Zelf goudsbloem zalf maken
Goudsbloem ook wel bekend als calendula is een geneeskrachtige bloem. Misschien ken je wel van het merk VSM of Weleda de billenzalf voor baby’s die met deze mooie bloem worden gemaakt? Naast mooi dus ook erg gezond! De zalf kun je eenvoudig zelf maken en voor heel veel doeleinden gebruiken.
Geneeskracht van goudsbloem
Goudsbloem is niet alleen een mooie sierplant in de tuin maar het heeft veel medicinale eigenschappen. Goudsbloem bevat een grote verscheidenheid aan fytonutriënten. Er zitten verschillende flavonolglycosiden in. Het bevat de carotenoïden lycopeen, caroteen, calenduline, violaxantine en flavoxantine. Verder bevat het slijmstoffen, looistoffen, flavonoïden, bitterstoffen, sterolen, organische zuren en maar liefst 16 verschillende soorten etherische oliën. De eetbare blaadjes zijn voorzien van vitaminen en mineralen. (Citaat: Plantaardiger.nl) (bron)
De goudsbloem kan worden ingezet voor:
- huidproblemen zoals brandwonden, schaafwonden
- kloofjes, sneetjes, tepelkloven
- jeuk
- eczeem
- droge huid
- kapotte babybillen
- ‘winter’ handen en voeten
- keelpijn
- aften
- tandvleesontsteking
- vaginale schimmels en andere schimmels
- menstruatieklachten
- darmklachten
- en nog veel meer!
Eerst maak je een maceraat. Dat is eigenlijk een olie aftreksel met de geneeskrachtige stoffen van de plant of bloem erin. Dit is heel simpel. Je kunt bij ieder kruid kiezen voor vers blad of bloem maar dan heb je wel een eventuele kans op schimmels. Daarom kies ik zelf voor gedroogd blad. Dit kun je ook zelf doen of kopen.
Zo maak je een maceraat:
Zorg voor een schone glazen pot met deksel. Vul de pot met de gedroogde bladeren of bloemen. Giet tot de inhoud onder staat met een plantaardige olie zoals bijvoorbeeld olijfolie. Zet de pot 2-3 weken op de vensterbank in de zon en schud met regelmaat. Door de trillingen geeft de plant zijn stoffen af. De plantaardige olie neemt die op. Na 3 weken zeef je de olie over in een schone fles. Deze kun je het beste bewaren op een koele en donkere plek voor een langere houdbaarheid. Vergeet de fles olie niet te labelen met de datum van het zeven en de inhoud.
Nu kun je de olie gebruiken voor de goudsbloem zalf. Ik houd 1 deel op 6 delen aan (1 deel = bijenwas, 6 delen is de olie)
Dit heb je nodig voor de zalf:
- een schone pot met deksel
- pannetje + schaaltje
- bijenwas
- goudsbloem olie
Smelt de bijenwas au bain marie. Giet daarna in de schone pot en giet de olie erdoor. Roer goed zodat de olie niet direct zakt maar gelijkmatig wordt verdeeld. De zalf daarna laten stollen. Klaar!
Bewaren: de zalf is tot een half jaar te bewaren in de koelkast.
Deze zalf is een perfecte basis om zelf lippenbalsem te maken.