gezond eten
Lifestyle

Gezond eten en afvallen in het nieuwe jaar

Ik had jullie nog een blog beloofd met daarin mijn detox avontuur. Bij deze! Gezond eten en een beetje afvallen in het nieuwe jaar was (en is) mijn voornemen. In dit blog vertel ik je waar ik tegenaan liep, welk boek ik volg en vooral of het effect heeft gehad. 

Het boek ‘Van gifbelt naar tempel’ is het boek wat ik heb gevolgd de afgelopen twee-en-halve week. Ik zal alvast eerlijk zijn: ik heb de 28 dagen niet gehaald. In eerste instantie wilde ik met deze kuur mijn lijf ontgiften. Zoals we allemaal heel graag ons huis schoon willen hebben aan het begin van het nieuwe jaar, zo wilde ik ook graag mijn lijf opschonen. Thuis eten wij ‘medium gezond’, als dat te duiden is. Het boek, of de voorschriften erin zijn best wel radicaal. Dit mag niet gedurende de 28 dagen: geen koffie, geen geraffineerde suiker, gluten, E-nummers/toevoegingen, ei, melkproducten en geen vlees. Het boek laat veel variatie over aan de lezer, je kunt goed binnen de marges heerlijke recepten volgen of zelf bedenken. Wat mag dan wel? Groente, fruit, (ongebrande/ongezouten) noten, peulvruchten, schapen/geitenmelk producten, water, thee. Echt een boek wat over gezond eten gaat maar niet de focus heeft op afvallen.

Eten moeten we allemaal. We doen het al sinds onze geboorte en we blijven het ook de rest van ons leven doen. Maar weten we eigenlijk wel wat we binnenkrijgen? Begrijpen we de lijst met ingrediënten van de verpakte etenswaren die we dagelijks tot ons nemen? Worden we er wel in alle gevallen gezonder van of zijn we zo langzamerhand onszelf aan het vergiftigen? In dit boek presenteert detox-coach Jacqueline van Lieshout een 28-dagenplan voor succesvol ontgiften. Een boek dat iedere lezer (en dus eter) zal inspireren om het eigen voedingspatroon onder de loep te nemen, beter te kiezen en vervolgens veel meer te genieten! Jacqueline van Lieshout schreef hiermee hét voedingsboek van nu. Herziene en uitgebreide druk. Jacqueline Van Lieshout studeerde economie, veranderde daarna van koers en heeft sinds 2004 een opleidingsinstituut en praktijk voor massagetherapie en detox-coaching. (Bron: Bol.com)

vega maaltijdsalade

Gezond eten om te ontgiften

De meeste mensen denken bij een detox aan een sapkuur. Dat hoeft gelukkig niet! En dat sprak mij erg aan. Want ik merkte al in de ochtenden dat ik veel moeite had met slechts een smoothie, enkele glazen water en eventueel wat supplementen. In middag vaak een gezonde lunch of rijstenwafels met gezond beleg, in de avond veel groente of een pure maaltijdsoep. (Even kort samengevat) Na de eerste week heb ik al goed in de smiezen waar mijn valkuilen liggen. Of beter gezegd, welke ongezonde voedingspatronen ik in stand hield. Zoals opstaan met koffie en suiker, of vreet/schransbuien na vieren. Ik had gedurende de dag best wat hoge suikerpieken, en voelde me voor detox vaak erg vermoeid en futloos.

En nu? Nu ik in kaart heb gebracht welke voedingspatronen ik wil doorbreken ga ik door met mijn menu aanpassen. Het meest lastigste afgelopen weken vond ik het laten van tussendoortjes. Ik ben een echte zoetekauw namelijk. En dan ineens knagen op een stuk komkommer of een handje tomaatjes wil bij mij niet zo voldoening geven als een donut zeg maar.. Ook ’s avonds in het weekend vind ik een borrelplank met hapjes heerlijk, wie niet? Maar dat mag ook, maar dan wel wat gezonder.

Dit neem ik mee naar mijn voedingspatroon vanaf nu aan:

  • ik ga brood vervangen
  • minder geraffineerde suikers
  • meer water drinken
  • koemelk producten zoveel mogelijk laten staan
  • de warm/koud douches voor het stimuleren van witte bloedcellen

Dit leverde me op tijdens en na de detox:

  • energieker gevoel na een brood-vrij ontbijt
  • creatiever koken
  • een betere smaak door puur en gezond koken
  • mijn hang naar (geraffineerde) suiker/zoet werd minder

Het klopt wat ze zeggen, als je lijf gaat ontgiften (wat hard werken is voor je lijf) dan kan je dat in het begin merken. Door middel van puistjes, hoofdpijn, diarree ruimt je lijf steeds een beetje afvalstoffen op. Het boek wat ik eerder noemde raadt ook enkele supplementen aan. Die heb ik niet ingenomen om de simpele afweging dat me dat erg heftig leek omdat anders eten al genoeg verandering was voor mijn lijf.

puur eten

Kookboeken tips voor gezonder eten en afvallen

Nu ik ook gezonder ben gaan eten wil ik dat vasthouden met gerichte recepten. En, als het lukt ook afvallen. Ik heb aardig wat buikvet (vind ik) en na drie bevallingen is mijn lijf best wel veranderd. Op zich is dat laatste natuurlijk logisch maar dat buikje waarbij sommigen zich hardop (WAT NIET MAG) afvragen of ik alweer zwanger ben, wil ik graag wat minderen. Ook met name omdat ik de inhoud van mijn kledingkast gewoonweg niet meer leuk vind, niet meer pas en waar ik mijn ‘shiny zelf’ in mis. Tijd voor verandering!

Deze kookboeken verzamelde ik voor jou en voor mezelf, een aantal ervan hoop ik over een tijdje hier op de plank te hebben. Met name de Vegan en Vega boeken staan hoog op mijn wensenlijst.

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden