duurzaam boodschappen doen
Lifestyle

Zo doe je duurzaam en voordelig boodschappen

Waarschijnlijk zul jij er ook niet aan ontkomen: de toenemende prijsstijgingen van de boodschappen. Al eerder schreef ik over voordelig boodschappen doen met een kleiner weekbudget. Inmiddels is ook mijn budget iets gestegen en toch lukt het me nog steeds om op de centen te letten. Hoe? Dat vertel ik je in dit blog. Spoiler: de weekboodschappen haal ik bij Albert Heijn. En toch blijf ik onder de 100 euro per week.

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik heb een grote gruwelijke hekel aan boodschappen doen in de winkel. Een tijd lang gingen we naar de Lidl en man o man. Ik ben er gewoonweg niet voor gemaakt. Dat trage gedoe, overal grijp je mis of door het gebrek aan fatsoenlijke wegwijzers in de winkel loop je tig keer verkeerd. En dan ook nog eens het fruit wat altijd bij thuiskomst verrot bleek. Niks ‘de beste in groente en fruit’. Nooit wat van gemerkt. Toen de inflatie kwam merkte ik het direct aan de boodschappen. Brood, melk, vlees. Allemaal stukken duurder. Van 80-90 euro per week gingen we naar 120-150 per week. Dat moest anders.

Voorkom impulsaankopen: winkel online

Voortaan bestel ik mijn boodschappen voortaan online. En dat bij de Appie. Het is voor sommige mensen vloeken in de kerk in het kader van de boeren en zo, maar ik kijk naar wat werkt voor ons. En aangezien ik chef Boodschappen ben in huis en geen zin heb in tig rondjes langs de boer per week, bestel ik dus alle weekboodschappen online. (Natuurlijk gaan we ook wel eens langs de landwinkels maar dat is dan voor het rondje Gezellig en niet voor het rondje Weekboodschappen).

Dat online bestellen is ook nog eens super voordelig:

 • je voorkomt impulsaankopen doordat je precies ziet wat er in je mandje gaat
 • handig, prijs per kilo is aangegeven bij Albert Heijn
 • met AH Premium bespaar je ontzettend veel + meer bonus aanbiedingen, dubbele hoeveelheid koopzegels (als je dat wilt) en 10% korting op het volledige biologische assortiment

En nee beste mensen, dit is geen samenwerking of gesponsord artikel. Ik probeer elke week rond de 90 euro uit te komen. Dat is inclusief luiers, toiletpapier, doekjes en hondenvoer. Meestal ook het wasmiddel erbij. Soms koop ik dat bij de Action of ik maak het zelf want wasmiddel maken is super eenvoudig. Doordat er statiegeld zit op de klapkratten en plastic flessen, bierkratten enzovoorts gaat er natuurlijk uiteindelijk van het totaalbedrag nog wat vanaf. Vandaag kwam ik uit op 82,00!

Duurzaam en betaalbaar boodschappen doen

Duurzaam wil niet per se zeggen dat het duur is. Dat denken veel mensen onterecht. Deze handige tips hanteer ik al een tijdje en hiermee word duurzaam boodschappen doen een stuk meer betaalbaar.

 • Maak iedere week een weekmenu. Je kunt op de recepten database van Albert Heijn selecteren op budget recepten. Makkelijk, goedkoop en gezond. Zo kun je het qua prijs per persoon per dag zo gek maken als je zelf wilt
 • Pak Premium mee, 12,00 per jaar en je eerste bestelling daarna heb je het er al uit
 • Maak je eigen schoonmaakmiddelen (als je de tijd hebt). Mijn e-book is daarvoor heel geschikt met 25 Ditch & Switch recepten. Stuur me een berichtje als je deze voor slechts 3,99 wilt aanschaffen.
 • Kook met kliekjes. Of vries deze in. Geen verspilling! Zo bespaar je als snel 120,00 per jaar per persoon wanneer je gaat letten op voedselverspilling.
 • Meet hoeveelheden secuur af, zo verspil je ook niets en voorkom je dat eten in de prullenbak belandt
 • Eet naar de Bonus aanbiedingen
 • Probeer zoveel mogelijk groente en fruit van het seizoen te eten
 • Kies eens wat vaker voor vegetarisch (maar let op, vleesvervangers zijn niet per se gezonder!) of gewoon een maaltijd zonder vlees

In mijn vorige blog over boodschappen schreef ik dat ik boodschappen deed bij de JUMBO. Helaas is hun service zo slecht gebleken. Elke week miste ik wel artikelen van de lijst, of dan was er iets kapot gegaan bij de bestellingen. Daarna hebben we een tijdje bij de Lidl gewinkeld maar dat werkte ook niet zoals je leest. En ja, voor 82,00 had ik bij de Lidl vast NOG MEER kunnen halen maar waarschijnlijk waren dat heel veel impulsaankopen geweest waar ik dan later niet meer van weet wat ik er mee moet. Gestructureerd online winkelen helpt mij daar dus beter mee.