk van tevoren nooit van EO hadden gehoord of hun centen hadden besteedt aan zo’n dure aankoop- die blijven bestellen kan Truus een business opbouwen. Wel door zelf te blijven bestellen anders ontvangt Truus nog niks. Lees je hoe krom dit is? En Truus,ze bedoelt het goed, oprecht en zal er misschien wat meer over vanaf weten dan Jan met de korte achternaam. Maar Truus is geen arts, geen expert en geen therapeut.. No doubt about that. Als je EO wilt gebruiken, super tof. Maar ga niet vast zitten aan een merk die gebruikt maakt van MLM want je betaalt teveel en als je dat niet wilt…  En daarnaast, ik bedoel dingen ook goed maar nogmaals, je bent vrij. Om te doen wat je wilt!
 5. Groepsdruk en netwerkmarketing: er zijn hele challenges en runs om je business model op te zetten. Tips als ‘zo richt je een workshop in om de kit te verkopen’ (met een starterkit ontvangt je contactpersoon ontzettend veel punten) en ‘verkoop altijd de duurdere producten, want wat is 200,00 naast 400,00 nou?’. Dat zijn hele slimme marketingtrucs. En voor je het weet zit je net als ik met een dure kit in huis. Daarna kom je er achter dat er ook nog prima andere merken zijn voor EO. Beetje zuur. Nogmaals, EO zijn super. De EO van YL zijn ook prima, maar de EO van Farfalla, Edens Garden, Plant Therapy, La Drome, Zwaantjes, Primaveralife, Chi en La Drome (en vast nog meer) zijn OOK prima en goed! Dus, er is een hele grote bredere blik nodig wil je echt eerlijk je EIGEN mening over EO vormen.
 6. Nog even over dat MLM, wat is nou precies mijn obstakel hierin? Groene Vrouw, ik quote haar gewoon want ze is BAM, precies wat ik voel. Dit plaatste zij op een reactie onder haar blog.Het gaat er niet om of het een piramide is – ik vind multi-level niet ok. Dus dat jij iemand aanbrengt en van alle verkopen die deze persoon maakt, ontvang jij ook geld. En degene die jou heeft aangebracht, ontvangt ook weer geld.

  Uiteindelijk betaalt de consument en houdt iedereen in de organisatie (behalve de bovenste ‘levels’) maar een klein beetje geld over. Om meer geld te krijgen moeten ze meer verkopen en om makkelijker geld te krijgen, moeten ze nieuwe ‘levels’ aanbrengen. Dit resulteert in agressieve marketing om maar te verkopen, verkopen, verkopen om zo een beetje geld over te houden (want je moet natuurlijk wel je eerder ingekochte producten terugverdienen).

  De onderste levels mogen producten aan mensen verkopen zonder enige opleidingseisen. Wie zegt mij dat iedereen en z’n moeder die Herbalife, doTerra of welke andere MLM producten verkoopt, daadwerkelijk weet wat hij/zij aan het doen is? Een verplichte opleiding om de producten te verkopen, is er niet – laat staan een opleiding die daadwerkelijk vertelt dat je bepaalde producten absoluut niet mag verkopen aan mensen met bepaalde gezondheids-issues.

  Ik ben nooit bij doTerra geweest, maar wel bij Herbalife – waar in één zin werd gezegd dat alles superveilig was (want FDA-approved, wat, zoals je misschien weet, helemaal niets zegt over de veiligheid) en dat je zo heerlijk kon afvallen met hun product. Waar Fucus in zit. Wat je echt, echt, echt niet mag geven aan mensen met schildklierklachten – maar daar werd niets over gezegd.

  Kijk. Wat jij doet moet je lekker zelf weten. Maar in mijn ogen is er iets grondig mis met het MLM-model. Dus ik werk er niet aan mee en zal er niets van kopen. (Bron: Groene Vrouw)

Zo.

