Wonen

Zo vier je een duurzame kerst

Sint is het land nog niet in maar ik begin alvast over kerst jongens. De kerstshows in tuincentra zijn ook weer te bezoeken en het valt me dan direct op hoeveel ‘zooi’ je kunt kopen. Hartstikke mooi hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik kwijn ook weg bij de red velvet en fluwelen trend maar liever vier ik op een duurzame manier kerst. In dit blog tips en tricks!

#1 Hergebruik kerstversiering

Open deur maar ja natuurlijk! Gebruik de versiering van vorig jaar voor de boom en het huis. Voor ons is dat al een aantal jaar witte en gouden ballen. Ben je erop uit gekeken? Schaf dan tweedehands versiering aan. De kringlopen liggen er vol mee. Hier bij de lokale kringloop hebben ze hele kamers vol ingericht met kerstdecoratie.

#2 Een duurzame kerstboom

Dat kan een nep boom zijn van kunststof maar let op: microbeads. Die kleine plastic deeltjes weet je nog? Schaf daarom een houten kerstboom aan. Versier die met lichtjes, een houten piek of slinger en ga los met dennengroen, houten kerstballen en dergelijke. Ook de vilten kerstversiering van Dille & Kamille vind ik een musthave.

#3 Vergeet Too Good Too Go niet 

Juist rond de feestdagen! Verminder afval en red eten, dat is de missie van deze app. Je kunt eenvoudig zien op de kaart in de app welke winkels en horeca zaken aangesloten zijn. Daarna is het een kwestie van erop tijd bij zijn en afhalen. Dat wordt een verrassende (goedkope) en smakelijk kerst!

#4 Vermijd plastic waar lukt

Voor op tafel bijvoorbeeld: ga voor bamboe, houten bordjes of hergebruik vintage servies. Ook een goede gelegenheid het servies van oma op tafel te toveren. Draag ook biologisch afbreekbaar servies aan op school voor het kerstdiner want daar gaat natuurlijk heel veel servies en bestek in om. Ook met kerstversiering kun je duurzame keuzes maken zoals hout, bamboe, vilt, stoffen versiering en zelfmaken natuurlijk. Lees hier toffe Kerst DIY ideetjes.

Heb jij nog meer tips voor een groene kerst?

 

Geef een reactie