Lifestyle

Boekreview: Dit is een goede gids

Thuis bij Stella gaat onder andere over duurzaamheid en wat mij betreft schaffen we dan allemaal dit boek aan. Want echt, een complete gids voor een duurzame levensstijl? Marieke Eyskoot is je vrouw! Zij schreef dit boek en ik ben groot fan. Ik heb het boek nog geeneens uit maar ik ben er ontzettend geïnspireerd door geraakt. Tijd om er hier over te delen dus.

Compleet verhaal

‘Wil je graag wat duurzamer leven? Maar je weet niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld en gedoe in steken? Dan is dit jouw boek’ staat er op de achterkant. Kijk, dat spreekt mij al aan. Want hartstikke tof hoor, duurzaamheid. Ik heb er ook veel voor over. Maar er hangt soms best een prijskaartje aan. Centen die ik niet altijd daarvoor kan besteden.

Het is fijn dat er dan ook een boek is uitgekomen waarin de schrijfster er compleet voor jou is ingedoken. Afgewisseld met (harde) feiten, mooie content en interviews met duurzame (grote en kleine) ondernemers maakt Marieke je wegwijs op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken, vrije tijd, winkels, merken en plekken. Een compleet verhaal dus! En: “wat is nu de link met kinderen?” hoor ik je denken. Nou, aan het einde van elk hoofdstuk gaat Laura hier op in. Mét een adressen lijst waar te winkelen voor je kroost! Kortom, wil je graag praktische tips met een positieve benadering? Dan laat dit boek mooi zien hoe dat kan.

Kennis is macht

Ineens ligt duurzaamheid een stuk dichter bij je bed. Ik merkte dat ik de feiten in me op slurpte tijdens het lezen. Kennis is macht tenslotte. Gelukkig benadrukt Marieke ook dat een perfecte duurzame levensstijl er voor niemand in zit. Je kunt niet eenmaal alles goed doen. Maar, zoals mijn moeder dan altijd zegt: choose your battles. En dat doe ik dus ook. Zo staat vlees al een tijdje voor mij niet meer op het menu, koop ik graag lokaal en biologisch en ga ik liever voor tweedehands dan direct voor nieuw. Zo kocht ik dit boek ook tweedehands, via marktplaats.

Ik pak deze gids er geregeld bij. Ik merk dat ik nu meer op let waar ik koop, wat ik koop en of het een goed verhaal heeft (fair trade of niet). Eyeopener voor mij was: goedkope kleding bestaat niet. Want iemand aan de andere kant van onze aardbol betaalt de prijs. Misschien dat ik dit thema hier nog eens ga uitlichten.

Dit bericht verscheen eerder op The Baby Project.