duurzaam wonen
Wonen

5 x tips om je huis te verduurzamen

Duurzaam wonen is niet langer meer slechts een trend maar de norm. Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam wooncomfort. In dit blog 5 tips die betrekking hebben op duurzaam wonen. Had jij al aan deze tips gedacht en ga jij in 2021 slimme duurzame keuzes maken voor je woning?

Je huis verduurzamen kan door middel van grote en kleine investering. Kleine investeringen kunnen zijn: radiatorfolie achter de verwarming plakken tot tochtstrips aanbrengen bij deuren en kozijnen. Om maar een voorbeeld te noemen. Grote investeringen kunnen zijn: zonnepanelen op het dak of een terrasoverkapping.

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen is voor veel mensen de norm aan het worden in plaats van de uitzondering. Je kunt dit thema heel breed trekken. Bij wijze van, ga je duurzaam wonen zoals Ingelien in een tiny house wonen . Maar ook op kleinere schaal kun je directe keuzes maken zoals zuinig omgaan met warm water of steeds meer groen aan je tuin toevoegen. Met deze onderstaande tips kun jij in 2021 zo aan de slag! Aan sommige tips zit een groter prijskaartje verbonden.

#1 Investeren in zonnepanelen

Je kunt soms bij een boer aansluiten, jij niet de panelen maar wel de stroom. Natuurlijk kun je ook zelf zonnepanelen laten plaatsen. Het is een flinke investering die zich goed laat terug verdienen. Zeker met het steeds warmere klimaat in ons kikkerlandje.

#2 Extra tuinkamer

Een extra tuinkamer is ook een goed en duurzaam idee. Hier kun je lange zomeravonden blijven zitten met een wijntje. Een hoop buitenplezier! Een glazen schuifwand veranda bijvoorbeeld. Het aangename van buiten binnen handbereik. Maar mocht het wat kouder worden dan hoef je de schuifwand slechts dicht te trekken. Goed voor de isolatie van het huis en toch een heerlijk buitengevoel!

#3 Isoleer je woning

Met goede isolatie bespaar je energie en daarmee direct op je rekening. Ook word je woonplezier een stuk groter! Isoleer bijvoorbeeld het dak of kies voor gevelbekleding om in de winters een stuk warmer er bij te zitten.

Duurzame tuin

#4 Tegel eruit, groen erin 

Ook wat betreft de tuin kun je goed verduurzamen. Het is algemeen bekend dat een ‘stenen tuin’ de hitte meer opslaat dan een tuin met veel groen, die voor koelte en schaduw zorgen. Bekijk dus goed wat nog extra groen kan gebruiken, of ga voor een eetbare tuin. Win win!

#5 Denk aan de afwatering

De hitte die de zomer kent, kent helaas ook de fikse regenbuien die heel veel water achter kunnen laten. Een regenton is dus geen overbodige luxe. Kun je direct goed de tuin mee besproeien in plaats van water uit de kraan te pakken. Denk ook eens aan een groen sedum dak voor de afwatering. Het staat ook nog eens mooi en is goed voor de bijen!

duurzame tuin

Ik hoop dat ik je met deze tips een stuk groenere inspiratie hebt gegeven voor een duurzaam 2021. Als je aanvullingen hebt, drop ze hieronder! Zo inspireren we elkaar.