Buiten

Hoe helpen we de bijen?

De meesten onder ons weten het wel: het gaat niet goed met de bij. Zwaar vervuilde grond en velden door pesticiden zorgt voor zieke bijen die uiteindelijk de weg naar hun raat niet meer terug kunnen vinden en sterven. In dit blog geef ik je tips mee hoe je mee kunt zorgen voor de bij! Want we hebben ze nodig. voor onze kop koffie bijvoorbeeld.

“Als de bij van de aardbodem verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven.” (Door Maurice Maeterlinck)

Wat is honing?

Een imker vertelt: ‘Kort door de bocht: honing is omgezette nectar. Honing wordt gemaakt door bijen en zij gebruiken hier bloemennectar of bladsap voor. De bijen halen de nectar uit bloemen, ze eten dit op, maar het gaat in hun lijfje naar een speciale honingmaag. De bijen vermengen de nectar met speciale vloeistoffen waardoor het omgezet wordt in suikers en er enzymen aan toegevoegd worden. Dit maakt de honing een zeer voedzame vloeistof voor de bijen. Want dat is wat honing is: voedsel voor de bijen. De bijen verlagen het vochtgehalte van de honing door het op hun tong te drogen en stoppen het daarna in het raat. Bijen verzamelen nectar en maken er honing van om te dienen als voer en als wintervoorraad. In de winter zijn er geen bloemen en kunnen de bijen geen nectar halen, dus moeten ze hun voorraadkast vullen. Je kunt het vergelijken met als je zelf in de winter bent ingesneeuwd, dan is het ook handig om wat voorraad in de kast of vriezer te hebben. Imkers halen de honing weg uit de bijenkasten, maar hebben dan ook de verantwoordelijkheid om de bijen bij te voeren als ze te weinig voer hebben. Dat is dus ook wat ik doe: ik tel het voer dat de bijen hebben en als ze te weinig hebben, krijgen ze extra voer dat ze op kunnen slaan voor de winter.’

‘Als er geen bijen zijn, zal de mensheid binnen 4 jaar uitsterven. Hoe kan dat? Dat komt omdat bijen 85% van de bestuiving van gewassen voor hun rekening nemen. Zij zorgen er voor een groot deel dus voor dat er bv paprika’s, meloenen, aardbeien, courgettes, tomaten en bonen kunnen groeien. Zonder bijen zouden we dus maar heel weinig van deze gewassen hebben.’  (Bron: Voedzo)

Als je bijen bijvoert met suikerwater, dan zal de honing slechts uit suiker bestaan. Daar is geen bij mee geholpen en wij ook niet.

Hoe kunnen we de bijen helpen?

Nu met dit hete weer hebben de bijen slechts een simpel bakje water met daarin stenen (waardoor ze er makkelijk bij kunnen) nodig. Daarnaast helpt je ze enorm met nectar houdende bloemen! Geen bespoten zooi maar, raad eens, het liefste biologisch. Beter voor het milieu, beter voor de bij en uiteindelijk beter voor je zelf. Wat je ook nog kunt doen is een bijenvolk adopteren. Daarmee steun je de imker en ontvang jij een pot honing.

Andere opties om de bijen te helpen zijn:

  • benader je woongemeente met de vraag en oproep om voor bij vriendelijke oplossingen te zorgen in/om de gemeente
  • word lid voor slechts 2,50 per maand van Natuurmonumenten en steun hun goede werk, daarnaast ontvang je ledenvoordeel en het blad PUUR en nog andere leuke extra’s
  • braakliggende gebied in de buurt? vraag je gemeente daar bij vriendelijke gebieden van te maken of zaai zelf bijenmengsels uit
  • bestrijd op een natuurlijke manier onkruid, schimmels, e.d in je tuin. Bestrijdingsmiddelen zijn funest voor bijen maar ook voor andere insecten.
  • kies voor biologische planten/bloemen in je tuin te herkennen aan het bioteken op de verpakking
  • koop rechtstreeks van de imker, koop anders bio honing uit Nederland in de supermarkt of bijv. in een natuurvoedingswinkel zoals Holland & Barrett (voorheen de Tuinen)

3 reacties