badkamerspots
Wonen

Duurzame verlichting in je badkamer kiezen

Als je je badkamer gaat verlichten, kies dan voor duurzame verlichting. Zelf hebben wij oma’s vintage hanglampje hangen maar we kiezen voor de nieuwe badkamer waarschijnlijk voor spotjes. In dit blog vertel ik je meer waar je op moet letten bij verlichting in de badkamer.

Allereerst is het verstandig om te kijken naar de lichtinval in de badkamer. Die bepaalt mede de mate van verlichting! Of je een groot raam hebt of een klein kantelraam maakt namelijk erg veel uit. Of misschien heb je helemaal geen raam. Ook dat is van invloed op de keuze voor badkamerverlichting.

(tekst loopt verder onder foto)

badkamerverlichting

Waarvoor kies je verlichting?

Zoals ik al schreef, ieders behoefte aan licht is anders. Helder licht voor bij de spiegel is wel een must maar weer niet voor een ontspannend bad of douche. Daar is gedimd licht weer gewenster. Kortom, voor welke behoefte kies jij het licht? Ook de kleur van het licht is bepalend. Helder wit licht is perfect voor bij het make-up op doen maar gedimd groen of blauw licht is weer super voor bij het spa momentje.

Kleuren werken opwekkend, stimuleren en humeur bepalend. Goed om dus mee te nemen in de keuze voor verlichting!

Spotjes in de badkamer

Spotjes in de badkamer is een veel gekozen optie. Als je de badkamer wilt verlichten met inbouwspots, heb je een verlaagd plafond nodig, waar de badkamer spotjes in worden geplaatst. Het gebruik van spotjes geeft een ander soort licht. Bedenk dus altijd eerst of de lamp als basisverlichting, accentverlichting of gerichte verlichting wordt gebruikt. Spotjes mogen niet recht boven de douche worden geplaatst. Laat je goed informeren over de veiligheid van het plaatsen van spotjes.

Spotjes in de badkamer zijn mijn persoonlijke keus voor de nieuwe badkamer.

Badkamer spotjes in de muren

Naast spots in het plafond kun je spotjes ook op andere plaatsen in de badkamer verwerken, zoals de muren. Een mooi effect is een dimmer zodat je het licht precies aan kunt passen aan jouw behoefte. Let daarbij wel op dat je de spotjes zo plaatst dat het buiten geen gekke schaduwen of ‘plaatjes’ voor de buren oplevert. In de wand kun je ook een nis met een spotje erin verwerken zodat je de aandacht focust op datgene wat in de nis staat.

Wat zou jouw voorkeur zijn voor verlichting in de badkamer? Ik ben benieuwd!