zonnepanelen
Wonen

Wat je moet weten over zonnepanelen

Over een aantal jaar hopen wij een aantal duurzame aanpassingen aan ons huis te hebben gerealiseerd. Zo denken we aan zonnepanelen. Beter voor het milieu, de energierekening en helemaal tof om volledig van het aardgas af te komen. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?

Met zonnepanelen voorzie je zelf voor je hele woning in energie. Met die hete zomers die we inmiddels wel kennen weten we dat de zon de komende jaren alleen maar meer zal schijnen in ons kikkerlandje. Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor zonnepanelen. Stond het een aantal jaar geleden nog in de kinderschoenen, is het inmiddels een bekend begrip. Ook in onze straat en wijk zien wij genoeg zonnepanelen om ons heen. En ook met huurwoningen wordt rekening gehouden.

Maar wat is zonne-energie nou eigenlijk?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt door de zon. Zonne-energie is duurzame energie, omdat het schoon, oneindig en gratis is. De zon komt iedere dag voor niets op, en levert 2500 x zoveel energie als alle mensen op aarde bij elkaar verbruiken. Wow! Dat is echt immens veel.

Is ons huis geschikt voor zonnepanelen?

We hebben een oud huis. Aan de voorzijde van het huis moeten de dakpannen vernieuwd worden. Dat kan dan over een tijd mooi direct met de zonnepanelen in dakpannen. Alle daken, plat of schuin zijn geschikt voor zonnepanelen. Met uitzondering van rieten daken, die kunnen niet. Verder is het van belang dat jij de woning bezit. Het kan wel via de huurvereniging maar dan moet je daar informeren of die het op de planning hebben. Mijn zus bijvoorbeeld huurt een woning en betaalt 11,00 per maand voor zonnepanelen op haar dak via de huurvereniging. Dat kan dus ook. Goede ontwikkelingen!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig zou kunnen hebben is afhankelijk van de woning, gezinssamenstelling en gewenste rendement. Ook omgevingsfactoren, zoals schaduw van bomen of andere woningen spelen een rol. Meestal wordt aangeraden om minimaal 6 zonnepanelen aan te schaffen. Vanaf dit aantal heb je een aanzienlijk rendement en zie je een direct effect op je energierekening. Toegeven, eerst is het aanschaffen ervan een investering en een smak geld dus maar daarna verdient het zich vanzelf terug.

Dit artikel betreft een link samenwerking.

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Wat je moet weten over zonnepanelen