Dat was helemaal niet beknopt, sorry! Als je nog eens verder wilt praten, stuur me dan een berichtje. Ik ga nu zelf het merk Edens Garden proberen. En Farfalla waarschijnlijk. Ik ben benieuwd, en het voelt als een opluchting om zelf nu de vrijheid te ervaren in wat ik wel of niet uitgeef aan EO die ik wil inzetten voor mijn gezin en mijn gezondheid. En wat mij betreft, als mensen écht zo gepassioneerd zijn over jouw gezondheid en EO dan praten ze je niet een merk aan. Nee, dan vertellen ze juist gewoon open en breed over EO en laten ze jou vrij om zelf te kiezen voor wel merk je gaat. Want we zijn geen baby’s of zo hé mensen. We kunnen zelf ook nadenken en onze research doen. We hoeven geen voorgekauwd voedsel 😉

O ja, enne: ik ben geen aromatherapeut dus dit blog zal wellicht ook hier en daar wat informatie missen. En dat blijft ook een zoektocht, maar ik sta graag open voor de kennis van anderen dus reageer gerust via een reactie of mail (liefsvanstella@gmail.com).

Ik ben tot slot super blij dat ik EO heb leren kennen en heb ik zeker wél wat aan de kit gehad, absoluut! Maar ik liet me er door mee slepen wat helemaal niet goed voelde en ik ben blij dat ik daar voor mijzelf ben uitgestapt. Soms is je gevoel wat spreekt genoeg.  En wat betreft Truus: friends don’t let friends get involved in shitty pyramid schemes… 

Boektip:

Liefs,

Stella

Aan te raden links:

 

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden.

38 reacties

 • Nynke

  Jeej, ik ben zo blij met dit stukje! Het omschrijft precies hoe is hier zelf ook over denk. Vooral de claim dat het duur is omdat het heel goede kwaliteit is vind ik raar (hoe kan het dan dat sommige mensen zo snel kunnen sparen voor een gratis kit twv 250€?). En ik vind het ook heel zorgelijk dat die meisjes/vrouwen zich meteen als expert voordoen, terwijl o.a. olie in je water helemaal niet goed is. Oja, en de groenevrouw vind ik ook helemaal super! Ha, zoals je ziet word ik helemaal enthousiast van je stuk 😀

  • Rianne

   Hey Stella,

   Met aandacht je blog gelezen en dat zal ik nog wel eens een keer doen. Shout out voor jou om je huiswerk goed te doen en hier je bevindingen over te delen. Moedig ook wel, omdat ik het idee heb dat het in de YL circle niet altijd echt verwelkomd wordt om kritische vragen te stellen of om het simpel weg niet eens te zijn zonder dat je het gevoel krijgt jezelf en erger nog je gezin moedwillig te kort te doen.

   Ik heb zelf nooit YL gebruikt of enig ander olietje (heb er namelijk niet zo’n behoefte aan haha) maar ongevraagd komt de reclame, want dat is het, me aan alle kanten om de oren gevlogen. Alleen van YL. Van niks anders hoor ik ooit een (ander) geluid.
   Ik deel volledig je gevoel en eerlijk gezegd voor mij inmiddels frustratie. Ik verbaas me over het ‘kudde gedrag’ en hoe makkelijk mensen ‘om gaan’ zonder zelf echt buiten een eenmalige workshop om of de ervaring van een derde zelf op onderzoek uit te gaan.

   Het hele financiële plaatje zit mij ook totaal niet lekker. Ik merk aan alle communicatie rondom YL dat men op mijn geld uit is en niet op mijn so called ‘wellness journey’ . Voor mij voelt het niet integer om iemand iets te gunnen, maar vervolgens er dik geld aan te verdienen. Zeg dan liever transparant dat je een parttime , of misschien wel fulltime baan hebt, aan het eigen bedrijfje of hoe je het noemen wilt, dat je bent gestart en je je loon daarmee verdient. Ik vraag me oprecht af hoeveel mensen weten hoeveel geld er naar de schakel boven hen gaat van het product dat ze kopen.

   Voor mij is het kind een beetje met het badwater weggegaan. Door de cultuur rondom YL wil ik eigenlijk niks te maken hebben met EO. Tot ik pas bij een goede vriendin mijn vragen rondom YL deelde en te horen kreeg over het gebruik en vooral ook hoe EO niet te gebruiken en andere merken zoals Farfalle. De hele sfeer er omheen is anders en daardoor een stuk prettiger, mocht ik het ooit eens overwegen, haha.

   Maar voor mij komen peace en joy en anti stress niet uit een flesje. Daarvoor ga ik vooral op tijd naar bed, eet ik waar ik kan gezond, beweeg ik en gebruik ik mijn gezonde verstand. En zo niet dan betaal ik zelf de prijs.

   Verders staat dit comment en mijn menig los van wat ik van de mensen die hier mee bezig zijn vind. Ik ken namelijk bergen hele leuke mensen die hier mee bezig zijn en zelfs tot mijn vrienden tel en waar ik heel rustig terwijl de diffuser er vrolijk op lost puft een koffietje doe. Dus peace out en laten we wat mij betreft mocht die of gene hierover verder van gedachten willen wisselen een eerlijk en respectvol gesprek aan gaan.

    • Nancy

     Hoi Stella,

     Ook ik heb de starterkit gekocht. 163 eur!! Lang nagedacht, want het is nogal een bedrag. Maar het zou helpen met het slecht slapen van me zoontje. Dus na 2 jaar weinig slaap heb ik toch de stap genomen. Degene die het aan me heeft verkocht klinkt overigens nog steeds wel geloofwaardig en helpt me lief. Alleen ik heb ook het onderbuik gevoel. Iedere maand voor 50 eur bestellingen doen!! Dat is nogal. Net een rib uit mijn lijf gedaan en dan zou ik over een maand weer zoveel geld neer moeten leggen. Dus dat voelt absoluut niet fijn. Dus deze blogs die je schrijft zijn heel waardevol! Bedankt. Ik ga me zo snel mogelijk uitschrijven. Wat een opluchting.

     • Stella Kralt

      Hee Nancy, ons onderbuikgevoel is er niet voor niets hee! Daar kan niemand anders aankomen, denk ik dan altijd maar. Fijn dat deze blogs je geholpen hebben met de volgende stap zetten. Gelukkig zijn er nog veel meer mooie non MLM merken! Als je vragen hebt, stel ze gerust 🙂 Liefs

    • Stella Kralt

     Super 🙂 blij je geholpen te hebben
     Er staan op deze site ook nog andere blogs over andere merken online, je kunt ze ook rechts via het scherm hier vinden bij ‘meest gelezen’

 • Reentje

  Ik lees je blog en denk meteen, ja zo voelde ik het idd. Dat was mijn onderbuikgevoel wat zo sterk sprak dat dit zo niet mij was. Waarom ik me toch zoooo ontzetten erin mee heb laten slepen? Geen idee. Moet daar nog een beetje van bijkomen. Maar ik ben blij dat we samen van gedachten hebben kunnen wisselen. En ik zo weer bij mijn daadwerkelijke gevoel heb kunnen komen dat MLM mij zo niet past. En druist tegen al mijn principes en waar ik voor sta. Eerlijk is eerlijk, de olies zijn heerlijk. Maar niet voor de prijs die je er voor moet betalen. Leuk om nu samen op ontdekking te gaan naar meerdere merken. Fijn om nu gewoon belangeloos te kunnen genieten van EO. Stoer stuk en krachtig dat je het durft te plaatsen.

 • Lotteke

  Ik ben echt super blij met je kritische artikel. Ik vind de sfeer die op Social Media rondom YL hangt erg irritant eerlijk gezegd. Zelf hebben wij ons met name verdiept in de ethische kant. Wij schrokken van de raakvlakken met New Age en occultisme, waar wij ver vandaan willen blijven. In Amerika wordt hier veel over geschreven.

  • Stella de Smit

   Hey Lotteke, ik herken wel wat je schrijft. Jammer eigenlijk dat de duivel er zo misbruik van maakt, want kruidengeneeskunde zie ik als een gift uit de natuur en tuin, de schepping van God! Als je dit goed gebruikt kan het zo nuttig zijn voor je gezondheid. Maar, wat is de bron hé… Dat is natuurlijk bij alles zo. Liefs

 • Hetty

  Verademing. Ik zit tegen stoppen aan buj YL. Gekte. Minimaal 50 € p.m is van den zotte. Ik stap over op iets anders of bestel af en toe wel vij mn vriendin wat van YL. Wat zal dat schelen in de knip.

  • Stella de Smit

   Wat je zegt Hetty, het is veel geld en niet iedereen kan of wil dat betalen. Ik merkte dat er al snel een behoefte werd geopperd, ‘koop al je producten nu bij ons terwijl je die normaal bij de drogist haalt’. Maar… dat doe ik helemaal niet eens, ja luiers 😛 maar zelfs die halen de 50,00 per maand niet. Wat jij zegt, zo kan het ook. Bewaak je eigen behoefte en geld!

