Hoe groen is de bloemist?
Dat je denkt dat de bloemist wel duurzaam is. Nee dus. Er ging een wereld voor me open en enkel door dit artikel. Daardoor kwam ik bij Duurzame Bloemisten groep terecht. Hier zitten bloemisten aangesloten die een keurmerk hebben en de hele keten willen verduurzamen. En, biologische bloemen leveren.
Van de website:
Biologisch geteelde bloemen
Bij biologische teelt wordt optimaal gebruikgemaakt van de natuurlijke factoren in het teeltsysteem. Organische bemesting, biologische ongediertebestrijding, vruchtwisseling en juiste rassenkeus zijn basisregels voor het kweken van een gezond biologisch sierteeltproduct. Zodoende raken biologische bloemen zonder chemische toevoegingen of bestrijdingsmiddelen volgroeid. Ze worden gekweekt met liefde en respect voor de natuur.
De concrete betekenis van biologisch geteelde bloemen
- Uitsluitend organische bemesting i.p.v. kunstmeststoffen.
- Geen gebruik van synthetisch-chemische bestrijdingsmiddelen.
- Kwekers zijn EKO gecertificeerd.
- Aangesloten bedrijven worden gecontroleerd door de SKAL. Een door de overheid ingestelde organisatie die alle biologische producten beoordeelt.
Bloemen worden in volle grond, op natuurlijke wijze geteeld en krijgen de tijd om op eigen kracht tot volle wasdom te komen. Hierdoor zijn biologische bloemen niet het hele jaar verkrijgbaar. Een plant die in de volle grond groeit maakt van nature afweerstoffen aan tegen plagen en ziekten zonder dat hierbij chemische middelen nodig zijn. Dit zorgt voor sterke bloemen.’ Bron: Biologische bloemen
Klinkt al met al erg logisch natuurlijk. Als je kiest voor biologisch eten dan is dit een volgende stap. op Stelly’s garden hebben we ook genoeg bloemen staan maar uiteindelijk pluk ik die weinig want die staan er juist voor de insecten, en daarnaast is het ook een stuk gezelliger als ze blijven staan. Dit zette me wel aan het nadenken en ik denk dat onze voortuin de klos gaat worden voor een mini pluktuin (mag ik overigens wel opschieten!)
Maar wat kan ik als consument nou hiermee?
Door al die keurmerken zie ik door de bloemen de bos niet meer! Waar moeten we nu opletten? Goede vraag! Ten eerste is het belangrijk dat als je zelf bloemzaden aanschaft, biologische zaden koopt. Waarom biologisch leg ik in dit blog uit: biologisch voor dummies.
Als je bloemen koopt, kun je de bloemist vragen naar het certificaat Duurzame bloemist. Dan weet je zeker dat je goed zit. Andere labels die onder het keurmerk Duurzame Bloemist vallen zijn:
- EKO & Biologisch (Europees)
- Milieukeur/Planetproof
- MPS-A (ook in combinatie met MPS-SQ)
- Max Havelaar & Fairtrade (Internationaal)
- Florverde® Sustainable Flowers
- EHPEA Code of Practice Silver level
- Kenya Flower Council Silver Standard
En dan is het belangrijk om te weten waar al die duurzame bloemisten zitten. Op deze site kun je eenvoudig zien waar ze zijn. BLOOMON zegt: ‘ik durf niet te zeggen of al onze bloemen biologisch zijn, maar onze voorkeur gaat natuurlijk wel zoveel mogelijk uit naar biologische en duurzame kwekers’ (Anthony, service medewerker) maar ‘onze bloemen zijn afkomstig van Nederlandse kwekers en we werken alleen met gecertificeerde kwekers’
Tekst loopt verder onder de afbeelding.
Tot slot nog een lijst met grote leveranciers die geen of maar half duurzame bloemen leveren. Voor mij een reden hier niet meer te bestellen (als ik dat al deed):
- Fleurop, hebben niet 100% de waarborg dat iedere bloemist die aangesloten is duurzaam gecertificeerd is
- Topbloemen.nl, zelfde als Fleurop. Hierop heb je dus als consument geen idee welke bos wel of niet duurzaam / biologisch is.
- Euroflorist, zelfde als Fleurop.
De bloemist uit mijn eigen dorp meent dat ‘ je ook zonder keurmerk duurzaam bezig kunt zijn ‘. Mee eens, maar als consument weet ik dan nog niks dus dat vind ik eigenlijk een flut argument.
Dus, vraag ernaar bij je bloemist! Hoe meer vraag naar duurzaam en biologisch is, hoe groter het aanbod zal worden.
2 reacties
Pingback:
Pingback: