Boiler electric
Wonen

De elektrische boiler is terug van weggeweest

Het heeft in de afgelopen jaren enorm gewonnen aan populariteit en is een erg gewild
apparaat in vele huishoudens en ondernemingen: de elektrische boiler. Waar komt deze populariteit en de interesse ineens vandaan en hoe gaat dat zich in de toekomst
verder ontwikkelen? In dit gast-blog van Eco Boilers wordt uitgelegd hoe dat zit.

De elektrische boiler is weer terug van weggeweest. ‘Terug van weggeweest?’ hoor ik je al denken. Jazeker, terug van weggeweest. Voor het geval je het niet wist: dit is geen nieuwe uitvinding. Sterker nog, het apparaat bestaat al tientallen jaren en werd op grote schaal gebruikt. In de jaren ‘60 tot en met ‘70 zat ons land er helemaal vol mee: de elektrische boiler. In die tijden kon je het apparaat in vrijwel elk huishouden terugvinden. Honderdduizenden woningen gebruikten toen dit apparaat voor het verwarmen van water. Het waren de hoogtijdagen!

De elektrische boiler de norm

Deze variant was vrijwel de norm voor het verwarmen van water in huishoudens en bedrijfsruimtes, totdat het aardgas zijn intrede deed. Het aardgas was héél goedkoop en al gauw werd de elektrische boiler vervangen voor wat wij nu zien als traditioneel: de geiser en gasboiler. Dit type boiler verloor steeds meer aan populariteit en verdween op een gegeven moment uit beeld, tot nu toe. In de afgelopen jaren wordt het gebruik van aardgas afgeraden door de overheid. Nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld helemaal niet meer opgeleverd met een gasaansluiting. Hierdoor is er een trend in gang gezet en zijn steeds meer mensen overgestapt naar een alternatief om te kunnen blijven koken, douchen en het huis verwarmen. Zo is de elektrische boiler net als de elektrische auto (wist je dit ook niet?) weer terug van weggeweest.

De duurzame optie voor nu

De elektrische boiler van nu is niet meer de elektrische boiler van toen. Door de jaren heen heeft technologie niet stilgestaan en dat is ook te merken bij de elektrische boiler. Tegenwoordig zijn er verschillende elektrische boilers verkrijgbaar: normale verticale boilers, horizontale boilers, staande boilers, antikalk boilers, indirect gestookte boilers, slimme boilers, noem het maar op. De elektrische boiler is door de jaren heen een stuk geavanceerder geworden. Daarnaast zijn elektrische boilers verkrijgbaar in verschillende volumes: van kleine keukenboilers met een capaciteit van 5 liter tot grote elektrische boilers
met een volume van 200 liter, bedoeld voor een groot huishouden.

(tekst loopt verder onder foto)

oude boiler meter

De werking van een elektrische boiler

Een elektrische boiler heeft in principe een vrij simpele werkwijze. De boiler is uitgerust met een elektrisch verwarmingselement dat door middel van een regelthermostaat in werking wordt gezet. Op deze manier wordt het water in de tank verwarmd tot de gewenste temperatuur.

De voordelen 

Dat dit type in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden is niet voor niets: de boiler brengt verschillende voordelen met zich mee. Hier zijn enkele voordelen die het overstappen makkelijker maken:

Milieubewust

Het grootste voordeel van een elektrische boiler is toch wel het feit dat deze niet meer afhankelijk is van een fossiele brandstof. We hebben geen gas of stookolie meer nodig om het water te kunnen verwarmen wanneer we beschikken over een elektrische boiler. Daarnaast: geen fossiele brandstof betekent ook geen schadelijke stoffen. Doordat er geen verbranding plaatsvindt is deze boiler vrij van uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen. Dit is een ideale keuze voor mensen die graag een duurzame en milieubewuste levensstijl willen najagen. Wil je echt energiezuinig en duurzaam bezig zijn? Dan is er een overtreffende trap: de warmtepomp boiler. Deze zijn in de praktijk tot 80 procent energiezuiniger en beschikken over een energielabel A+.

Makkelijk te installeren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gasboiler zijn elektrische boilers gemakkelijk te installeren. Dit type boiler is niet afhankelijk van gas en de noodzaak voor een meterslange netwerk aan gasleidingen is daarom ook overbodig. Het installatieproces is hiermee veel soepeler en makkelijker dan je denkt. Daarnaast kan een elektrische boiler in vrijwel iedere kamer van het huis worden geplaatst dankzij het ontbreken van een brandstoftoevoer, maar of je dat wel wilt is een ander verhaal.

Veilig in gebruik

Elektrische boilers zijn over het algemeen veiliger in gebruik dan een geiser of gasboiler. Deze boilers produceren nou eenmaal geen koolmonoxide of andere giftige gassen, waardoor we het voordeel hebben dat deze apparaten veiliger in gebruik zijn. Daarnaast worden deze moderne boilers vaak voorzien van een veiligheidsfunctie zoals een veiligheidsklep om een optimale en veilige werking te garanderen.

De elektrische boiler biedt dus de mogelijkheid om op een duurzame en milieubewuste manier water te kunnen verwarmen. Het ontbreken van een gasaansluiting voorkomt de uitstoot van schadelijke stoffen en is een mooie manier om zorg te dragen aan het milieu.

Dit artikel is een gast-blog en betreft een samenwerking. Ook samenwerken? Neem dan contact op.