Buiten

Over de eerste tuinlunch en een tuinupdate

Hoe gaat het op de tuin? vroegen verschillende lezers aan mij. Tijd voor een update! De hete zomer hebben we achter ons gelaten. Heel wat keren naar de pomp en weer terug met volle gieters om planten te voorzien van een flinke slok. De oogst was prima, super zelfs! Niet alles kwam goed op door de hitte maar ja, zo gaat dat in een volkstuin.

De dhalia’s aan het begin van de entree beginnen nu goed uit te komen. Door de hitte was dit lastig maar ook door de standplaats. De boom (vlier) onttrok veel water weg.

Als ze dan eenmaal uitkomen, prachtig! Niet op de foto: de gele dhalia’s in mijn bak. Foto’s zijn alweer van enkele weken geleden. Volg je mij op instagram dan zie je de tuin wat regelmatiger voorbij komen.

Tot mijn grote verrassing zijn de tuinbonen goed aan het uitkomen op het rek omhoog. Ik dacht niet dat die het gingen redden. Maar het gaat lukken. Ook de soep pompoen kleurt nu langzaam oranje. Dus die ga ik binnenkort plukken en in de zon leggen.

De tomaten gaan echt hartstikke goed. Elke dag pluk ik er wel een bakje vol van. Dat verwerk ik in salades, sauzen, quiches, soep en noem maar op. De ene tomaat is een stuk zoeter dan de andere, door de verschillende rassen. Sommigen blijven klein, anderen worden weer geel. Echt genieten! En geen schimmels tot nu toe.

De meloenen doen het super
De snijbiet is niet aan te slepen
Het tomaten rek
Lange tijd kunnen genieten van malse lage slabonen

De foto’s hierboven jokken er niet om. De oogst gaat goed. Sommige zaaiingen zijn wat later opgekomen, toen er wat meer regen viel.

Op 28 juli was de open dag. Je kunt hier wat foto’s terug bekijken. En wist je dat we ook in het Brabants dagblad hebben gestaan?

En daarna de eerste tuinlunch. De meiden van trouwen in Altena schreven daar een hele leuke blog over. Ikzelf heb enorm genoten van alle voorbereidingen. Achteraf zag ik nog 100 dingen die ik anders had kunnen doen, beter of ‘nog meer’. Maar dat is weer leer voor de volgende keer. Mocht je ook eens willen komen dineren of lunchen, stuur dan een bericht naar liefsvanstella@gmail.com

Wat er de komende dagen op de planning staat voor de tuin? Voor mijn stuk tuin in elk geval een hoop onkruid weghalen, de bakken ordenen en het e.e.a oogsten nog en bij zaaien voor de winter.

Ik had last van meeldauw in de courgette en komkommer plant en dat was zo uitgezaaid dat ik de planten heb verwijderd, voordat ze toesloegen op de pompoen. De meloen heeft een schimmel (roest) maar dat is niet schadelijk. De meloenen smaken super! Het was leuk om dat dit jaar te proberen.

En verder nog volop te oogsten: pluk sla, radijs, wortelen (laat ik nog even staan), pastinaak (laat ik nog even staan), uien (moeten nog uitdrogen, dan oogsten en weer laten drogen), hoge stokbonen, tomaten, snijbiet (echt, niet aan te slepen… iemand snijbiet?), groenlof (niet te vreten!) en wat eetbare bloemen en kruiden.

Dat was de update voor nu. Heb je vragen of wil je tips? Stel ze gerust!