duurzaam tuinieren
Buiten

Zo richt je in je tuin een duurzame loungehoek in

Onze achtertuin is niet groot. Maar wel groot genoeg voor een kleine overkapping. In dit blog vertel ik je hoe een duurzame loungehoek inricht in je tuin. Grote tuin of kleine tuin, dat maakt niet uit! Een loungehoek past altijd in de tuin. 

In onze achtertuin is het nu flink heet en zonnig. Er staat een zwembadje voor de jongens, er zijn borders met bloemen en vaste planten en ook is er een zandbak en kleine tuinbank met kussens. Maar nu we een fietsenhok in de voortuin hebben, ontstond er in het fietsenschuurtje een zee van ruimte. Ook de kliko’s zullen in een ombouw naar de voortuin verhuizen, dus laat die overkapping maar komen! Daarbij denk ik dan graag aan een duurzame loungehoek waar we optimaal kunnen genieten.

(tekst loopt verder onder foto. Bron: Unsplash)

duurzame loungehoek

Duurzame loungehoek tips

De overkapping willen we van behandeld hout maken, met het liefst een groen sedum dak voor de afwatering. Hout is materiaal wat lang mee gaat als je het goed behandeld. Het groene dak zorgt weer voor het aantrekken van bijen en hommels, wat weer goed is voor de tuin. Het water loopt goed weg via een groen dak en dat is weer fijner voor het milieu. Kortom, weer een duurzaam stapje verder.

Maar ook in de aankopen voor de overkapping kiezen we graag duurzaam. De overkapping zal niet de hele tuin beslaan dus ik moet nog op zoek naar een andere manier van schaduw realiseren. Omdat we een kleine tuin hebben wil ik niet iets hebben wat veel ruimte inneemt. Ook niet met opruimen. Een goede oplossing is dan ook een zweef parasol. Deze soort parasol is gemaakt van sterk aluminium en je hebt verschillende opties die helemaal alle kanten kunnen op kantelen of bijvoorbeeld alleen achteruit. Het materiaal van het stofdoek is zo gemaakt dat het weerbestendig is en natuurlijk het belangrijkste, UV werend! Wel zo’n fijn idee als we willen genieten in onze duurzame loungehoek.

Overige tips voor het inrichten

  • zorg dat de beplanting er om heen bijen en vlinders aantrekt, kies voor biologische kwekers
  • als je een tuinset aanschaft ga dan niet voor goedkoop. Goedkoop is duurkoop. Of maak zelf!
  • hetzelfde geldt voor tuinkussens. Kies voor een stof en materialen die lang meegaan en het liefst ook eerlijk gemaakt zijn. Dubbel genieten!

Wat heb jij te wensen in je tuin?

Lees ook: zo gebruik je een hoge kweekbak