Lavendelzalf maken
Het is donderdag en daarmee tijd voor een DIY op donderdag is een vaste rubriek waarin ik recepten deel voor een meuk en troep-vrij keukenkastje en badkamerkastje! In schoonmaakmiddel en verzorgingsartikelen zit ook zoveel aan chemische toevoegingen: dat kan beter én gezonder!
Lavendelzalf kun je inzetten tegen littekens, striae of de huid te kalmeren bijvoorbeeld bij schrale, verbrande huid of schrammen. Lavendel heeft de eigenschap te kalmeren, te verkoelen en deze zalf kun je heerlijk in masseren.
Wat heb je nodig voor een potje van ongeveer 50 ml:
- 10 gram bijenwas
- 10 gram sheabutter
- 10 druppels lavendel olie
- 100 ml zoete amandelolie
Smelt alle olie/was (behalve de lavendelolie) in een pannetje au bain marie. Zorg ervoor dat het niet gaat koken, dus een laag vuur en blijven roeren tot alle bijenwas gesmolten is. Giet daarna het mengsel in het potje en druppel als laatste de etherische olie erin. Je kunt ook nog gedroogde lavendel toevoegen. Daarna laten stollen!
Lavendelzalf en olie toepassingen
Lavendel is een kalmerende bloem (en kruid). Als je slecht slaapt of vermoeid bent is lavendel goed inzetbaar, bijvoorbeeld verdund in een sprayflacon (in de ruimte of op je kussen een paar keer sprayen) of in de diffuser, 20 minuten aanzetten voordat je gaat slapen. Daarna uit. Lavendel is ook anti-mug en helpt tegen hooikoorts (in combinatie met citroen en peppermint)
Lavendel is ook goed inzetbaar als luchtverfrisser. Bij ons in de wc staat een zelfgemaakte luchtverfrisser met lavendel. Heerlijk! Een gedroogd bosje kan natuurlijk ook. Vieze luchtjes verdwijnen heel snel. Je kunt ook een druppeltje in de stofzuigerzak doen, verwerken in pot pourri of een grote bos in huis ophangen of gedroogde lavendel in geurzakjes stoppen.
Ik gebruik ook een paar druppels lavendel samen met de wasschillen van Seepje.
Lavendelzalf helpt ook heel verzachtend en kalmerend bij insectenbeten. Muggen, wespen, bijensteken: na de steek kun je 1 druppeltje lavendel op de steek doen. Ook mieren houden niet van lavendel, ze kunnen niet tegen de geur en zullen een andere route moeten zoeken of nest maken.
Zo zijn er nog veel meer toepassingen van lavendel, in elk geval zit die hier in de EHBO trommel! Ook bij schrammen, brandwonden, huidirritatie, puistjes, jeuk, slapeloosheid, stijfheid (en nog veel meer) is lavendel heel goed inzetbaar. Het wordt niet voor niets het ‘Zwitserse zakmes’ onder de olietjes genoemd.
Ook leuk: zelf lippenbalsem maken