Groendak
Wonen

Hoe zit dat eigenlijk, een groendak?

Vandaag een gastblog over een groendak aanleggen. Een groendak, je hoort er steeds meer over in het nieuws en misschien ook wel van bekenden bij jou in de buurt. Daarom hebben we vandaag een specialist in huis gehaald die
er meer over kan vertellen; Gert-Jan van Groendakspecialist.

Gert-Jan houdt zich al jaren bezig met groene daken en legt wekelijks met zijn bedrijf meerdere groendaken aan. Hij zal vandaag meer vertellen over hoe een groendak wordt aangelegd, hoe duurzaam een groendak is en of er subsidie verkregen kan worden op het moment dat er een groendak aangelegd wordt bij jou op het dak.

Stappenplan groendak aanleggen

Gert-Jan begint zijn verhaal ermee dat een groendak aanleggen niet zo moeilijk is, een groendak mooi en goed aanleggen is wél een kunst volgens hem. bij Groendakspecialist worden er verschillende groendak pakketten aangeboden die door de mensen zelf aan aangelegd kunnen worden, wanneer je iets handiger bent. De reguliere pakketten raden we nooit aan voor mensen die zelf aan de slag willen, vervolgt Gert-Jan.

Zo leggen we een groendak aan

Wanneer we een groendak aanleggen dan beginnen we altijd met de dakinspectie. Tijdens de dakinspectie komen we langs en kijken we in hoeverre je dak geschikt voor een groendak en/ of hoeveel er nog moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat je dak gereed is om een groendak op aan te leggen. Ook houden we rekening met factoren als de constructie en de staat van de dakbedekking.
Vervolgens gaan we voor je aan de slag; de juiste materialen worden klaargezet en we maken een afspraak met je wanneer we het groendak aan zouden mogen komen leggen. Op de dag van het aanleggen komt ons team bij je langs en kunnen we meestal in één dag je dak omtoveren naar een groendak. Daarna is het tijd om het groendak te laten groeien door het met rust te laten en af en toe wat water te geven; de natuur kan z’n werk doen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Groen dak

Duurzaamheid groendak

Dat een groendak duurzaam is, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wat zijn eigenlijk precies de voordelen van een groendak op het moment dat je deze op je dak laat plaatsen?
Hieronder beschrijven we in het kort wat je kunt verwachten qua voordelen voor mens en natuur:

– Schone lucht: door het groen wordt de lucht in de omgeving gezuiverd van
vervuilende gassen
– Waterbergend vermogen: door middel van een groendak spaar je regenwater op dat
vervolgens geleidelijk de grond in gaat.

– Bescherm je dak: dakbedekking gaat tot wel twee keer zo lang mee op het moment dat je een groendak aanlegt boven de dakbedekking laag
– Isoleer geluid: door de extra laag van het groendak wordt geluid beter geïsoleerd wanneer je binnen zit
– Verkoeling: het groendak kan in de zomer verkoelend werken doordat er een aantal centimeter extra tussen buiten en binnen zit
– Rendement zonnepanelen: het rendement van zonnepanelen wordt verhoogd bij warmer weer, omdat het groendak een koelende werking heeft op de zonnepanelen
– Waardeverhoging: de waarde van een huis stijgt op het moment dat er een groendak op ligt
– Meer biodiversiteit: door een groendak aan te leggen draag je bij aan de biodiversiteit in de buurt. Daar zijn de vlinders en bijen blij mee.

Subsidie verkrijgen over een groendak

Sinds enkele jaren verstrekken veel gemeenten subsidies voor groene daken. Voornamelijk in wat meer verstedelijkte gebieden gaan er mogelijk veel problemen ontstaan door wateroverlast, groene daken werken hier uitstekend tegen. Je kunt eenvoudig checken of je in jouw gemeente ook subsidie kan krijgen voor een groendak. Typ in Google de plaats waarin je woonachtig bent + de woorden “subsidie groendak” en je weet direct meer, of kijk op de Groene subsidiewijzer.
Subsidie kan wel oplopen.

Dit artikel is een gast-blog samenwerken. Ook samenwerken? Neem dan contact op via liefsvanstella@gmail.com