moestuinseizoen
Buiten,  Uncategorized

Moestuinupdate juni

Juni is voorbij gevlogen in de moestuin. Er is weer veel gebeurd en ook lekker veel kunnen oogsten. In de maandelijkse update blik ik terug op alle werkzaamheden en voortang. Lees hier de moestuinupdate van mei terug. Hoe gaat het bij jullie in de moestuin?

Moestuin werkzaamheden juni

Het was me het maandje wel. Ik ben middels ‘ready to pop’ zullen we maar zeggen. Begin juni haalde in het onkruid met het nodig gepuf en gesteun weg maar einde juni liet ik dat klusje mooi aan me voorbij gaan. Het groene voordeel is dat onkruid ook vocht vasthoudt. Niet dat het deze maand niet geregend heeft… De komkommerplanten en courgette moest ik opnieuw zetten want ik had enorme last van slakkenvraat. Het koperband hielp mondjesmaat, uiteindelijk ben ik voor biologische slakkenkorrels gegaan. Als mijn tuin aan huis zou liggen en ik geen dikke toeter had was ik voor andere oplossingen gegaan. Maar je raadt het al… Dat is niet het geval.

De komkommer heb ik opgegeven na de 4e slakkenvraat maar wonder boven wonder zijn de laatste 2 plantjes toch nog redelijk aangeslagen en heb ik al wat kunnen snacken.

Verdere werkzaamheden moestuin:

  • de tomaten opbinden, sommige rassen groeien sneller dan andere
  • de tomaten dieven
  • ik zette nog wat (gekochte) stekjes: o.a gele courgette die helaas bezoek krijgt van muizen
  • ook zaaide ik nog rijen bietjes en lage slabonen bij
  • ik oogstte de eerste bietjes, sla, frambozen, de laatste aardbeien

Pluktuin werkzaamheden juni

Ik moet zeggen, de pluktuin in spe is een eenmalig project vrees ik. Het is gewoonweg teveel werk, en in combinatie met die toeter van me geen goede samenwerking. Ik hoor je denken: dat wist je toch? Nou nee! Het laatste was onverwacht een welkome verrassing en het eerste is me eerder toegewezen dan afgesproken. Ongelukkig? Nee. Veel werk? Ja. Ik schreef al een beetje in de vorige update dat ik het plezier wat verloren ben door een aantal factoren en dat voelt voor mij nog steeds zo. Dus, ik zet me in op dit jaar maar volgend jaar blijf ik het lekker bij 1 tuin houden.

Hoe dan ook, dit heb ik in juni gedaan:

  • wilde bloemen gezaaid uit de losse pols
  • frambozen en aardbeien geoogst
  • veel slingerroos weggehaald

De flespompoen groeit gestaag en mij iets te langzaam. Toch een verkeerde standplaats gekozen denk ik. De pattinson lijkt het goed te doen, heeft wel moeite met de zware droge kleigrond. De twee kersenbomen leveren mondjesmaat oogst op. De slingerroos heeft de framboos echt verstikt. De vruchtjes blijven heel klein en met de droogste is het niet al te best. De walnoten groeien al wel flink, dat zal flink rapen zijn straks. Mijn buurman wil het tuintje graag overnemen, prima!

 

Deze slideshow vereist JavaScript.