 • Maria

  Wow! Je hebt precies verwoord hoe ik denk over YL! Ik heb onlangs een starter kit gekocht, nadat ik jaaaren over EO had gelezen en gezien, ik wilde wel eens weten wat de hype was. Ik heb geen spijt van de aanschaf, want ik vind de olien erg fijn, vooral het idee dat er zoveel uit de natuur gehaald kan worden aan goede dingen. Maar de zakelijke kant is niks voor mij, ik krijg kriebels van de beweringen die de verkopers maken en vind het systeem teveel uitnodigen voor consumentisme (per sé €50 p.m. uitgeven voor bonuspunten etc.) Ook geloof ik écht niet dat zij de enige, beste olien hebben, dus ik ben erg benieuwd naar de andere (niet MLM) merken die je noemde!!

  • Stella de Smit

   Precies wat je zegt Maria, dank voor je reactie. 50,00 in de maand is erg veel geld en voor mij werd er ineens een behoefte geopperd. Voor de kit had ik zelf wel lang gespaard en was ook erg benieuwd naar de EO. Ik had eigenlijk niet eens van andere merken gehoord… zo eenzijdig was de berichtgeving toen al. Misschien meer ‘Young Living is onze passie’ ipv alle instagramaccounts die beweren dat EO hun passie zijn … Ik ben van plan de andere merken die ik ga gebruiken te reviewen met een lijst plus én minpunten, dus houd mijn blog in de gaten 🙂

 • Lucy

  Ook ik heb de starterskit van YL en ik ben heel tevreden over de oliën. Maar ze zijn inderdaad erg duur! Vanmorgen hoorde ik ook iemand die was overgestapt, van YL naar Chi. Ik ben me nu aan het oriënteren voor een ander merk, maar wel van goede kwaliteit.
  En ik overweeg een cursus aromatherapie, even wat meer kennis is ook wel fijn, denk ik. Blij dat ik dit blog tegenkwam.

 • Karen

  Ik werk nu ruim 30 jaar via het MLM concept en dat werkt voor mij prima, dst overigens terzijde. Ik doe het ‘erbij’, het is niet mijn hoofd inkomen. Wie mee wil doen prima, wie dat niet wil, ook prima.
  Inmiddels werk ik met YL, puur omdat ik hun oliën erg goed vind. Als Indisch meisje (inmiddels ben ik oma), ben ik opgevoed en opgegroeid met diverse oliën en ik weet uit ervaring dat de echt goede en zuivere oliën veel voor je lichaam en geest kunnen betekenen.
  Ik heb wel de opleiding aromatherapie gedaan, omdat ik het belangrijk vond en vind om, behalve vanuit mijn eigen kennis en ervaring, voldoende theoretische kennis tot me te nemen. Daarnaast ondersteun ik iedereen in mijn downline, of ze nu (uit zichzelf) zakelijk willen gaan of niet. Voor mij is het belangrijk dat men weet waar ze mee bezig zijn.
  Young Living geeft overigens wel degelijk informatie over contra-indicaties en welke groepen bepaalde oliën niet mogen of soms beter niet kunnen gebruiken, zij instrueren iedereen om géén diagnoses te stellen en dat over te laten aan artsen, zij waarschuwen om niet over te gaan tot oneigenlijk gebruik en compliant werken is een vereiste. De oliën werken ondersteunend en het is absoluut niet geoorloofd om te beweren dat ze ‘genezend’ werken, zelfs als je eigen ervaring anders is. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken.
  Om de olie te vinden die voor jou (jou is in de algemene zin) ondersteunend kan werken, heb ik eerst meer informatie nodig.
  De oliën van Chi zijn ook goed, zij zijn geen MLM bedrijf, maar ook daar betaal je €42 voor 1 ml etherische rozenolie. Hun keuze is groot, maar er is minder begeleiding en die geef ik wel en ik krijg deze ook.
  Young Living afkraken vind ik dan ook niet kloppen.
  Je kunt problemen hebben met het MLM systeem en ja, er zitten ‘pushers’ tussen -ik ben niet voor niets bij veel bedrijven afgehaakt-, maar nu heb ik het naar mijn zin en misschien heb ik het geluk dat ik in een goede en betrokken groep terecht ben gekomen. Een groep waar mensen tussen zitten die wat meer hoogdravend zijn dan ik, maar waar ook mensen zitten die gewoon ‘down to earth’ zijn.
  Kortom, niet alles is wat het lijkt, maar ook niet alles is wat mensen beweren dát het is.

