Buiten

4 stijlen die je met een tuinbank kunt creëren

Een tuinbank is echt een must in elke tuin. Of je nu een grote tuin hebt, slechts een postzegel plekje, een siertuin of een volkstuin: met een tuinbank zit je altijd goed. Het is een sfeerverhogend meubelstuk en natuurlijk een zitplek winner. In deze blog leg ik je 4 stijlen uit die je met een tuinbank kunt realiseren. Welke is jouw favoriet?

De cottage garden / wilde tuin

Ik zal maar met de deur in huis vallen, hopeloos weg ben ik van English Cottage Garden Style. Dat weelderige, dat losse, dat nonchalante. Ik hou ervan! Met een tuinbank erbij is de romantische stijl hiervoor perfect. Bijvoorbeeld een witte tuinbank met zoete pastelborders eromheen vol bloemen, vaste planten, eenjarigen en kruiden. Denk er wat rotsmuurtjes en stapelstenen erbij en je hebt zo een gezellig intiem hoekje in de tuin voor onderonsjes of kopjes thee met een boek erbij… Zie jij jezelf al zitten?

Tips voor romantische bloemsoorten rondom de tuinbank:

  • stokrozen
  • cosmea
  • korenbloemen
  • dhalia’s
  • zinnia’s

De schaduwtuin

Een schaduwtuin hebben wij in onze achtertuin (deels). Ik moet dan goed opletten welke plantsoorten ik neer zet. Zo hebben we varen staan maar ook tulpensoorten die goed in de schaduw kunnen. We hebben overal in huis hout gecombineerd en ook in de achtertuin gekozen voor verweerd steigerhout bij de zithoek. Door die donkere look komt dat mooi tot zijn rechts met de schaduw beplanting. Naast dat onze tuin erg schaduwrijk is, is de achtertuin ook best klein. Een tuinbank biedt dan mooi praktische soelaas voor visite. Een kwestie van slim de achtertuin indelen.

De landelijke tuin

Ga je meer voor een landelijke, moderne look in de tuin dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een tuinbank met comfortabele kussens erin. Deze stof is vaak van een speciale coating voorzien zodat de kussens weer en windbestendig zijn. Bij een landelijke tuin denk je misschien aan een Riviera Maison Look maar het kan ook in plaats van teveel tierelantijnen, heel strak en modern zijn! Denk aan strakke borders, rechte lijnen, een combi van moderne tegels en grind en veel groen. De zithoek is vaak een grote en centrale plek in de tuin. Hier mag de tuinbank dus ook de blikvanger van zijn.

De moestuin

In een moestuin (die wat mij betreft ook een combinatie kunnen vormen met siertuin) mag een bankje niet ontbreken. Na al dat harde werken is het even uitblazen op een simpele maar degelijke hardhouten tuinbank. Eentje die stevig is, tegen een stootje kan en die niet al teveel opvalt. Dat doe de tuin al. En, zoals je hieronder zit: naast tuinbank kan het ook nog eens een plek zijn om materiaal in op te bergen of om op uit te stallen. Win win en multi functioneel!

tuinbank

 

Welke is jouw favoriet qua stijl? 

Dit artikel is een link samenwerking.