hydrolaten bloesemwaters
Kids blog

Hydrolaten bij baby’s en jonge kinderen inzetten

Mijn baby is geen baby meer want zij is net 1 jaar geworden. Recent kreeg ik de vraag of ik ook etherische olie voor haar gebruik. NEE was mijn antwoord ferm! Etherische olie en baby’s vind ik namelijk geen goede combinatie. Veel liever gebruik ik plantenwaters oftewel hydrolaten. Vandaag een blog over dit prachtige product: bloesemwaters. Veiliger en zachter voor kinderen onder de 2 jaar.

Net zo effectief maar een stuk veiliger in gebruik, ik heb het dan over hydrolaten. Die gebruik ik met groot plezier, met name lavendelhydrolaat voor onze jongste spruit. Het is ook de perfecte tonic of gezichtsreiniger voor jezelf trouwens!

Maar wat zijn hydrolaten nou precies en waarom zijn ze dan veiliger? Misschien heb je al wel eens van bloesemwaters gehoord. De bekendste is oranjebloesemwater gok ik. die ook in dagcremes voorkomt en gezichtsverzorging.

Hydrolaten in plaats van etherische olie voor baby’s

Nadat de stoom tot water afgekoeld is, blijft een klein percentage aromatische moleculen (0,2%) verbonden met het destillatiewater. Dit is herkenbaar aan de geur. Het overgrote deel van de essentiële olie verbindt zich niet met het water en blijft erop drijven. Dit wordt afgeroomd. Zo zijn er twee producten ontstaan: de vetoplosbare (lipofiele) delen die we essentiële olie noemen en het destillatiewater met de wateroplosbare (hydrofiele) delen oftewel het hydrolaat of hydrosol. Hydrolaten zijn dus de andere schepping van het destillatieproces. Ze zijn een op zichzelf staand natuurlijk product. Door de veelheid aan inhoudsstoffen zijn ze therapeutisch sterk werkzaam en kunnen ze niet synthetisch in het laboratorium geproduceerd worden. (Bron: Stichting Aromatherapie)

Dit prachtige bijproduct is super zacht en veilig te gebruiken voor de allerkleinsten. Zelf ben ik een groot voorstander van zoveel mogelijk mama geur in het begin van baby’s leven en zo min mogelijk andere geuren. Scherpe geuren kunnen processen zoals borstvoeding geven of mama honger juist meer verstoren dan goed doen. Dus, houd dat in je achterhoofd alvorens je zomaar een andere geur (flink al dan niet) gaat inzetten.

Etherische olie bij baby’s: een goed idee?

Hoewel er mensen zijn die geen vraagtekens plaatsen bij dit gegeven, plaats ik ze wel. Ten eerste, de lever van een baby en een klein kind zijn nog volop in ontwikkeling. Veelvoudig gebruik is dus enorm belastend en je wilt eigenlijk vaak iets ontlasten als je olie gaat inzetten. De diffuser continue aan, rollen en smeren, soms dagelijks: ik zie deze ’trend’ helaas nog te vaak bij de kleintjes. Is het goed en veilig? Dat denk ik niet. Olie wordt vaak ingezet als een snelle oplossing maar ik denk dat er juist een uitgebreider plan van aanpak nodig is bij sommige klachten. Natuurlijk kan een paar minuten diffusen geen kwaad bij een baby van een paar maanden maar als je dit steeds elke dag een aantal keer doet wel, of langer achter elkaar. Dit is niet alleen voor de lever een grote klus maar het kan ook ongemerkt steeds meer ophopen totdat er dan overgevoeligheid ontstaat. Vervelend! Voorkomen is dan ook beter.

Hydrolaten inzetten bij jonge kinderen

Maar hoe dan wel? Dat is misschien wel de vraag die nu bij je omhoog springt. Hydrolaten kun je goed inzetten bij/als een kamer spray bijvoorbeeld. Of spray een beetje lavendel hydrolaat op een doekje en leg dat in een hoekje van de kamer. Een andere manier is verwerking in huidverzorging. Aangedane billen bijvoorbeeld hebben baat bij lavendel en kamille.

Eigen billendoekjes zijn ook zo gemaakt met hydrolaten. Je hebt nodig: een schone glazen pot, water, hydrolaat lavendel of kamille in sprayvorm en keukenpapier. Maak het papier nat en spray er op voor iedere poetsbeurt. Bewaar de tissues in de pot! Hydrolaten zijn zo zacht dat ze geen irritatie aan de huid of slijmvliezen veroorzaken. Zo zijn er nog veel meer toepassingen.

Lees ook: veilig gebruik van etherische olie in de zwangerschap