Buiten

Bijenkalender voor de tuin

Om de bijen en andere zoemers te helpen in de tuin is het goed om na te denken over de beplanting. Met deze handige bijenkalender zet jij nooit meer de verkeerde plant of bloem neer! Ook geef ik tips waar je op moet letten om het voor deze vriendjes een succes te maken in de tuin.

Eetbare bloemen in de tuin

Een groot aantal soorten bloemen kun je verwerken in thee, de salade, ter garnering maar ook voor tal van andere recepten. De lijst is oneindig dus ik ga je enkel vertellen welke bloemen ik echt lekker vind om mee te koken. Voor mij is dat bijvoorbeeld de paardenbloem. Ik heb er pesto van gemaakt voor in de penne of op een stokbroodje.

Je kunt heel veel kruiden trekken als thee maar met bloemen kan dat ook. Zoals kamille (ga ik zaaien), madelief, rozenknoppen, kaasjeskruid, goudsbloemen (deze staan dit jaar ook weer in de tuin), zonnebloem, oranjebloesem, appelbloesem (ik ga nog een appelboom zetten dus dat komt goed) en citroenmelisse (zit nu in de zaaipotjes) o ja en de vlier zal binnenkort gaan bloeien en de bloesem is ook te gebruiken voor thee.

Foto: Unsplash

 

Bloemen voor de wilde bijen

Je hebt bijen die uitmaken van een volk en bijen die solo leven. Die laatste, die mogen we een handje helpen. Ik heb hier al eens uitgelegd waarom dus dat ga ik niet nog eens doen nu. Hieronder een handige kalender van Milieu Centraal om het hele jaar door de wilde bijen en hommels van voedsel te voorzien. Zo kun je heel goed je tuin of moestuin voorzien van een speciale bijenstrook.

(Tekst loopt verder onder afbeelding)

Natuurlijk kun je ook veel verpakte zaden kopen, bijen en vlinder zaden die een prachtig schouwspel aan kleuren en bloemen opleveren en die vaak eenjarig zijn (ze zaaien zichzelf ook vaak weer uit).

Veel zaden, bollen of planten zijn behandeld met neonicotinoïden. Daardoor komt het gif vanzelf in de plant en bloemen terecht. Koop het liefst biologische zaden en planten. Je vindt ze onder meer via Zaadgoed en Wilde Weelde.

Ook biologisch eten helpt: zo stimuleer je een landbouw zonder neonicotinoïden. Koop ook liever biologische bloembollen. (Bron: Milieu Centraal)

En verder?

Een aantal tips die ik zelf ook ga toepassen het komende jaar. Onze voortuin moet namelijk nog gebeuren en dat gaan we zelf doen. Een tuinontwerp ligt al klaar, ik wil een echte bloemrijke cottage garden qua stijl en alle tegels eruit (tip!). Heb je geen grote tuin? Stokrozen doen het bijna overal wel goed, ook met niet de hele dag zon! Bijen en hommels zijn dol op deze grote rozen. En heel makkelijk, in een hoekje bij de voordeur gaan deze rozen al erg goed. Ze schieten omhoog en nemen breed gezien niet veel ruimte in. Eenjarige zadenmengsels in teilen, potten, e.d. zijn ook leuk en goed natuurlijk. Lavendel is een vaste plant en die hoef je enkel een keer per jaar te snoeien (let er weer op dat je biologische stekjes koopt).

O ja! Zie jij een versufte hommel of bij of wespen queen? Het diertje heeft net de koude winter overleefd. Je kunt ze een beetje helpen door suikerwater te maken waarin ze met hun lange tong wat kracht kunnen opdoen. 

.