groendak
Wonen

Een groendak dankzij de energieleverancier

Vandaag een blog over een groendak. Een directe verbetering voor je leefomgeving! In bijna iedere tuin is dit wel mogelijk. Wat zijn de voordelen ervan en wat heeft de energieleverancier ermee te maken? In dit blog deel ik er mee over! Lees maar mee. 

Een groendak is ook wel bekend als sedum dak. Overal waar een dak op kan, lukt het. Het moet wel een beetje gewicht kunnen dragen want het gaat er uiteindelijk om dat de afwatering goed kan weglopen. Zo’n dak heeft niet alleen een positief effect voor je leefomgeving maar ook voor het energieverbruik in huis.

(beeld: Chuttersnap, Unsplash)

De voordelen van een groendak

Groendaken zorgen voor zuiverende lucht, dat de regenval goed weg loopt en opgenomen word, het biedt voeding aan bijen en ander gezoem en je draagt bij aan een beter klimaat. We moeten onze tuinen op ons klimaat inrichten en dat klimaat wordt steeds extremer: van heftige regenval tot zinderende hitte. Door meer groen in de tuin te halen zorg je ook voor meer schaduw en koelte. Win win!

Je begrijpt het al, dat zie ik wel zitten in onze betegelde achtertuin. Een groendak kan goed op bijvoorbeeld een dak van een overkapping maar ook een stuk plat dak (keuken, schuur) zou goed lukken. Zelfs op een fietsenhok of speelhuisje van de kinderen kan het gerealiseerd worden. Bij een groene energieleverancier stimuleren ze deze duurzame keuzes van klanten maar al te graag. Een groendak is een echte duurzame keus en past in het huidige tijdsbeeld. Met het oog op ecologische stappen zetten is dit er eentje die bijna iedereen wel kan maken.

(beeld: Markus Spiske, Unsplash)

Groene energieleverancier voordelen

Ik noemde het al eerder, een groendak heeft ook een positief effect op het energieverbruik in huis. In de winter zorgt het voor extra isolatie op het dak. In de zomer verlaagt het de binnentemperatuur. Het is zelfs zo dat een groendak in combinatie met zonnepanelen op het dak zorgt voor een rendement van 6-24 % wanneer deze twee worden gecombineerd. Een groen en sterk duo dus! En dat niet alleen, veel gemeentes verstrekken subsidies voor dit soort groene alternatieven om zo het aanleggen te stimuleren. Ook voor ondernemers is het aantrekkelijk want deze kunnen gebruik maken van de MIA (Milieu Investering Aftrek) en ook de Vamil regeling. Groendaken hebben de grootste aftrekcategorie op deze lijst. Wat een groen…eh goed nieuws!

Terug naar mijn achtertuin. Mijn man vindt het maar zo zo en we gooien het op een akkoordje. Hij zijn praktische kunstgras voor het stukje waar geen tegels liggen, ik mijn groendak op het nog zelf te timmeren speelhuisje voor de kinderen. Hebben we allebei ons zin al hoop ik stiekem dat hij straks ook zo enthousiast is en ook het dak van de keuken groen wil. Duimen jullie mee?

Ook de moeite waard om te lezen:

Dit artikel bevat een link samenwerking.