Zaaikalender moestuin: boeken en app tips
In dit blog deel ik informatie moestuin tips. Of je nu net begonnen bent of al aardig een tijdje op weg bent: leren is altijd handig en inspirerend. En weet je, bij een moestuin is het zo leuk om te experimenteren en kun je het niet snel fout doen. Met deze tips ontwikkel je nog groenere vingers.
Moestuin zaaikalender
Allereerst, een zaaikalender is erg handig. Om te weten wat wanneer de grond in kan en zo. Niet dat je je daar altijd aan houdt maar het is een handig hulpmiddel. Zeker voor de beginnende tuinder. Om de moed niet te verliezen en omdat anderen simpelweg wat denkwerk voor jou hebben gedaan. Je kunt een papieren versie kopen zoals deze, uitgegeven door de Wereld van Snor. Maar ook kiezen voor een app. Ik koos het laatste, de app van Maria Thun. Deze app is gebaseerd op haar kennis en werk in de biologisch dynamische landbouw. Daarbij is de kennis gebaseerd op de stand van de maand en de sterren. Klinkt zweverig, is het niet. Hier wordt er meer over uitgelegd. En, de app kun je gratis gebruiken of ongeveer 5,00 betalen voor de rest van het jaar. Elke dag vertelt de app mij wat ik nu zou kunnen/moeten doen en waarmee rekening te houden. De app is beschikbaar in de Applestore en ook voor Android. Je kunt de Maria Thun zaaikalender trouwens ook kopen in papieren vorm.
(tekst loopt verder onder afbeelding)
Blogtips over de moestuin
Natuurlijk mogen leuke, groene, inspirerende blogs ook niet ontbreken in deze blog. En dan even niet de bekende Diana’s Mooie Moestuin maar bloggers van wie je misschien nog niet had gehoord. Komen ze:
- Eten uit de volkstuin
- Moestuin Miep
- Moestuin Hippie
- De Boon in de tuin
- Readkapke (moestuin en meer)
- Plantaardiger
- Floors moestuin
- De meisjes van de moestuin
Heb jij aanvullende tips? Ik hoor het graag!
Maar ook mijn eigen blog staat boordevol moestuintips en tricks! Zoals: de bloemenkalender die ik eerder deelde om bijen, hommels en insecten het hele jaar door te voorzien van voeding. Ook deelde ik mijn moestuinplannen voor 2019.
(Tekst loopt verder onder afbeelding)
Informatieve boeken over de tuin
En tenslotte, moestuin boeken. Een goed moestuin boek is nooit weg. In de natuurmama swap zat voor mij dit leuke kleine boekje, ik haal er heel veel tips uit. Je hoeft dus echt niet het nieuwste van het nieuwste boek te hebben. De tips van vroeger zijn juist ontzettend handig om erbij te pakken. En als je op een volkstuinen complex zit dan zul je misschien wel heel veel tips krijgen van andere tuinders. Die al jaren tuinieren en dus de fijne kneepjes van het vak kennen. Zo leerde ik van de ene tuinder dat je slingerroos direct moet uitroeien als je het ziet opkomen anders slingert de roos al moordend haar tentakels ondergronds, de wortels dood. En van een andere tuinder leerde ik dat Afrikaantjes naast bepaalde groente de luizen op afstand houdt. Misschien bundel ik al die tips nog eens voor een eigen boek?
Deze boeken onderstaand kunnen je goed op weg helpen. Er zijn er een paar bij die ook nog eens super geschikt zijn om samen met je kids aan de slag te gaan. Sommige zijn een combinatie van kennis en recepten, anderen zijn vooral gebaseerd op kennis en achtergrondinformatie over de moestuin en het tuinieren.
Deze blogpost bevat links die onderdeel zijn van het partnerprogramma van Bol.com