Buiten

Zo maak je zelf een takkenril voor in je tuin

Afgelopen weekend maakte ik samen met mijn buren een takkenril voor op mijn moestuin. Een takkenril heeft veel gunstige voordelen! Je bevordert dieren in je tuin een schuilplaats te zoeken zoals egels en vogels. Ook is het een mooie afscheiding, houdt het wind tegen en kun je er zo je snoeihout in kwijt. 

Het maken van een takkenril is helemaal niet lastig. Het meeste werk zit ‘m in het bijknippen van de gesnoeide takken. Wij gebruiken snoeihout van de esdoorn, vlier en perzikboom. De takken van de perzik moesten we flink bijknippen terwijl die van de esdoorn zo in stukjes braken.

Verder heb je nodig:

  • grondboor
  • hamer (om de palen mee in de grond te slaan)
  • houten palen of houten rechte stokken
  • handzaag
  • snoeischaar
  • kruiwagen

zelf een takkenril maken

Zelf een takkenril maken

Kies een aantal (afhankelijk van de lengte van je takkenril) stokken die dienen als palen en sla deze de grond in. Sla ze diep stevig er in want bij de eerste de beste storm moet niet je ril uit elkaar vallen.

Snoei daarna zijtakken indien gewenst van de verzamelde takken af. Desnoods krui je deze steeds naar het geraamte. Daarna kan je gaan ‘vullen’. Zorg ervoor dat je de takken stevig en gelijk op verdeeld, dat er niet al teveel lucht tussen zit en geen grote gaten ontstaan. Ook dode stengels en losse houtjes kunnen erop. Zo vul je steeds verder tot het een compacte takken ‘massa’ is geworden! Eenmaal klaar kun je zo nodig de zijkanten nog bij snoeien tot het een mooie eenheid vormt. Klaar is Kees!

zelf een takkenril maken

Een takkenril is een duurzaam idee

Wie duurzaam tuiniert zorgt goed voor beestjes in de tuin. En dat doe je dus onder andere met een takkenril! Een ril is de perfecte schuilplaats voor egels, insecten, vogels en muizen. Daarbij verhoog je de biodiversiteit (leuk woord voor galgje) in je tuin. Ook kun je al je snoeiafval kwijt. Vaak zitten er in dode bloemen e.d nog zaden, wat een lekker hapje is voor veel dieren.

Ook is een takkenril geschikt voor allerlei planten om tegenaan te groeien, zoals de komkommer (met een rekje ervoor nog wellicht), zonnebloemen, stokrozen en andere klimmers. Het is ook een natuurlijke afscheiding. Ik heb twee takkenrillen gemaakt, beide staan ze voor een rijtje fruitstruiken. Daarachter kan ik een aantal tegels kwijt die ik ieder jaar gebruik voor op het anti wortel doek. Mooi uit het zicht!

Ga jij ook een takkenril maken in je tuin?

zelf een takkenril maken