Meat Free Monday

Eten van onkruid: paardenbloem pesto

Onkruid: voor de meeste tuinders een karweitje om elke dag weer aan te pakken. Voor mij? Een klusje wat ik liever uitstel haha! Maar onkruid kan ook nuttig zijn en smaakvol en dat is precies waar deze rubriek voor dient, om jullie kennis te laten maken met het nut van onkruid.

Vandaag trap ik af met de paardenbloem. Deze gele bloem heet onterecht in de volksmond ‘onkruid’ . De volledige plant is eetbaar en zeer geneeskrachtig, best een beetje zonde dat die zo kort groeit en bloeit en ook nog eens in menig tuin wordt gemeden. Tijd voor een frisse kennismaking!

Paardenbloem delicatesse

De gele bloem pluk je als deze nog in knop zit. Maak er maar eens een lekkere pesto van of kruidenboter. De paardenbloem is nuttig voor onze spijsvertering, urinewegen, galblaas en lever. Zo heeft de plant ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen. Het blad kan worden gebruikt in salades, het heeft een bittere smaak (daarmee des te gezonder). De  steel en wortel, daar wordt thee of koffie van gezet en is zeer krachtig.

De paardenbloem staat vooral bekend om zijn zuiverende of ontgiftende werking, waarmee het de leverfunctie ondersteunt. Heb je last van vochtretentie (het vasthouden van te veel vocht) dan kan een supplement op basis van paardenbloem helpen om een deel van dit vocht af te drijven. Heb je last van problemen als jicht, nierstenen of overmatig urinezuur dan kan paardenbloem ook helpen dit te behandelen en voorkomen. Niet voor niets heeft de paardenbloem ook wel de bijnaam ‘pissebloem’. Doordat het bovendien de galafscheiding stimuleert wordt de spijsvertering bevorderd. Door een supplement op basis van paardenbloem te gebruiken word je daarnaast voorzien van een aantal andere belangrijke vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium en vitamine C. Al met al een supplement dat zeer nuttig is voor de gezondheid dus. (Bron: Mens en gezondheid)

5 x Paardenbloem recepten

  1. Verwerk de bloemetjes door ze fijn te snijden en met roomboter en bieslook te mengen. Een lekkere kruidenboter voor op een stukje stokbrood.
  2. Verwerk het blad na grondig schoon spoelen in een salade of garneer ermee op een broodje gezond.
  3. Snij het blad heel fijn, net als de bloemetjes en vermeng deze met fijngesneden knoflook, wat olijfolie, peper en zout en fijngehakte pistache nootjes. Klaar is de pesto!
  4. Thee van de paardenbloem: pluk een handvol blaadjes en scheur deze in stukjes. Stop ze in een glas en giet er gekookt water over heen. Laat afkoelen, zeef de thee en voeg zo nodig honing toe voor een zoetere smaak.
  5. Ook lekker: het blad en de bloemetjes verwerken in een omelet.

Meer recepten? Lees hier hoe je snijbiet quiche maakt of ga voor de koude komkommersoep met mierikswortel.

Nog meer koken met onkruid?