Buiten

Hoe het met mijn pluktuin gaat…

Eerder schreef ik jullie dat ik een pluktuin wilde beginnen. Tijd voor een update! Is het geworden wat ik hoopte? Kostte het veel moeite? Ga ik volgend jaar een nieuwe poging wagen? Hoe gaat het dus met mijn pluktuin? In dit blog vertel ik je wat de tussenstand is, wat ik anders ga doen en wat ik volgend jaar hoop te bereiken. 

Ja, de pluktuin. Ik had er zelfs al een tof bordje voor laten maken. Ik zag het helemaal voor me: mensen die aan kwamen fietsen en een mooie bos tegen een schappelijke prijs plukten. Het leek me wel wat! Dus zoetjes zaaide ik volgens de zaaikalender de mooiste bloemen. Onder andere korenbloemen, dhalia’s, zinnia’s, ridderspoor en ‘verf’ bloemen. Met de zwangerschap van Jente nog super te doen, ik liep goed op schema.

Pluktuin in Brabant

Ik had ook echt een toffe, kleine pluktuin in het mooie Brabant voor ogen. De dichtstbijzijnde hier was in Zaltbommel maar die is helaas dicht. In dit blog deel ik adressen over pluktuinen in Brabant. Helaas kan ik de mijne er niet meer tussen zetten. Want het viel toch wel erg tegen, twee grote tuinen. Ook had ik niet voorzien dat de slakken zo dol waren op alles wat ik zaaide. Ze vraten letterlijk alles op. Van de 5 prachtige dhalia soorten die ik had gepoot kwam er slechts 1 op. Ook de korenbloemen, zinnia’s en wilde bloemen moesten er aan geloven. Een andere tegenslag was de Haagwinde, een onkruid wat vreselijk snel opkomt en woekert, die verstikte het gezaaide. Balen!

En je snapt vast, met hoogzwangere status in juni en juli lukte het me al snel niet meer om de boel bij te houden. Het tuintje verpieterde al snel. Er is wel wat opgekomen maar het tuintje zelf kan ik geen pluktuin meer noemen. Eerder een ‘rommel’ tuin. Een mooie wildernis maar geen pluktuin.

(Tekst loopt verder onder foto)

Plukken op Stelly’s Garden

In ieder geval weet ik nu wel wat het me aan tijd kost. En dat is precies wat ik volgend jaar, in een nieuw seizoen, ga steken in de moestuin. Mijn plan is om een stuk van de moestuin te realiseren als pluktuin(tje). Ik wil tenslotte geen massa’s bezoekers maar wel een ‘zo nu en dan’ aanloop en een manier om onze tuinpot te spekken. De kosten voor de tuin, het geadopteerde bijenvolk en ecologisch tuinieren delen we maar het is natuurlijk fijn als we dat konden betalen uit een potje.  Mijn plan is dus om een stuk van de moestuin te reserveren voor de prachtigste dhalia’s en andere ‘makkelijke’ pluk bloemen. Tegelijkertijd is de volkstuin voor mij altijd een plek geweest van verbinding zoeken. Het eerste jaar organiseerden we bijvoorbeeld een oogstfeest en high tea waar iedereen kon aanschuiven, we hebben een open dag gehad en daar ook van alles op georganiseerd. Anderen enthousiast krijgen voor verantwoord tuinieren, dat is misschien wel nog de grootste passie die ik heb. Het lijkt me dus superleuk om bloemenmeisjes en jongens rond te leiden, taartje, koffie, thee. Lijkt me supertof!

Kortom, geen plukgeluk dit jaar maar volgend jaar nieuwe kansen!

Geniet hieronder nog mee met de bloemenpracht die er te vinden is op beide tuintjes:

Deze slideshow vereist JavaScript.