  • Stella de Smit

   Beste Karin, ik heb een andere ervaring en kraak niemand ergens af maar deel slechts mijn ervaring. Zoals mijn lezers gewend zijn. Fijn dat jij je zo op je gemak voelt bij YL! Misschien heb je inderdaad dat geluk. Ik heb ten tijde dat ik de kit kocht intensief contact gehad met YL leden en ten tijde dat ik aangaf geen ER te doen was dat contact, de complimenten, de behulpzame houding etc. helemaal weg. En met mij anderen die dit zo ervaren. Dat klopt niet, mijn inziens. Daarnaast, ik vind dat de prijzen te hoog liggen. Lees anders alle links eens door in dit blog bericht, echt een aanrader.

   Ik denk dat het klopt wat je zegt. Je hebt MLM-ers die enkel pushen en contact zoeken om meer te verkopen en MLM-ers die gewoon denken ‘prima’ en niet om de haverklap contact zoeken om te verkopen maar lekker nuchter zijn. Hartstikke goed dat je ook geschoold bent.

   Overigens, dat YL van hogerhand zegt geen diagnoses te stellen: dat klopt. Maar goed, in de praktijk… Ik heb in de Amerikaanse groepen adviezen en tips voorbij zien komen voor kanker o.a en allerlei andere heftige ziektes. Dus, in de praktijk gaat dat helaas wel eens vaker mis.

   • Karen

    Het klopt dat de Amerikanen erg ‘over de top’ kunnen reageren. Overigens doen ze dat met zowat alles en niet alleen met eo. Ik laat ze dan ook lekker praten en volg, enkele uitzonderingen daargelaten, hun adviezen ook niet op.
    Wat betreft het innemen van oliën, zijn de meningen verdeeld, ook binnen de aromatherapie. Ik heb de Franse aromatherapie opleiding achter de rug en hier wordt ook onderwezen in inwendig gebruik.
    Ook bij Chi zie je recepten waar de olie als ingrediënt wordt gebruikt. Zelf gebruik ik met gemak een halve druppel oregano en thijm, inplaats van de verse kruiden, in een zelfgemaakte pastasaus. En zo zijn er nog wel meer oliën welke, naar mijn mening, zonder problemen inwendig gebruikt kunnen worden. Echter, ik praat over halve druppels en ik gebruik alleen die olien, welke in Europa goedgekeurd zijn voor inname.
    Maar, buiten het feit dat ik tijdens mijn studie heb geleerd dat innemen geen probleem is, zal ik het niet direct toepassen en adviseren bij een client en ook niet in mijn downline. Als zij dat wel willen, prima, dan is het hun keuze. Vragen ze het mij, raad ik ze aan om te werken met de diffuser, omdat de moleculen vanzelf je huid binnendringen.
    Veel van mijn clienten en ook niet-clienten, vrienden en kennissen, bestellen wel eens een olietje en dat gaat dan via mij. Voor mij hoeven zij geen lid te worden van YL, of een starterskit aan te schaffen, waar ze niets mee doen. Als ze dat wel willen en er zelf graag verder mee gaan, prima dan kunnen ze lid worden, al dan niet op ER. Die keuze laat ik aan hen en waar ze ook voor kiezen, ik blijf ze steunen.
    Dat gezegd hebbende, weet ik dat het er hier en daar anders aan toegaat en het is niet voor niets dat ik nu op deze manier werk en dat bevalt mij, dat bevalt mijn downline. Mijn manier van werken, heb ik ook van mijn upline. Zij ondersteunen en helpen mij, waar nodig en tot nu toe heb ik geen druk ervaren. Misschien ook omdat ik niet open sta voor types die enkel bezig zijn zichzelf te verrijken ten koste van alles.

    • Stella de Smit

     Mooi Karin, fijn dat jij zo werkt! Jammer dat ik jou niet onderwijl mijn ervaringen ben tegen gekomen 😉 Mag ik je nog eens privé een berichtje sturen voor wat achtergrondinfo voor volgende blogs (over gebruik/toepassen van EO)?

     • Karen

      Hallo Stella,

      Ja hoor, je kunt mij altijd vragen stellen.
      Als ik het antwoord direct weet, zal ik ook meteen reageren.
      Mocht ik het antwoord of een gedeelte daarvan, eerst op moeten zoeken, komt mijn reactie wat later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *