tips tegen een winterdip
Lifestyle

5 tips tegen een winterdip

De winterdip, misschien heb je er nog nooit last van gehad (lucky you). Maar misschien ben je er net als ik wel gevoelig voor. De donkere maanden, de kale takken, de grijzere dagen. Vorig jaar had ik een flinke winterdip en ook dit jaar hik ik er weer tegenaan. In dit blog mijn persoonlijke tips.

(Een winterdip is iets anders dan een depressie! Twijfel jij of je een dip hebt of last hebt van depressie? Ga dan langs bij de huisarts en neem je klachten serieus) 

Zodra de klok een uur is teruggedraaid slaat bij veel mensen de somberheid toe. Ikzelf voelde de dip al een beetje aankomen dit jaar door een aantal tekenen. Ik kan veel somberder zijn, last hebben van plots opkomende huilbuien en met name op de grijze, koudere dagen merk ik dat de dip als een grijze wolk boven mijn mentale gezondheid hangt.

winterdip

#1 Naar buiten gaan!

De buitenlucht opzoeken blijkt voor mij nog steeds het beste medicijn tegen een winterdip. Juist ook wanneer de zon zich niet laat zien. Buiten zijn maakt al zoveel verschil. Je kunt al je gedachten goed loslaten en daarnaast ben je ook fysiek inspannend bezig. Ook is wandelen voor je brein heel erg goed en gezond. En natuurlijk, op de zonnige dagen is het helemaal fijn om buiten te zijn. Een half uurtje wandelen of even in de voortuin aan de slag. Het helpt echt!

#2 Voedende aandacht voor jezelf

Een van de beste tips die ik vorig jaar al had toegepast was deze: voedende aandacht voor jezelf scheppen. Als het ware geef je jezelf een aai over je bol. Soms heb je dat extra nodig. Voedende aandacht is niet: doelloos de hele avond op je telefoon scrollen en een chocolade reep wegvreten op de bank. Maar wel: met een goede vriendin afspreken (die geen energie zuigt) en samen een stukje wandelen en daarna een koffie’tje doen. Voedende aandacht gaat dus echt over ‘voeden’ van je mentale zelf. Ik houd die regel aan per week om 1 keer per week een vriendin te spreken, van hart tot hart. En dat helpt mij echt een winterdip door te komen.

#3 Verantwoordelijkheid nemen voor je gevoel

Veel mensen zijn geneigd wanneer ze somberheid ervaren, deze gevoelens snel weg te stoppen. Alsof ze er niet mogen zijn. Ook anderen in hun omgeving geven goedbedoelde tips die deze gevoelens wegdrukken of zelfs afdoen als ‘kom op, zeur niet zo’. Dit zal je alleen maar verder in een dip helpen. Het kan helpend zijn de gevoelens die je hebt op te schrijven. Hier stil bij te staan: wat voel ik nu eigenlijk? En hoe komt dat zo? Door verantwoording te nemen voor je gevoelens erken je deze en ook geef je het een plekje. Van daaruit kun je verder.

#4 Maak je agenda leeg

Natuurlijk niet te leeg! Houd ruimte voor de voedende aandacht – tip zoals hierboven beschreven. Maar afspraken en mensen die veel energie kosten: zeg ze af. Parkeer deze, waar lukt, voor een ander moment over een tijdje wanneer je wel genoeg energie hebt. Leg het ook gerust uit maar dat is geen must, je hoeft jezelf niet te verdedigen.

Wanneer je agenda dan leeg is kun je rustig op een rijtje zetten waar je wel aandacht aan wil besteden. Wat nog wel lukt als je koppie grijs is en het huilen je even nader staat dan het lachen.

Ikzelf zette afgelopen maand een hoop werk wat me veel stress bezorgde op een lager pitje en dat voelde als een enorme opluchting. Dan weet je, ik heb een goede keus gemaakt. Want een ja tegen een ander is een nee tegen jezelf! Voel je dus daarom niet schuldig wanneer je afspraken afzegt. Je hebt nu even in de eerste plaats al je energie nodig om deze dip door te komen.

#5 Eet gezond en slik extra bij

Zeker vitamine D en B12 is goed om bij te slikken. Het is ook zeker verstandig even je bloed te laten testen op eventule tekorten. Ga op tijd naar bed en voorkom emo-eten: haal dus veel gezonde vetten in huis, lekkere gezonde snacks en eet gevarieerd. Ook veel wandelen, baantjes trekken of een andere vorm van sport is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Onderschat dit niet! Zoek een maatje en ga samen sporten als jou dat meer houvast geeft.

Succes! You can do this! Bedenk ook dat je niet alleen bent. Neem een paar goede vriendinnen of vrienden in vertrouwen om te delen over hoe jij je voelt. Ware vriendschap kan dat aan zonder dat mensen je direct van advies voorzien. Gewoon durven luisteren zonder vooroordeel naar elkaar, dat is in de eerste plaats belangrijk. Wees lief voor jezelf.

x Stella

 

 

Reacties uitgeschakeld voor 5 tips tegen een winterdip