Lifestyle

Het groene voorbeeld met OTTO Good Products

Het is tof om te zien dat grote bedrijven zich inzetten voor een groenere wereld. We zullen ook wel moeten met zijn allen. Natuurlijk is het pas echt fantastisch als elk bedrijf zich 100% inzet voor een duurzame bedrijfsvoering. Maar we mogen ook niet de groene stappen vergeten die ze nu al zetten. Een voorbeeld daarvan is OTTO Good Products.

OTTO bestaat al 40 jaar! Wie kent het online warenhuis niet? Met OTTO Good Products willen ze laten zien hoe ze maatschappelijk verantwoorde en milieuvriendelijke keuze aanbieden. Je kunt op 3 manieren een duurzame aankoopkeus maken.

Duurzame kleding met OTTO Good Products

Met het initiatief Cotton Made in Africa leveren ze in op de uitstoot van Co2 en waterverbruik. Dit keurmerk heeft als doel om de leefomstandigheden van katoenboeren in de Sub Sahara landen te verbeteren. De Sub Sahara is de grootste katoenaanbieder. Dit wil het keurmerk bereiken door trainingen op het gebied van milieuvriendelijke teeltmanieren van katoen o.a en het stelt minimale eisen op het vlak van mens en werk, milieu en verduurzaming van het hele proces.

Bij Cotton Made in Africa is het gebruik van pesticiden en genetisch gemodificeerde katoen verboden. Daarnaast is het het enige keurmerk dat eist dat de teelt van de water behoevende katoen op basis van regenval plaatsvindt. Dit betekend voor OTTO Good products dat ze 2100 liter water van elke kilogram katoenvezel (productie) en 40% lagere uitstoot broeikasgassen reduceren. 

Een goede groene stap dus! In de praktijk controleert het keurmerk de afspraken volledig. Wel belangrijk om hierbij te informeren is dat dit keurmerk niet gaat om fair trade arbeidsomstandigheden, dus de verdere keten (naai ateliers en werkomstandigheden) worden dus niet gecontroleerd. Meer hierover kun je lezen bij Milieu Centraal.

De GOOD Products subkeuzes voor de kleding vind je terug in de volgende collecties: damesmode, herenmode, lingerie en kindermode. Wil je dus aan de slag met je eigen capsule wardrobe waar ik eerder over deelde? Kijk dan eens bij OTTO’s damesmode collectie.

(Tekst loopt verder onder foto)

Duurzaam wonen met OTTO

Ook waar katoen in meubels is verwerkt, haakt OTTO aan bij bovengenoemd label. Verder kiezen ze bewust voor duurzaam geproduceerd hout met het bekende FSC label. Dit label geeft aan dat de houtkap heeft plaats gevonden in een gecontroleerd gebied, door een onafhankelijke partij. Het bos wordt beheerd volgens gestelde normen aan duurzaamheid en milieu. Tenslotte heeft OTTO dan nog op de vloerkleden en handgeknoopte tapijten het GOODWEAVE keurmerk. Dit keurmerk stelt de volgende eisen:

  • Geen kinderarbeid 
  • Geen dwangarbeid
  • Bedrijfsprocessen worden gecontroleerd en worden gedocumenteerd 

Gaat een bedrijf met hun in zee voor een verduurzamingsproject dan moet het bedrijf de eerste 5 jaar werken aan:

  • Erkenning op recht van de vakbond
  • Geen racisme/discriminatie 
  • Goede werkomstandigheden
  • Productie zo milieuvriendelijk mogelijk 

De controle wordt uitgevoerd door hun eigen organisatie. Bron: Keurmerkenwijzer

Duurzame huishoudelijke keuzes

En tenslotte kun je makkelijke groene keuzes maken op het gebied van energie. De labels voor huishoudelijke apparaten zijn niemand onbekend en OTTO helpt je een handje door goede, groene keuzes te maken hierin door het hun GOOD Product keuzes de consument het makkelijker te maken. Het is goed om op de energieklasse te letten, ook voor je eigen portemonnee want je kunt flink besparen op de energierekening. Aan het GOOD product logo en het energielabel zie je direct waar jouw apparaatkeuze onder valt.

Supergoede en groene stappen dus van OTTO die ik van harte aanmoedig. Naast de keurmerken die ik benoem heeft OTTO ook nog een aantal andere keurmerken. Dit kun je allemaal uitgebreid teruglezen op hun website. Ik vind het super om te zien dat een groot (en bekend) bedrijf zulke stappen zet, want alle beetjes helpen en sommige groene stappen net wat meer als andere!

Reacties uitgeschakeld voor Het groene voorbeeld met OTTO Good Products