Buiten

Moestuinupdate + open dag plannen

Hoe gaat het inmiddels in de moestuin? En wat is er allemaal te doen op de open dag? In dit blog praat ik jullie bij. Ga er even voor zitten met een kop thee, want ik heb je veel te vertellen.

De eerste oogst

In de tuin gaat het goed. We hebben al mogen genieten van aardbeien, frambozen, peultjes, sla, radijs, gele courgette, kruisbessen en bieten. En natuurlijk blijven we genieten van de verse eitjes van onze Tokkies. De rest van wat is gezaaid groeit goed door. Na een valse start (hitte, slakken) lijkt mijn ‘bakken’ tuin het ook eindelijk te begrijpen. De komkommer, augurk en meloen planten groeien goed door. Ook de wortels komen al flink op en de snijbiet kan bijna worden geoogst. De tomaten moet ik echt bijhouden met dieven! En de stokbonen moeten nog opkomen, ik hoop dat dit nog binnenkort gebeuren gaat…

Fam. Pimpelmees heeft inmiddels het vogelhuisje van Lewis verlaten. We zitten soms hele middagen op de tuin. Dan slaapt Fender na wat mopperen lekker in de kinderwagen en als hij wakker is spelen we met hem op een kleed in het gras. Heerlijk plekje! Ik kreeg er veel vragen over dus hieronder een kleine Q&A:

  • Hoeveel betalen jullie voor de huur aan de gemeente? A: 2 tientjes per jaar, gedeeld door 2. Echt heel weinig dus!
  • Hoeveel vierkante meter is de tuin? A: moeilijk te schatten maar algauw 100+ vierkante meter. 
  • Is alles moestuin? A: nee, een gedeelte is ’terras’ en speelplek. Dan staan er nog sinds dit jaar 2 perenbomen en veel bloemen, een compost bak van pallets en de tuin is nu ook helemaal omheind. 
  • Wat vind je het leukste aan de tuin? A: dat het helemaal onze eigen plek is, onze bonustuin. De perfecte plek om even stil te staan en het leven voorbij te laten razen. En om lekker je hoofd leeg te maken. 
  • En het minst leuke? A: het onkruid wieden… O ja, en als de zomer echt op zijn eind is en de tuin kaal en leeg wordt. 
  • Wat is jouw favoriete moestuingroente? A: ook al kan ik ‘m na de zomer waarschijnlijk niet meer luchten of zien, ik vind de courgette echt een krachtpatser en zeer toffe plant! De bloemen kun je ook eten, wist je dat?
  • Welke groente zet je nooit meer? A: niet los in elk geval, woekeraars zoals Oost Indische kers en munt. Gaan heel je tuin door, wat een ellende.

(Nog meer vragen? Leuk! Stel ze gerust in een DM of reactie)

Open dag!

Wanneer: 28 juli

Hoe laat: van 11.00 tot 15.00

Wat: workshops (meer info volgt), food & non-food, vintage & brocante, TAART!, proeverijen, natuurspeurtocht, mini bieb, grabbelton, kids activiteiten, rondleiding door de tuin…

Waar: tegenover Hoofdgraaf 4, Giessen. Parkeren met de auto kan langs de weg. Fietsen parkeren kan aan het begin van het terrein. Gelieve niet over de andere volkstuinen te lopen.

Etentjes op de tuin – idee Update

Het leek me heel erg tof dit idee voort te zetten maar ik vrees toch dat ik voor diners te veel werk op mijn hals haal. Daarom heb ik besloten om 3 x een tuinlunch te organiseren voor max. 4 personen per keer. Tegen een kleine onkostenvergoeding kunnen jij en je vriendinnen, vrienden, oma’s , tantes, collega’s genieten van een lunch met ingrediënten uit de tuin. Als dit goed bevalt wil ik best volgend jaar eens opnieuw kijken naar diners. Maar, nu is er gewoon veel organisatie wat erbij kijken komt en daar heb ik de middelen niet voor. In een lunch zit minder voorbereiding wat voor mij praktisch en logistiek haalbaar is. Dus, wil je je hiervoor opgeven? Hieronder staan 3 vaste data, zit er wat bij? Geef je dan op via liefsvanstella@gmail.com en ik stuur je meer info toe.

zaterdag 4 augustus – 1 plek over voor max. 4 personen

zaterdag 18 augustus – 1 plek over voor max. 4 personen VOL

zaterdag 8 september – 1 plek over voor max. 4 personen 

Lunchen tussen 11.00-14.00

Je kunt tot en met 31 juli reageren.