Lifestyle

Een duurzame kerst

Ik behoor tot één van de weinigen die niet ieder jaar een compleet nieuwe kerstuitzet koopt. Ik zie de mooiste kleurcombinaties aan ballen en versiering voorbij komen maar echt jongens, in mijn ogen is dat zó nutteloos. En ik zal je vertellen waarom.

De Action op zaterdagochtend inlopen vind ik al pure horror maar de kerstafdeling is nog erger. De meeste meuk komt uit China, is goedkoop geproduceerd (voor lage lonen) en wordt hier weer goedkoop verkocht. De hoeveelheid afval die er van ontstaat is enorm. (Niet alleen van kerstversiering natuurlijk en niet alleen van de Action)

Degenen die elk jaar een nieuwe uitzet voor de boom kopen, waar laten jullie die oude uitzet? Ik vind het zo’n verspilling van geld. Ik verzet me tegen die trend. Ik heb ieder jaar dezelfde ballen: goud namelijk, wit hadden we ook nog liggen maar die zitten er dit jaar niet in (onze boom is te klein ervoor). Dezelfde lichtjes, slingers en ieder jaar is het weer leuk. Het gaat niet om de mooiste boom maar om het samenzijn. Samen de boom versieren, samen de piek erop zetten en samen genieten van deze tijd.

Duurzame boom

Als je één keer investeert in een kunstboom: prima. Doen. Ik heb ook eenmalig kunststof ballen gekocht. Grijp grage kinderhanden en kapotte ballen was een eenmalige les die we snel geleerd hebben.

De kerstboom ieder jaar uitzoeken en daarna laten ophalen vond ik niet meer duurzaam. Dus nu gaat deze met kluit straks naar de volkstuin en dan met een beetje bijhouden kunnen we de boom ieder jaar in en uit graven. Geen speciaal opgekweekte boom meer kopen dus, die daarna de verbrandingsoven of versnipperaar in gaat. En het scheelt ook nog eens geld.

En zoals ik kies voor duurzame versiering (een papieren slinger, geen plastic), kies ik er ook voor om duurzaam en zuinig met onze kerstdagen om te gaan. Geen twee families aflopen maar één van de dagen is voor één familie, om en om ieder jaar. Op eerste kerstdag sloven we ons uit, op tweede kerstdag staan we minder lang in de keuken. We doen niet aan overconsumptie. Dus alles wat over is? Dat gaat of in de vriezer of deel ik op de facebookgroep ‘Minder bedeelden in…’ (zoek eens of jouw woonplaats of regio ook zo’n groep heeft) zodat ik er iemand anders blij mee kan maken. Zoveel families hier in ons land leven met deze dagen in armoede, extra armoede omdat ze voor een kerstdiner geen geld hebben en dit wordt door buitensporige reclames nog eens extra benadrukt. Daarom loop ik de kar van de Voedselbank die in de meeste supermarkten staan niet voorbij. En denk ook eens aan de straatkrant verkoopster die het halve jaar dag in dag uit, slecht weer of goed weer daar staat. Misschien wil je geen geld geven, geef dan boodschappen of sta eens stil en maak een praatje. Dat doet een mens goed. Daarvan hebben we er meer nodig.

Niet, nog meer eten.

Niet, nog meer drinken.

Nog meer over de top.

Nog meer de mooiste willen zijn.

Nog meer de duurste cadeaus.

Maar meer,

liefde,

aandacht,

zorg,

focus,

dienen,

een luisterend oor,

onvoorwaardelijke liefde,

voor waar kerst het hele jaar om draait. De Zoon van een timmerman werd daarom geboren in een kribbe.

Doe je mee?

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Een duurzame kerst