Lifestyle

50 x duurzamer leven

Soms krijg ik de vraag of duurzamer leven niet ingewikkelder is en duurder. Dat wil ik vandaag rechtzetten met deze blog bomvol tips. Ik denk zelf dat duurzamere keuzes niet per se duurder zijn. Het kan je wel meer tijd kosten. Maar het levert je ook weer meer op! Maar bedenk ook: niet alles kan en hoeft te lukken. Heb jij aanvullende tips? Zet ze in een reactie hieronder!

Tips voor duurzaam wonen

  1. Laat geen lichten branden of elektronica aan in ruimtes die je niet gebruikt.
  2. Probeer de verwarming op 18 graden te houden. Koud? Trek een warme trui aan!
  3. Gooi kookvocht niet weg maar hergebruik het in bijvoorbeeld de waterkoker of om groente mee af te spoelen.
  4. Markeer een dag in de week als kliekjesdag. Daarmee voorkom je verspilling.
  5. Onderzoek of je nieuwe aankopen ook tweedehands kunt doen.
  6. Iets stuk? Neem het mee naar een Care en Repair centrum, meestal zijn die gevestigd in een kringloopwinkel. Laat het repareren.
  7. Zorg dat alles wat in huis overbodig blijkt, een goed tweede leven krijgt (als dat nog haalbaar is).
  8. Dit is geen goedkope tip maar isoleer je huis goed! Ons huis is oud en heeft veel kieren en naden waardoor het s’winters redelijk fris is. Boven stoken we dan niet als we beneden zitten. En Matthias heeft de zolder van isolatie voorzien. Dat scheelt al enorm!
  9. Gebruik LED lampen in huis.
  10. Gebruik wasschillen van Seepje.

Duurzame keuzes onderweg

  1. Vermijd zoveel mogelijk plastic bij het boodschappen doen. Koop lokaal en seizoengebonden. Als je het op kunt brengen, eet minder of geen vlees meer (dit moet niet ten koste gaan van je eigen gezondheid dus laat eens checken hoe het zit met jouw bouwstoffen bijvoorbeeld, via een orthomoleculair therapeut)
  2. Scheid het afval zoveel mogelijk.
  3. Oud frituurvet: dit kun je naar een kinderboerderij brengen of zelf gebruiken om vetbollen van te knutselen voor de vogels.
  4. Bewaar oud brood, fruit afval e.d voor de kinderboerderij of gooi het in de compost bak.
  5. Bespaar op aankopen onderweg: neem je eigen eten mee en als je iets koopt, vermijd plastic. Je kunt ook je eigen zakjes of tasje meenemen, zoals een gehaakte nettasje. En je eigen thermoskan koffie of thee, bijvoorbeeld in de trein of onderweg naar een bestemming met de auto.
  6. Waar kan, pak de fiets! Of het openbaar vervoer.
  7. Gebruik voor je tuin biologische middelen en geen chemische troep. Dit is beter voor de bodem, de insecten en ook vogels, bijen en vlinders worden daar vrolijker van. Hier kun je lezen over een bloemenkalender voor bijen en insecten het hele jaar door te voeden.
  8. Heb je een stoeptegel tuin? Haal die weg en plant hier bloemen of vaste planten! Beter voor de natuur, het regenwater en de insecten.
  9. Over water gesproken: teveel tegels kan slecht zijn voor afwatering.
  10. Begin een moestuin(tje)! Bijvoorbeeld in een vierkante bak of een groter lapje grond. Begin met makkelijke moestuin groente zoals radijs, sla, wortels, bieten, knoflook en boontjes. Kan niet misgaan en het is een leuke bezigheid! Ook kun je op een balkon moestuinieren, in potten of bakken door de hoogte in te gaan.

