led verlichting
Wonen

5 voordelen van LED verlichting in huis op een rij

Ik denk dat veel mensen inmiddels over zijn op led verlichting in huis maar het kan geen kwaad nog een keer wat voordelen op te noemen. Want die zijn er genoeg! Zijn alle lichtbronnen bij jou in huis al voorzien van led verlichting?

#1 Ledlampen verbruiken minder

Ledlampen gebruiken 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Een ouderwetse gloeilamp doet dat maar voor slechts drie tot negen procent, de rest wordt afgegeven als warmte. Deze besparing van wel 90 procent merk je ook in je portemonnee  als je het jaaroverzicht ontvangt van de energieleverancier.

#2 Led gaat langer mee

Ledlampen gaan veel langer mee dan gloeilampen of andere soorten verlichting. Voorbeeld: een gloeilamp gaat ongeveer 1.000 uur mee, een halogeenlamp 3.000 uur en een spaarlamp tussen 5.000 en 10.000 uur. Een ledlamp gaat gemiddeld 20.000 uur of langer mee. Een ledlamp is dus  bij vervanging zo terugverdient.

led lampen

#3 Ledlampen werken direct na aanzetten

TL-buizen en spaarlampen hebben een opstartperiode. Vooral bij spaarlampen duurt het even voordat ze vol licht geven, omdat ze moeten opwarmen. In kamers waar u graag direct licht wilt hebben kan dat best vervelend zijn. Ledlampen hebben geen last van dit effect en geven meteen vol licht. Handig in een schuur met TL led armatuur.

TL led

#4 Ledlampen worden niet heet.

Gloeilampen en halogeenlampen worden behoorlijk heet, zelfs als ze ook maar even branden. Sommige ledlampen worden wel vrij warm, maar nooit zo heet als gloei- en halogeenlampen. Bijkomend voordeel is dat een ledlamp veel minder brandgevaarlijk is. Een fijn en veilig idee! Zeker met kinderen in huis.

#5 Ledlampen zijn niet giftig

Spaarlampen moeten bij het chemisch afval gedaan worden wanneer ze stuk zijn. Een ledlamp bevat geen gevaarlijke stoffen, waardoor het ook op dat gebied een veilige lamp is.

Naast deze vijf voordelen van ledverlichting kan ik er nog zo een paar opnoemen: zo is led verlichting in vele kleuren verkrijgbaar, zijn het ook geschikte lampen voor buiten en zijn ze in alle soorten en maten.

Dit artikel is een link samenwerking.