mugs HAY
Uitjes & adressen

Kopenhagen Citytrip

Oooh jongens, Kopenhagen was zo leuk! In de zomer wil ik hier zeker nog eens terugkomen want deze citytrip was echt te kort. Wel ontzettend tof dus ik heb een blog verzameld met tips voor jullie. Bereid je voor op een bomvolle blog vol foto’s van ons mini reisje. O ja, en ik vertel jullie gelijk hoe mijn plastic free voornemen verliep…

Dag 1 

Vrijdagochtend vlogen we en daar ging het met het ontbijt op Schiphol al mis. Ik nam een groene smoothie in jawel, een plastic beker. The good news is dat op Schiphol overal bakken staan waarin je alles kunt scheiden. Verder hadden ze wel bij het tentje bamboe servies en ik vermeed natuurlijk plastic bestek. In het vliegtuig kregen we koffie in een kartonnen beker, maar dan met plastic verpakte suikerstaafjes. Afijn, de sandwich was ook in karton en plastic verpakt. #Missiefailed

zonsopgang
onderweg naar Copenhagen

Toen we in Kopenhagen aankwamen was het mistig, koud en regenachtig. Het was zo’n 1 uur en 20 minuten vliegen dus je bent er zo! (met dank aan KLM) Voor wie het weten wilt, 99 euro kostte ons retourtje. Best te doen toch? Mijn blog over duurzaam vliegen kun je hier terug lezen. (Spoiler: vliegen is niet duurzaam)

Naar het centrum

We kochten een treinkaartje en 3 zones verder stonden we op centraal station. Top, want we wilden graag onze koffers dumpen. Ons hotel (Urban House Copenhagen) bleek slechts 4 minuten op loopafstand te liggen. Daar konden we de handbagage koffers kwijt in een locker. Daarna liepen we naar het centrum (zo’n 7 minuten lopen) voor koffie. Nou is Denenmarken niet goedkoop. Voor een Americano koffie waren we p.p zo’n 4,50 kwijt! Ook het gebakje erbij was al snel 6,00. Echt wel prijzig dus.

Daarna zijn we lopend de stad door geslenterd. Je kunt alles goed lopen (of fietsen), ook is er veel openbaar vervoer. Maar we bespaarden onszelf geld door dat niet te doen. Eerst stopten we bij de Heilige Geest kerk Daar zou een korte dienst komen en omdat we vet moe waren van onze vroege vlucht leek ons dat een prima plekje om even bij te komen. Het grappige is dat Deens veel op Nederlands lijkt, dus we konden sommige gezangen en gebeden ‘verstaan’. Je mocht helaas geen foto’s maken maar deze kerk is zeer de moeite waard om te bekijken.

Toen dat klaar was liepen we door naar het HAY House. Daar zal ik apart over bloggen want ik mocht voor MisterDesign hier een bezoekje brengen! Van het HAY House liepen we naar Christiana dorp. Dit is een ‘zelf geclaimd’  dorp door de Yippies (hippies) die zich verzetten tegen de overheid door geen belasting te betalen. All do, ze rekenen wel op je gulle donatie om hun dorp waar een green light district zit, ateliers en kleine winkeltjes (en mensen wonen dus) in stand te houden. We hebben door het dorp geslenterd en eerlijk gezegd, ik vond het een depressieve plek. In de zomers is het vast een stuk gezelliger. Je mag er ook geen foto’s maken trouwens, dat vinden de bewoners niet zo leuk zacht gezegd. Terwijl we een rondje liepen kwam er politie naar ons toe die zeiden dat we weg moesten wezen ‘because we are gonna clean the area’. Ehh ok. Niet veel later telden ik 5 politiebusjes. Allright then. Deze wijk was vanaf het centrum 27 minuten lopen.

christiana town
de enige foto die ik kon en mocht maken van het Yippies dorp

Ons hotel

We zijn naar ons hotel gegaan en hebben daar ingecheckt. We hadden een 4-persoons kamer geboekt voor 23,00 p.p. Het ontbijt (10,00) kwam daar apart bij. Daar ontmoetten we Brandy, een Amerikaanse uit Ohio. Het was voor mij de eerste keer, een hostel. Ik vond het eigenlijk heel leuk, omdat je juist veel anderen ontmoet. Na uitgerust te hebben aten we in het restaurant van het hotel twee superlekkere vega burgers. Denen doen wel aan overdaad, en dat is maar goed ook vanwege de hogere prijzen. Na ons ‘diner’ bedachten we dat het leuk was om uit te gaan. Echter, bars en clubs gaan pas open vanaf 23.30 (als in, de sjeu komt er dan in) dus na wat heen en weer slenteren samen, koffie gedaan in California Kitchen (een restaurant wat zich erg op de vega en vegan doelgroep richt) en een biertje proberen in een bier-bar gingen we weer terug naar het hotel. Daar besloten we om met z’n drietjes uit te gaan. We zijn naar cocktailbar KASSEN gegaan, een dikke vette aanrader. Van de buitenkant denk je ‘what is this place’ maar binnen is het gezellig, de cocktails zijn schappelijk aan prijs (en op vrijdagavond is het 2 voor de prijs van 1) en de muziek is het goed. We hebben daar een toffe tijd gehad (#momsontheloose) tot 4.00! Haha, ik had 2 dagen nodig om daarvan bij te komen maar had het niet willen missen.

Haven

Local quide tour // Dag 2

De volgende ochtend na een korte nacht zijn we naar de kleurrijke Nyhaven van Copenhagen gewandeld, samen met onze vriendin uit Amerika. Het is zo tof om zo met mensen in contact te komen en een soort kameraadschap te ontwikkelen. Het was erg gezellig hoe dan ook. We spraken af met Niels, die we de avond ervoor hadden ontmoet. Hij gaf ons een kleine stadswandeling en we lunchten bij OKKO. Daarna slenterden we op ons gemak terug naar het hostel, pakten onze koffers en toen was het weer tijd om naar het vliegveld te gaan. Onderweg van de stad naar het hostel kwamen we een aantal toeristische trekpleisters tegen.

VeraSlotjesbrug

Als we het niet zo laat hadden gemaakt die avond ervoor hadden we zeker te weten voor de free tour gegaan, van 3 uur. Maar Niels was ook een prima gids. Door een local quide krijg je weer hele andere plekken, straatjes en routes te zien.

Copenhagen citytrip

Copenhagen

Conclusie: zo’n weekendtrip was veel te kort. In de zomer wil ik hier zeker nog een keer terug komen. Op het vliegveld heb ik een aantal souvenirs gekocht voor thuis want taxfree! Ja, Denenmarken is duur. Het meeste geld waren we kwijt aan eten en drinken en aan vervoer. Ik zou zo weer kiezen voor een hostel, je leert zo makkelijk andere reizigers kennen (en het is goedkoop).