Op een duurzame manier werken

  1. Overleg met je baas of thuiswerken een optie is, al is het maar een dag in de week. Dat scheelt brandstof of vervoerskosten.
  2. Probeer op het werk in de kantine plastic te vermijden en probeer verspilling tegen te gaan.
  3. Laat geen lichten branden op je werkplek als je het gebouw verlaat. Kaart dit desnoods aan bij je leidinggevende! Interieurverzorgsters kunnen best zelf een lichtknop aanzetten.
  4. Pleit voor biologische schoonmaakmiddelen voor de interieurverzorgers. Niet alleen gezonder voor op jouw werkplek maar ook voor henzelf, zoals schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap.
  5. Ga in je pauze eens lekker wandelen. Gezonder voor jouzelf en je productiviteit!

 

Duurzame mode

  1. Koop zoveel mogelijk waar kan, tweedehands of bij duurzame merken in. Eerder blogde ik al over duurzaam shoppen.
  2. Ruim met regelmaat je kledingkast op. Breng (of verkoop) kleding die je niet meer draagt weg voor een tweede leven.
  3. Voorkom onzin aankopen door je eerst af te vragen ‘do I need this?’
  4. Naast kleding recyclen kun je ook bijv. een blouse weer vernaaien tot een kussenhoes. Wees creatief!
  5. Is er een rits kapot? Breng deze dan naar een atelier of handige Harry die het kan verstellen.

Duurzaamheid en kids

  1. Overbodig speelgoed: verkoop het samen op bijvoorbeeld de vrijmarkt. Zo leert je kind direct wat goede lessen over verkopen, geld verdienen, uitgeven/sparen en de ervaring van het ‘weg doen’.
  2. Ruim samen eens de slaapkamer van je kindje op. Wat kan weg (naar de kringloop)? Sta samen stil bij het bewaren of de herinneringen die hij/zij eraan heeft.
  3. Re-cycle Sint: koop tweedehands Sinterklaascadeaus in. Dit kan natuurlijk ook met andere feestdagen.
  4. Maak samen een cadeau voor de anders in plaats van het nieuw te kopen.
  5. Koop meubels voor de kamer tweedehands in of knap samen een klusje op. Of je kindje heeft misschien wel een goed idee wat je samen kunt klussen. Leuk, leerzaam en kostbaar.
  6. Samen erop uit: pak de trein of de fiets in plaats van de auto.
  7. Samen onderweg: neem je eigen eten mee en waar nodig, vermijd plastic.
  8. Motiveer je kinderen om buiten te gaan spelen. Gezonder en leerzamer (en scheelt vaak schermtijd).
  9. Koop een tandenborstel van bamboe voor je kind.
  10. Als je kindjes hebt die dit leuk vinden: bouwen met Biobuddi.
  11. Kies voor natuurlijke speelmaterialen, zoals crayon rocks (soja was krijtjes) maar ook een speen van natuurrubber is al een leuk stapje om te zetten. Ook in de babykamer kun je in het interieur duurzame keuzes maken.
  12. Verf in de kinderkamer? Dan ga je voor Fairf.
  13. Ruil kleding op daarvoor georganiseerde kledingruilparty’s. Of bijvoorbeeld via het mama café (landelijk).
  14. Was samen de auto, het scheelt geld en is een leuke activiteit samen. Ook kun je kiezen voor troep-vrije schoonmaakmiddelen voor de auto.
  15. Vertel anderen rond verjaardagen van je kids dat jullie op plastic dieet zijn. In de praktijk houden anderen hier graag rekening mee!
  16. Knutsel van oud papier, plastic materiaal enzovoort samen. Hergebruik en creativiteit is nodig!
  17. Kies voor een natuurlijke EHBO trommel, ook nog eens heel duurzaam en zero waste. En tof om samen dingen uit te maken!
  18. Vergeet niet te genieten. Van alles waar je al een verschil in maakt en ook waarvan je dat nog niet doet. Ook dat is om van te genieten!
  19. Met hetzelfde gemak…. Deze tip kan iedereen doen! Als je onderweg bent en je ziet wat liggen? Neem het mee naar de dichtstbijzijnde afvalbak!
  20. Doneer oude babyspullen bijvoorbeeld aan Pleegzorg Nederland, Stichting Babyspullen of iemand anders die het goed kan gebruiken.

Dat waren 50 GRATIS tips! Let me know waar jij aanvullingen hebt!