laadpassen auto
Buiten

Wat je moet weten over elektrische auto’s

Elektrisch rijden heeft de toekomst. De verwachting is dat we de komende jaren allemaal wel een groenere keuze zullen maken als het op autorijden aan gaat komen. Daarbij is het belangrijk om wat aandachtspunten in acht te nemen. In dit blog alles over laadpassen voor je elektrische auto. 

Wie een elektrische auto nodig heeft moet natuurlijk ook een laadpas hebben. Wel zo handig om je duurzame bolide op tijd van stroomvoorziening te voorzien. Er zit veel verschil in de passen en ik zet ze even helder uiteen voor jullie.

Verschillende laadpassen

Ik heb er een aantal voor jullie op een rij gezet. De meest bekende heb ik uitgebreid benoemd en de rest eronder gezet. Anders werd de blog wel heel erg uitgebreid en dat vond ik niet nodig.

  • Vandebron: met deze pas heb je toegang tot alle openbare laadpassen binnen Nederland en een groot deel in de EU. e betaalt maandelijks 3,50 euro abonnementskosten, en geen extra kosten per laadsessie. Wanneer je thuis ook energie Vandebron afneemt, betaal je geen 3,50 maar 1,50 per maand. Je kunt met deze pas bij Fastned terecht en er is keuze voor een sleutelhanger of een pas. Vandebron werkt met een app. Via deze app heb je toegang tot je online administratie en app gegevens. De pas is maandelijks op te zeggen.
  • ANWB: de pas geeft toegang tot 30.000 laadpunten door heel Europa. De ANWB Laadpas is gratis zonder abonnement.Let wel: voor de gratis pas betaal je 0,28 cent ex. BTW per transactie. Heb je liever een abonnement dan betaal je 5,20 (excl. BTW). Het voordeel daarvan is dat er geen transactiekosten gerekend worden voor het laden. Hou er wel rekening mee dat een paal alsnog een start- en stoptarief kan rekenen. Het abonnement kun je iedere maand opzeggen.
  • Travelcard: laden via Travelcard gaat echter niet via een kaart, maar via een sleutelhanger. Deze sleutelhanger fungeert als laadpas elektrisch rijden en kan als uitbreiding op een bestaand abonnement worden toegevoegd. Met een laadkey van Travelcard kun je ook in binnen- en buitenland terecht om je elektrische auto op te laden. Je kunt ermee terecht bij 100.000 laadpalen in Europa. De sleutelhanger kan ook gebruikt worden voor het OV, parkeren en de wasstraat.
  • New Motion: De laadpas van dit merk kan kosteloos aangevraagd worden. Met deze pas heb je toegang tot meer dan 125.000 openbare laadpalen, verspreid door heel de EU. De transactiekosten voor de gratis kaart bedragen nationaal en internationaal 0,35 cent incl. btw per sessie. Na 20 transacties per maand worden geen transactiekosten meer berekend. Bij NewMotion kun je kiezen voor een traditionele kaart of een sleutelhanger.
  • Plugsurfing, Eneco en Multitankcard zijn er ook nog.

Waar op te letten bij laadpassen?

Wat je belangrijk vindt is persoonlijk maar deze onderstaande punten kun je meenemen in je keuze welk merk je gaat kiezen qua laadpas:

  • is de app gebruikersvriendelijk?
  • aan hoeveel kosten zit ik maandelijks en per transactie?
  • welke pas past het beste binnen de Europese dekking voor in het buitenland?
  • bij hoeveel oplaadpunten kan ik terecht?
  • hoe komen de betalingen tot stand en vind ik dat een prettige manier?
  • hoe zit het met thuis laden?