Zo gebruik je een hoge kweekbak
Een handige bak voor in de tuin is een hoge kweekbak. In dit blog vertel ik je alles hoe je deze gebruikt en in je tuin kunt integreren. Zoals de naam al zegt, kweek je hier de eerste gewassen in op. Totdat deze groot genoeg zijn voor in de volle grond. Lees je mee?
Met een hoge kweekbak of kweektafel verleng en versnel je het moestuin seizoen. Je hebt verschillende soorten kweekbakken. Je kunt vanaf de volle grond een bak maken met een glazen dak erop die open kan (voor het luchten). Je kunt ook een kweek tunnel hebben of maken of zoals je hier ziet: een houten, hoge kweekbak op poten. Deze is open maar kan worden afgedekt met folie, glas, kunststof enzovoort. Ik plaatste de bak in de voortuin waar nu nog veel jonge aanplant staat.
Waar je op moet letten bij een hoge kweekbak
- let erop dat je er voldoende voedende grond in stopt zoals moestuingrond
- zet de kweekbak op een warme plek in de tuin
- zorg voor goed door luchten als er een ‘dak’ bij zit
- verzet de zaaiingen op tijd wanneer deze teveel ruimte gaan innemen
Deze bak heeft geen dakje. Daarom gebruik ik ‘m hetzelfde als een lage moestuinbak. Het grootste voordeel? Ik hoef met mijn zwangere buik niet te bukken! Wat is dat fijn! Je kunt de bak ook gebruiken voor kruiden, kleinere gewassen zoals koolraap en aardbeien, grotere klimmers zoals tomaten en komkommer door er een rekje in te plaatsen en natuurlijk voor eigenlijk alles waar je lang van wilt genieten.
Zo gebruik je een kweekbak
In de volgende stappen leg ik uit hoe je deze bak gebruikt. Deze bak is uit de categorie Tuinhuizen en kweekkassen van OTTO. Allereerst krijg je het als bouwpakket thuis en moet je de bak dus zelf in elkaar zetten. Dat is niet erg want er zit een duidelijke handleiding bij. Een klusje waar manlief een paar uurtjes over deed.
Daarna gaat de (gekochte) moestuin grond erin. In deze grond zit voldoende voeding voor de plantjes die erin gaan. Ik koos voor biologische komaf want dat is nou eenmaal het beste. Ik kocht deze grond bij de WELKOOP.
Welkoop Biologische moestuingrond is samengesteld uit 100 % natuurlijke en hoogwaardige grondstoffen, zoals turfstrooisel, tuinturf, compost en biologische plantenvoeding. De toegevoegde gemalen houtvezel zorgt voor meer lucht in de bodem en heeft een positief effect op het bodemleven. De uitgebalanceerde samenstelling geeft een luchtige en evenwichtige voedingsbodem en zorgt ervoor dat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden en planten zich optimaal ontwikkelen. De potgrond heeft het RHP-keurmerk en is dus schoon en kwalitatief goed. (Bron: WELKOOP)
Vervolgens heb ik op een lijstje geschreven welke plantjes er straks in zouden gaan.
- Oost Indische kers
- Sla plantjes
- Bieslook
- Een zomerbloeier voor de sier
- Paprika
De kers is een eetbare bloem en een echte plant wat heerlijk kronkelen kan. Leuk dus om over de bak heen te laten groeien! De sla plantjes en bieslook hebben weinig tot geen ondersteuning nodig. De paprika kan wel wat ondersteuning gebruiken. Deze hebben allemaal zon nodig om te groeien. Daarom staat de bak hier in de voortuin want vanaf 12.00 volle bak zon. Sommige plantjes staan nog even wat sterker te worden binnen, vandaar dat je die niet op de foto’s ziet.
Na het seizoen kun je de bak door blijven gebruiken voor (winterharde) kruiden.
Kostenplaatje
Deze bak is (b/d/h): 98x65x64 centimeter. Er zit plastic binnenin al vastgeniet. De prijs van de bak is 75,00 euro. Het merk is DOBAR. Over het merk zelf kan ik niet veel vinden, eerlijk gezegd. Dan ben je nog geld kwijt aan de moestuingrond. Je zou het niet denken maar er gaan veel zakken grond in. Potgrond zou ook kunnen voldoen. Net wat je zelf wilt. In tuinaarde zit geen voeding. Je kunt ook de grond vermengen met zand.
Conclusie hoge kweekbak
Met deze handige kweekbak / kweektafel kweek je op ideale werkhoogte je eigen groenten en kruiden. Ik vind het dus zeker een aanwinst. Ook vanwege het stijlvolle design en de duurzame materiaalkeuze. De kweekbak is zeer geschikt voor de meeste (kleine) tuinen maar ook voor dakterrassen en balkons. De bak is net zo stevig als hij er uit ziet. Voor het onderhoud is een beschermende buitenlak wel aan te raden.
Tenslotte is zo’n bak echt mega vriendelijk voor je rug. Je hoeft niet continue te bukken. Het enige zware klusje was misschien wel de zakken grond legen. Ook voor kinderen erg leuk!
Lees ook: 5 x de leukste blog over duurzaam leven en de moestuinupdate van Mei